Ο δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου Breitbart News, Μάθιου Μπόιλ, που προ ημερών επισκέφθηκε το Μαξίμου για μια συνέντευξη με τον έλληνα Πρωθυπουργό, μίλησε στα «ΝΕΑ» για όσα είναι σε θέση να γνωρίζει, ως ένας εκπρόσωπος των αμερικανικών ΜΜΕ που βρίσκεται κοντά στο σύστημα Τραμπ. Ο επικεφαλής του παραρτήματος του Breitbart News στην Ουάσιγκτον, που γνωρίζει τον πρόεδρο Τραμπ 12 χρόνια και φέρει το «παράσημο» της πρώτης πολιτικής συνέντευξης μαζί του, σχολιάζει το νέο γεωπολιτικό τοπίο, στρέφοντας τον φακό του στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και όσα έπονται στο εγγύς μέλλον μεταξύ των δύο ηγετών. Ηδη, με την παρέμβαση ενός δικού του δημοσιογράφου από το Breitbart News, όπως παραδέχεται, κατάφερε μια πρώτη έμμεση επικοινωνία Μητσοτάκη – Τραμπ επί των δασμών, που, σύμφωνα με τον Μάθιου Μπόιλ, δεν αποκλείεται να έχει επωφελή κατάληξη τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ΕΕ.
Πήρατε συνέντευξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και παρακολουθήσατε την παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών. Ποια εντύπωση αποκομίσατε για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;
Ο έλληνας Πρωθυπουργός έχει μια σχέση με τον αμερικανό πρόεδρο που χρονολογείται από την πρώτη θητεία Τραμπ, κάτι που δεν έχουν όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες. Και εξαιτίας αυτού νομίζω ότι έχει μια μοναδική γνώση για το πώς να αντιμετωπίσει τον Τραμπ και πώς να συνεργαστεί μαζί του. Ξέρει ότι μερικές φορές ο εκνευρισμός της στιγμής – όπως συμβαίνει τώρα, με την άποψη του κόσμου για τους δασμούς – δεν είναι ο σωστός τρόπος για να δούμε τα πράγματα. Επ’ αυτού μίλησα με τον Πρωθυπουργό για το αν πιστεύει ότι υπάρχει τρόπος να καταλήξουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ σε μια συμφωνία για το εμπόριο αμοιβαία επωφελή για όλους. Και το πιστεύει. Το ίδιο πιστεύει και ο πρόεδρος Τραμπ. Το ίδιο και η επικεφαλής της ΕΕ. Αυτή η νοοτροπία είναι πολύ διαφορετική από τον πανικό που βλέπετε στα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λανθασμένα πιστεύουν ότι είναι καθήκον τους να κάνουν κήρυγμα στον αμερικανικό λαό για το ποιον πρέπει να εκλέξει. Λοιπόν, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ. Και ο έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι δικός του ρόλος να λέει στον αμερικανικό λαό τι να κάνει. Ο ρόλος του είναι να εκπροσωπεί την Ελλάδα και την Ευρώπη, γιατί έχει ένα είδος διπλού ρόλου από αυτή την άποψη, και κατά το δυνατόν να συνεργάζεται με τον αμερικανό πρόεδρο γιατί η σχέση είναι προφανώς σημαντική. Αυτή ήταν μια πραγματικά ισχυρή δήλωση γιατί φαίνεται να καταλαβαίνει ότι ο αμερικανικός λαός είναι αυτός που εκλέγει τον πρόεδρό του και το έκανε. Και έτσι τώρα ο πρόεδρος κάνει αυτό για το οποίο εκλέχθηκε. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος Τραμπ σχολιάζοντας τη συνέντευξη Μητσοτάκη, όταν ρωτήθηκε σχετικά από έναν ανταποκριτή του Breitbart – γιατί, προφανώς, πήραμε συνέντευξη από έναν παγκόσμιο ηγέτη και θέλαμε να ρωτήσουμε γι’ αυτήν έναν άλλο παγκόσμιο ηγέτη –, ανέφερε ότι (σ.σ.: ο Κ. Μητσοτάκης) είναι ένας καλός άνθρωπος και ότι τον γνωρίζει. Αυτό αποδεικνύει πως έχουν μια υπαρκτή σχέση και, θα έλεγα, μια ζεστή σχέση.
