Απροκάλυπτη τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο από την Τουρκία, που δείχνει τι έχει σκοπό να κάνει σε περίπτωση που προμηθευτεί νέα F-16 από τις ΗΠΑ.
Από τα ξημερώματα της Τετάρτης που έγινε γνωστή η πιθανότητα άρσης του εμπάργκο πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ, η Τουρκία εξαφάνισε τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη – UAV από το Αιγαίο κι έστειλε συνολικά 14 μαχητικά σε 36 ώρες.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη η Τουρκία προχώρησε σε συνολικά 39 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, εκ των οποίων οι 9 σημειώθηκαν από 5 σχηματισμούς μαχητικά και οι 30 από 2 κατασκοπευτικά τύπου CN-235.
Οι 5 σχηματισμοί μαχητικών αποτελούνταν από 4 ζεύγη και μία τριάδα F-16 εκ των οποίων τα 2 οπλισμένα. Ακολούθησαν σκληρές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά που τα αναχαίτισαν και σε δύο περιπτώσεις Έλληνες πιλότοι εγκλώβισαν στα ραντάρ τους για κατάρριψη τους Τούρκους εισβολείς. Όμως, και χθες, Πέμπτη, οι Τούρκοι επιχείρησαν να προκαλέσουν με ένα ζεύγος μαχητικών F-16 το οποίο προχώρησε σε μία παραβίαση του ΕΕΧ. Επιπλέον, ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας παραβίασε τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας εισβάλλοντας στον ΕΕΧ 2 φορές, στο Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Μπορεί στην Τουρκία να πανηγυρίζουν μετά τις αλλαγές στο κείμενο του νόμου NDAA (National Defense Authorization Act) για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, στον οποίο το Κογκρέσο άρει τους περιορισμούς για την πώληση μαχητικών F -16 στην Τουρκία, όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Κι αυτό διότι η έγκριση περνάει από την Γερουσία, όπου Μενέντεζ και Ρούμπιο έχουν υψώσει υψηλό τείχος ενάντια στην Τουρκία. Οι δύο γερουσιαστές προέρχονται από το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό κόμμα, που σημαίνει ότι υπάρχει διακομματική αντίσταση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.
Είναι οι «δύο» που είχαν καταθέσει κι έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους το νομοσχέδιο για την «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση» και το οποίο αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη και τον ρόλο της για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Κι αν στην Τουρκία πανηγυρίζουν σχεδόν προεξοφλώντας το αποτέλεσμα για την άρση των περιορισμών πώλησης νέων F-16 Viper καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού των παλαιών μαχητικών του στόλου, ωστόσο μένει να διανυθεί πολύ μεγάλη απόσταση και να περάσουν τις «Συμπληγάδες της Γερουσίας», που σίγουρα κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση μπορεί να είναι.