Με επικρατέστερο το σενάριο για τις εκλογές είναι οι κάλπες να στηθούν πριν από το Πάσχα, το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά το «σχέδιο των 100 ημερών». Η ηγετική ομάδα, παράλληλα με την προεκλογική εκστρατεία και τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, θα συνεχίσει κανονικά το κυβερνητικό έργο, αναδεικνύοντας το νέο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί 30 νομοσχέδια για τις αρχές του νέου έτους. Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν θα κατέβουν τα μολύβια, αφού στόχος είναι αφενός να ολοκληρωθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός και να αναδειχθεί το έργο που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τον χρόνο των εκλογών και αφετέρου να προβληθεί το νέο πρόγραμμα.
Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ένα πρώτο δείγμα για την επόμενη θητεία, αν φυσικά οι πολίτες του δώσουν την εντολή, θέτοντας ως προτεραιότητες την αύξηση των μισθών, τις πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο και το σχέδιο «Στέγη για νέους».
Περιοδείες
Με το νέο έτος, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις περιοδείες σε όλη τη χώρα, με τις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να αποτελούν τους επόμενους σταθμούς. Θα εφαρμοστεί το μοντέλο που εγκαινιάστηκε στις πρωτεύουσες των περιφερειών που έχει ήδη επισκεφθεί, δηλαδή στην Πάτρα και στην Τρίπολη, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των περιοχών, με τους υπουργούς να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους τοπικούς φορείς. Το μοντέλο των «μικρών ΔΕΘ» θα αφορά και τις υπόλοιπες περιφέρειες, ενώ σε κάθε περιοδεία θα παραχωρείται και συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι πρώτες ανακοινώσεις ονομάτων που θα στελεχώσουν τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Ηδη ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης, έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο επαφών και απομένει να δοθεί το «πράσινο φως» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ηδη υπάρχει εισήγηση να ανακοινώνονται ανά ομάδες των 20 οι νέοι υποψήφιοι, ώστε να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν, με προτεραιότητα εκείνους κάτω των 40 ετών.
Προγραμματισμός
Στον χρόνο, πάντως, που απομένει έως τις εκλογές έχουν ήδη προγραμματιστεί 30 νομοσχέδια, αφού η εντολή του Μεγάρου Μαξίμου είναι να συνεχιστούν κανονικά το κυβερνητικό έργο και ο προγραμματισμός.
Τα νομοσχέδια είναι τα εξής:
1. Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που αφορά τον νέο τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών.
2. Αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και διοικητική επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή τουυπουργείου Ανάπτυξης.
3. Διεθνής εμπορική διαιτησία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
4. Ιδρυση Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης, που θα φέρει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
5.Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες (υπουργείο Οικονομικών).
6.Κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου (υπουργείο Οικονομικών).
7. Σύσταση Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους (υπουργείο Οικονομικών).
8. Κωδικοποίηση Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (υπουργείο Οικονομικών).
9. Κωδικοποίηση φορολογίας περιουσίας (υπουργείο Οικονομικών).
10. Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων (υπουργείο Υγείας).
11. Πλαίσιο λειτουργίας φαρμακευτικών συλλόγων (υπουργείο Υγείας).
12. Προγράμματα υποστήριξης ανέργων (υπουργείο Υγείας).
13. Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (υπουργείο Υγείας).
14. Αστική ανάπλαση και αναζωογόνηση (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας).
15. Σύσταση εθνικής ρυθμιστικής Αρχής για τα απόβλητα και τα ύδατα (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας).
16. Κωδικοποίηση πολεοδομικής νομοθεσίας (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας).
17. Νέο πλαίσιο πόθεν έσχες (υπουργείο Δικαιοσύνης).
18. Χάρτης διοικητικής δικαιοσύνης (υπουργείο Δικαιοσύνης).
19. Κώδικας διοικητικής διαδικασίας, σχέσεις κράτους-πολίτη (υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών).
20. Πλαίσιο διακυβέρνησης της οπτικοακουστικής πολιτικής (υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών).
21. Νέο πλαίσιο λειτουργίας των μουσείων (υπουργείο Πολιτισμού).
22. Απασχόληση στον πολιτιστικό τομέα, ορισμός του καθεστώτος των «επαγγελματιών στον δημιουργικό ή πολιτιστικό κλάδο» και των αναλογικών φορολογικών κινήτρων και κινήτρων κοινωνικής ασφάλισης (υπουργείο Πολιτισμού).
23. Νομοθετική ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση και θέση σε λειτουργία της πλατφόρμας «E-MHTE/mydigitaltourism» (υπουργείο Τουρισμού).
24. Ανάπτυξη ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής αφίξεων και αναχωρήσεων στα τουριστικά καταλύματα (e-visitor) (υπουργείο Τουρισμού).
25. Σύσταση Κέντρου Ερευνας και Παρακολούθησης για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο (υπουργείο Τουρισμού).
26. Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
27. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
28. Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου επαγγελματικότητας στον κλάδο αλιείας (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
29. Διατάξεις για την εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία, με έμφαση στην ενταξιακή εκπαίδευση (υπουργείο Παιδείας).
30. Νέα κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών (υπουργείο Παιδείας).
Διλήμματα
Στο ενδιάμεσο, στον δρόμο προς τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέτει με ένταση τα εκλογικά διλήμματα, διεκδικώντας την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη με το μπόνους των 40 εδρών. Να σημειωθεί ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν δεδομένες τις επαναληπτικές εκλογές, αφού δεν αναμένουν να συγκροτηθεί κυβέρνηση από τις πρώτες, που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. «Θα επιστρέψει η Ελλάδα πίσω ή θα πάει μπροστά;». «Να συγκρίνετε πώς ήταν η χώρα μέχρι το 2019 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πώς είναι σήμερα» είναι δύο από τα διλήμματα που θα τίθενται από τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, σε αυτή την κατεύθυνση, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση χωρίς να καταθέτει προτάσεις και όσο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν απαντά στο βασικό ερώτημα «ποια θα πρέπει να είναι η κυβέρνηση την επόμενη ημέρα» τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ.
Πηγή: enikos.gr