Με επίκεντρο την κοινωνικοοικονομική διάσταση και ψηφιακή προοπτική του πολιτισμού, η παρουσία του ΥΠΠΟΑ στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

    Ημερομηνία:

    Στο μέλλον της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και στη διάσταση του Πολιτισμού ως κοινωνικού αγαθού και αναπτυξιακού εργαλείου, στην οποία επενδύει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, εστιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το περίπτερο του ΥΠΠΟΑ εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, και της Γενικής Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένης Δουνδουλάκη.

    Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη: «Στο περίπτερο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναδεικνύεται η μεγάλη διαχρονία, η συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία μέχρι σήμερα, καθώς και η διάστασή του ως μοχλού ανάπτυξης με καθοριστική συμβολή στην δυναμική της χώρας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο επισκέπτης ενημερώνεται για τα έργα Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα, για τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που αφορούν κατά κύριο λόγο στη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά αλλά και στον τομέα της αρχαιοκαπηλίας. Υπάρχει ειδικό αφιέρωμα σε όλα τα έργα που υλοποιεί το Υπουργείο στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Μακεδονία, στα οποία περιλαμβάνεται η συμβολή του Υπουργείου και στα μεγάλα τεχνικά έργα όπως το μετρό. Η χώρα αλλάζει και ο Πολιτισμός συνεισφέρει θετικά στην τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία, συνδέεται με την κοινωνική συνοχή, αλλά και με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την καθημερινότητά μας. Ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, στον Πολιτισμό έχουμε δικαίωμα πρόσβασης όλοι, το σύνολο της κοινωνίας μας».

    Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης: «Μέσα από τα έργα, τα οποία υλοποιεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο Πολιτισμός και ο δημιουργικός κλάδος μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες. Φυσικά δεν παραβλέπουμε την κοινωνική διάσταση του πολιτισμού ως δημόσιο αγαθό και μέσα από τα έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας αλλά και μέσα από νέα έργα που παραδίδονται στους πολίτες, αυξάνουμε το κοινό του πολιτισμού στην Ελλάδα».

    Αξιοποιώντας τη χρήση ψηφιακού εποπτικού υλικού, σε ειδικά διαμορφωμένες ενότητες παρουσιάζονται τα έργα στη Θεσσαλονίκη που την καθιστούν σύγχρονη Μητρόπολη και Κέντρο Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα νέα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που αποδόθηκαν στους πολίτες μέσα στο 2021-2022, τα έργα αποκατάστασης στο π. βασιλικό κτήμα Τατοΐου, ο ενάλιος αρχαιολογικός πλούτος της πατρίδας μας, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Οργανισμού Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων του ΥΠΠΟΑ, τα μνημεία της UNESCO και το μνημειακό σύνολο της Ακρόπολης στον τομέα της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και οι παρεμβάσεις για την καθολική προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

    Σε επίπεδο σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας προβάλλεται η αναπτυξιακή προοπτική που αναδεικνύεται μέσα από την επένδυση στο “Μέλλον του Παρελθόντος μας”, στις ελληνικές παραδοσιακές τέχνες και πρακτικές. Παρουσιάζονται οι ενέργειες του ΥΠΠΟΑ για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες όπως είναι και ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» που για τρίτη συνεχή χρονιά προσέφερε ένα πεδίο έκφρασης και δημιουργίας για χιλιάδες ανθρώπους του πολιτισμού.

    Στη φετινή ΔΕΘ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για πρώτη φορά παρουσιάζει, επίσης, τα ψηφιακά εργαλεία που αξιοποιούνται από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων στο πλαίσιο της τεκμηρίωσης, της μελέτης, της συντήρησης των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και της ανέπαφης παραγωγής πιστών αντιγράφων. Η ψηφιακή σάρωση αποτελεί τη νέα μέθοδο αποτύπωσης και γεωμετρικής τεκμηρίωσης αντικειμένων, αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών μνημείων, αλλά και ειδικών αντικειμένων. Στο περίπτερο ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί και να παρακολουθήσει δια ζώσης τη διαδικασία παραγωγής αντιγράφου τρισδιάστατης ψηφιακής εκτύπωσης και να δει αντίγραφα ψηφιακής αποτύπωσης αρχαίων αντικειμένων σε σμίκρυνση.

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μπράλος – Άμφισσα: Στο «φουλ» οι μηχανές στα εργοτάξια του οδικού άξονα

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στα εργοτάξια κατασκευής...

    Στον Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Τσούνης σε δείπνο με υποστηρικτές του Τζο Μπάιντεν

    Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης παραβρέθηκε στον Λευκό...

    ΒΙΝΤΕΟ – Νίκος Αλιάγας: Χορεύει μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ παραδοσιακό χορό από τα Σταμνά Αιτωλοκαρνανίας

    O Νίκος Αλιάγας χόρεψε μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ χορό...

    Συνέλαβαν γαμπρό με κοκαΐνη και σφαίρες λίγες ώρες πριν τον γάμο του

    Άδοξο τέλος είχε η σημερινή ημέρα για ένα ζευγάρι, που επρόκειτο...
    Best Shop