Oι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα – ειδικά ο πρόεδρος Τραμπ – ως μια σημαντική γεωπολιτικά χώρα. Ο Τραμπ εξετάζει πολλά πράγματα γεωπολιτικά. Και γι’ αυτό όταν λένε «Πρώτα η Αμερική» ή MAGA, αυτό που εννοούν είναι ότι θέλουν να προωθήσουν το συμφέρον των ΗΠΑ. Θέλουν να κάνουν τις ΗΠΑ ισχυρότερες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασχολούμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο. Ασχολούμαστε. Και γι’ αυτό ο πρόεδρος Τραμπ στέλνει μερικούς από τους πιο δικούς του ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οπως είναι οι πρεσβευτές, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβευτού των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η οποία θα είναι η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, που είναι ιδιαίτερα δεμένη με τον πρόεδρο και την οικογένειά του και έχει, όπως λέμε, «το αφτί του προέδρου».
Βλέπετε να πλησιάζει μια πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών ή μια πρώτη συνάντηση σε αυτή τη δεύτερη θητεία τους;

Ο έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τις ΗΠΑ στην πρώτη θητεία Τραμπ. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν νομίζω ότι έχει έρθει στην Ελλάδα κατά την πρώτη του θητεία. Και θα φανταζόμουν ότι μάλλον θα έρθει. Δεν έχω καμία εσωτερική πληροφορία. Αλλά θα πίστευα ότι η Ελλάδα θα ήταν στην κορυφή ή στη λίστα των κρατών που θα ήθελε να επισκεφθεί, γιατί ξέρω ότι θέλει να επισκεφθεί τους φίλους των ΗΠΑ και βλέπει την Ελλάδα ως φίλο. Πιστεύω λοιπόν ότι ο Τραμπ πιθανώς εξετάζει μια επίσκεψη στην Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μάλλον εξετάζει περαιτέρω επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ. Δεν νομίζω πάντως ότι σχεδιάζονται τώρα επισκέψεις εκτός συνόρων. Είναι ακόμα στις πρώτες 100 μέρες. Νομίζω ότι ο πρόεδρος θα έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα, θα μάθει πολλά εδώ. Θα ήταν υπέροχο για εκείνον. Ξέρετε, ο Τραμπ θα έπρεπε να πάει στην Ακρόπολη και να κάνει μια ομιλία μπροστά στον Παρθενώνα.
Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και μπορεί να γίνουν ισχυρότερες;
Ισως ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικές. Και νομίζω ότι θα γίνουν πιο δυνατές. Και ο λόγος είναι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Από εμπορική άποψη, η Ελλάδα είναι ναυτιλιακό έθνος με μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες. Αλλά και μόνο η γεωγραφική της θέση, κοντά στη Μέση Ανατολή, κοντά στην Αφρική και κοντά, προφανώς, στην Ευρώπη, την κάνει σημαντική. Και είναι η πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα στη Μέση Ανατολή. Είναι πολύ κοντά στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Δεν ξέρω αν έχετε δει περίοδο στην οποία οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας να ήταν πιο σημαντικές. Και στο εξής μόνο θα δυναμώνουν.
Θεωρείτε εφικτή μια συμφωνία για μηδενικούς δασμούς μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ;
Αυτό είναι σίγουρα ένα πιθανό αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να συμβεί. Ισως να είναι 2,5%, ίσως 10%, ίσως 0%. Αλλά όποια και αν είναι η συμφωνία, στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ και θα υπάρξει συμφωνία και με δεκάδες άλλες χώρες. Κι όποιες και αν είναι οι συμφωνίες, θα είναι δίκαιες. Σε αυτό επιμένει ο πρόεδρος Τραμπ. Θα είναι δίκαιες συμφωνίες και θα είναι αμοιβαία επωφελείς και κερδοφόρες. Και γι’ αυτό νομίζω ότι ήταν αναζωογονητικό για τις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο να ακούνε τα σχόλια του Πρωθυπουργού στη συνέντευξή μας και στη συνέχεια ξανά στους Δελφούς. Νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ εστιάζει πραγματικά στην Κίνα, αυτό αφορούσε το σχέδιό του εξαρχής στην επιβολή των δασμών. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν επιζητεί έναν εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη ή τη Λατινική Αμερική ή την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή. Το είπε πολλές φορές. Και πρόσφατα μίλησε για το πώς αρκετοί αμερικανοί πρόεδροι και των δύο κομμάτων έκαναν τραγικά λάθη επιτρέποντας στην Κίνα να έχει τη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Και νομίζω ότι ακούσατε παρόμοια σχόλια από τον Πρωθυπουργό στους Δελφούς, όπου μίλησε για την εξάντληση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Δεν είναι ότι εξαφανίστηκαν. Πήγαν στην Κίνα. Αλλά νομίζω ότι ο πρόεδρος έχει επικεντρωθεί στο να το αποκαλύψει αυτό. Και το έκανε.
