flamis.gr

Μαστοράκου: «Κανένας δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς»

«Το εμβόλιο κατά του SARS-COV-2 αποτελεί ιστορικό επίτευγμα, που στηρίχθηκε σε ένα μοντέλο με μεγάλη χρηματοδοτική βάση, σύμπτυξη φάσεων προκλινικής μελέτης Ι,ΙΙ,ΙΙΙ, ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, αθρόα συμμετοχή πληθυσμού και διαρκείς αξιολογήσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου από τις ρυθμιστικές αρχές, χωρίς καμία έκπτωση στον έλεγχο της ασφάλειας των εμβολίων» επισημαίνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.

 

Οπως μας ανέφερε η κ. Μαστοράκου «το 55% του ιδιωτικού τομέα έχει ήδη δηλώσει να εμβολιαστεί. Υπάρχει όμως πολύ μεγάλη αγωνία για το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει ακόμα αναφορά για τον χρόνο εμβολιασμού των ιδιωτών». Μάλιστα το θέμα αυτό θέτει με χθεσινή του επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών. Επίσης χθες με επιστολή του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο κοινοποιεί τον κατάλογο των ιδιωτών γιατρών της πόλης που συναινούν στον εμβολιασμό.
Εντωμεταξύ η διαδικτυακή ενημέρωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών με θέμα: «Οι ιατρικές οδηγίες ως κυρίαρχο εργαλείο διαχείρισης του εμβολιασμού κατά του SARS-COV-2» έδωσε την ευκαιρία να απαντηθούν πολλές απορίες του ιατρικού κόσμου σχετικά με το εμβόλιο.
Εκτός από τους ομιλητές, συμμετείχαν στις εργασίες της διαδικτυακής ημερίδας ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων, Διευθυντές και προσωπικό κέντρων υγείας, ιατροί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι υγειονομικών φορέων και πολίτες.
Η διαδικτυακή επισκεψιμότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον της κοινωνίας στην εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με τον επερχόμενο εμβολιασμό κατά του ιού SARS-COV-2.

 

Τα βασικά συμπεράσματα έτσι όπως μας τα μετέφερε η κ. Μαστοράκου είναι τα εξής:
  • Τα εγκεκριμένα εμβόλια από τις ρυθμιστικές αρχές (FDA, EMA) είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Πολλά άλλα εμβόλια αναμένεται σύντομα να προστεθούν σε ένα μακρύ κατάλογο εταιρειών που θα καταθέσουν αντίστοιχα αιτήματα έγκρισης.
  • Τα εμβόλια mRNA δεν εισέρχονται στον πυρήνα του κυττάρου, τα εμβόλια c-DNA είναι πολυδοκιμασμένα εμβόλια ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα και από άλλες πλατφόρμες εμβολίων. Κανένα εμβόλιο κατά του SARS-COV-2 δεν έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρά με το γονιδίωμά μας. Οι ιϊκές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν επιδράσεις στο γονιδίωμα ή ανοσολογικές αντιδράσεις πολύ πιο συχνά από τα εμβόλια.
  • Τα εμβόλια που έχει παραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται από έξι εταιρείες και δεν είναι ζώντα εμβόλια καθώς δεν περιέχουν αδρανοποιημένους ζωντανούς οργανισμούς SARS-COV-2.Οι υπάρχουσες μεταλλάξεις του ιού δεν φαίνεται να απειλούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
  • Τα εμβόλια στοχεύουν αποκλειστικά στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού, δρουν σε τοπικό επίπεδο για μικρό χρονικό διάστημα, επομένως η παρέμβαση του εμβολίου είναι αυστηρώς περιορισμένη, ώστε να μην προκαλέσει μεγάλες επιδράσεις στη λειτουργία ή στο αμυντικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Αντίθετα ο κορονοϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και εν δυνάμει θανατηφόρος,έχει τη δυνατότητα να ασκεί συστηματική δράση σε όλα τα όργανα και ενδέχεται να αφήνει κατάλοιπα νοσηρότητας σε αρκετούς ασθενείς για μήνες ή χρόνια. Τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού είναι πολλαπλώς μεγαλύτερα από την έλλειψη ανοσίας και την έκθεση στον κορονοϊό.
  • Λόγω έλλειψης επιστημονικών δεδομένων, δεν θα εμβολιαστούν προς το παρόν παιδιά <18 ετών, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.Θα πρέπει να αποκλεισθεί η εγκυμοσύνη σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και η περίπτωση οξείας εμπύρετης νόσου πριν τον εμβολιασμό. Ανοσοκατασταλμένα άτομα θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά ενδεχομένως να μην υπάρχει ικανοποιητική ανοσολογική απάντηση.
  • Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι ακριβώς οι ίδιες στα δύο εγκεκριμένα εμβόλια, με ήπιες και παροδικές τοπικές ή συστηματικές επιδράσεις, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του παγκόσμιου εμβολιασμού > 4 εκατομμυρίων πληθυσμού.
  • Καμία δόση εμβολίου και κανένα ραντεβού δεν πρέπει να χαθεί καθώς το εμβόλιο πρέπει να χορηγηθεί εντός ωρών από τη στιγμή της ανασύστασής του. Δεν επιτρέπεται η εναλλαγή εμβολίων κατά του SARS-COV-2 από διαφορετικές εταιρείες. Θα πρέπει να αποφευχθεί ο συνδυασμός με τον προγραμματισμό άλλων εμβολίων (απόσταση 2 εβδομάδων). Δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του εμβολίου από τους πολίτες. Η δεύτερη δόση του εμβολίου της ίδιας εταιρείας θα είναι δεσμευμένη από την αρχή για τους πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Η ανοσιακή απάντηση ξεκινάει από την 10 ημέρα από την 1η δόση και ολοκληρώνεται μετά τη 10η ημέρα από τη 2η δόση του εμβολίου.
  • Οσοι άνθρωποι έχουν χρόνια νοσήματα, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν αλλεργική προδιάθεση θα πρέπει να αναζητήσουν τη γνώμη του θεράποντος ιατρού πριν εμβολιαστούν. Η αναφυλαξία εμφανίζεται σπανίως και έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες αντιμετώπισης στα εμβολιαστικά κέντρα.

Comments are closed.