Massive Attack: Απαγόρευση εισόδου στη Σιγκαπούρη μετά από παλαιστινιακή σημαία στη σκηνή

Ημερομηνία:

Οι βρετανοί Massive Attack δεν θα μπορούν πλέον να εμφανιστούν στη Σιγκαπούρη, καθώς οι αρχές της χώρας επέβαλαν απαγόρευση εισόδου σε δύο μέλη του συγκροτήματος μετά τη συναυλία τους, κρίνοντας ότι παραβίασαν τη νομοθεσία όταν ύψωσαν παλαιστινιακή σημαία επί σκηνής και εξέφρασαν δημόσια μήνυμα υπέρ της Παλαιστίνης.

Η έρευνα των αρχών και η απαγόρευση εισόδου
Σύμφωνα με τον Guardian, η υπόθεση αφορά τη συναυλία που έδωσαν οι Massive Attack την Τετάρτη στη Σιγκαπούρη. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δύο μέλη του συγκροτήματος να ανοίγουν μια παλαιστινιακή σημαία μπροστά στο κοινό, το οποίο αντέδρασε με παρατεταμένα χειροκροτήματα και επευφημίες. Ένα από τα μέλη ακούγεται επίσης να φωνάζει το σύνθημα «Free Palestine».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και έπειτα από διαβούλευση με τους κρατικούς εισαγγελείς, επέδωσε αυστηρές προειδοποιήσεις στους δύο μουσικούς και τους απαγόρευσε την επανείσοδο στη χώρα. Τα ονόματά τους δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης εξετάζει αν παραβιάστηκαν οι όροι της άδειας της εκδήλωσης.

Η νομοθεσία της Σιγκαπούρης

Στη Σιγκαπούρη ισχύει αυστηρό πλαίσιο για τις δημόσιες εκδηλώσεις και την πολιτική έκφραση. Η νομοθεσία απαγορεύει την προβολή ξένων σημαιών, εθνικών εμβλημάτων ή πανό χωρίς προηγούμενη άδεια από τις αρχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι διοργανωτές είχαν ήδη ενημερωθεί για τους όρους της άδειας πριν από τη συναυλία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εμφάνισης, δύο μέλη του συγκροτήματος κράτησαν παλαιστινιακή σημαία πάνω στη σκηνή, ενώ ένας από αυτούς προχώρησε και στη δημόσια φωνή του συνθήματος υπέρ της Παλαιστίνης.

Οι αρχές ανέφεραν ακόμη ότι, εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου που επιβλήθηκε, δεν πρόκειται να εγκριθεί στο μέλλον οποιαδήποτε νέα αίτηση για εμφάνιση των Massive Attack στη Σιγκαπούρη.

Ο διοργανωτής της συναυλίας δεν είχε σχολιάσει την υπόθεση μέχρι τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, ενώ ούτε το συγκρότημα είχε εκδώσει επίσημη ανακοίνωση.

Οι Massive Attack και η Παλαιστίνη

Οι Massive Attack έχουν επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια απέναντι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και συγκαταλέγονται μεταξύ των καλλιτεχνών που έχουν εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή τους στους Παλαιστινίους.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο ιδρυτής και βασικός δημιουργός του συγκροτήματος, Ρόμπερτ Ντελ Νάγια, ήταν ανάμεσα στους περισσότερους από 200 διαδηλωτές που συνελήφθησαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης υπέρ της οργάνωσης Palestine Action, η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου από τις βρετανικές αρχές.

Η προειδοποίηση των αρχών

Η Σιγκαπούρη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς διεθνών περιοδειών στην Ασία, φιλοξενώντας τα τελευταία χρόνια συναυλίες καλλιτεχνών όπως η Taylor Swift, οι Coldplay, ο Ed Sheeran και ο Bruno Mars.

Με αφορμή το περιστατικό, η αστυνομία κάλεσε τόσο τους πολίτες όσο και τους ξένους επισκέπτες να μην «εισάγουν ξένες πολιτικές αντιπαραθέσεις» στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνική συνοχή και να υπονομεύσουν το κράτος δικαίου.

in.gr Ευγενία Κοτρώτσιου

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Κατερίνα Σολωμού: Ήττα της κυβέρνησης για τους δανειολήπτες

Ήττα της κυβέρνησης για τους δανειολήπτες Η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε τελικά...

Νεκρός 20χρονος οδηγός μηχανής – Έχασε τον έλεγχο και «καρφώθηκε» σε κολώνα

Ένα ακόμη θανατηφόρο τροχαίο συνέβη, αυτή τη φορά, στον...

Πάτρα: Σε 20 ημέρες ο διαγωνισμός για το δημοτικό υπόγειο πάρκινγκ

«Έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα. Σε περίπου 20 ημέρες...