Με lockdown και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς η Ευρώπη ορθώνει τείχος για τον κορωνοϊό ενόψει Χριστουγέννων

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Βαριά πέφτει η σκιά του νέου πανδημικού κύματος πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, με τα κυβερνητικά επιτελεία να εργάζονται πυρετωδώς για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, βγάζοντας από τη φαρέτρα τους το «όπλο» των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Ο πολιτικός σχεδιασμός που έχει υιοθετηθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενάντια στην αναζωπύρωση των κρουσμάτων, βασίζεται στον ουσιαστικό περιορισμό των ανεμβολίαστων.

    Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έναρξη της περιόδου των γιορτών, τα κίνητρα για εμβολιασμό έχουν αυξηθεί ενώ το μήνυμα που αποστέλλεται συμπυκνώνεται στις εξής φράσεις: «να λάβετε δόσεις ενέσιμων σκευασμάτων».

    Ο πληθυσμός όσων δεν έχουν θωρακιστεί απέναντι στη νόσο Covid-19 αποτελεί ένα μελανό σημείο της εμβολιαστικής εκστρατείας ανά την ΕΕ. Χώρες όπως η Ρουμανία έχουν τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που φτάνει μόνο στο 40%, γεγονός που διευκολύνει τη διάδοση του ιού και αυξάνει την ίδια στιγμή τον αριθμό βαρια νοσούντων και θανόντων.

    Στην πολυπαραγοντική εξίσωση της πανδημίας έχει προστεθεί και ένας νέος συντελεστής που αυτόματα  ενεργοποίησε το «κουμπί» της λήψης πιο στοχευμένων μέτρων. Η μετάλλαξη Omicron, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 15 χώρες της ΕΕ, ενώ δεν είναι ακόμη σαφής ο βαθμός αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων δόσεων απέναντι στο νέο στέλεχος.

    Μολύνσεις από τη νέα παραλλαγή έχουν εντοπιστεί σε διπλά εμβολιασμένους, το σημαντικό όμως είναι πως όσοι έχουν νοσήσει από την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη δεν παρουσιάζουν σοβαρα συμπτώματα. Δεν μπορεί, ωστόσο, να υποτιμηθεί το στοιχείο της υψηλής μεταδοτικότητας που αποτυπώνεται και στα μηνύματα του Παγκόσμιου Οργανισμό Οργανισμού Υγείας, καθώς στο εσωτερικό της παραλλαγής εντοπίζονται δεκάδες μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η τρίτη δόση.

    Δεδομένων των μεταλλάξεων και του χειμερινού καιρού, που οδηγεί σε συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, η ασπίδα που προβάλλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά του κορωνοϊού βασίζεται πια και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

    Σε Ελλάδα, Γερμανία και Αυστρία ο εμβολιασμός έχει μπει σε τροχιά υποχρεωτικότητας, ενώ τόσο στη χώρα μας όσο και στη Γηραιά Αλβιόνα, με σκοπό την ταχύτερη θωράκιση, έχει μειωθεί ο χρόνος μέχρι την αναμνηστική δόση.

    Ξεκινώντας, από την καρδιά της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εν μέσω επικρίσεων για τη διαχείριση της πανδημίας και με τα δημοσιεύματα να τη θέλουν να εισηγείται lockdown να το απορρίποτουν όμως οι Σοσιαλδημοκράτες, στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της παρότρυνε και πάλι τον κόσμο να εμβολιαστεί.

    Πριν από λίγες ημέρες ελήφθη από το Βερολίνο η απόφαση του lockdown για τους ανεμβολίαστους, που σημαίνει ότι αποκλείονται από την είσοδο σε κέντρα εστίασης, αθλητικά κέντρα και πολυχώρους πολιτισμού.

    To ποσοστό εμβολιασμένων στη Γερμανία φτάνει το 68,9%, στόχος όμως του Βερολίνου ήταν να εμβολιαστεί το 75% του πληθυσμού.

    Στην Ιρλανδία, ανακοινώθηκε την Παρασκευή αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, που επιτάσσει κλείσιμο – από την ερχόμενη εβδομάδα – των νυχτερινών κέντρων, ενώ θα εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε παμπ, εστιατόρια και εκδηλώσεις σε ξενοδοχεία.

    Τα μέτρα θα ισχύσουν από την Τρίτη μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

    Όσον αφορά στα μέτρα στις σκανδιναβικές χώρες, που δεν είχαν υιοθετήσει αυστηρά μέτρα στα προηγούμενα πανδημικά κύματα, στη Νορβηγία, όπου τουλάχιστον 13 άνθρωποι νοσούν από τη μετάλλαξη Omicron, ενθαρρύνεται η τηλεργασία, ενώ έχει τεθεί το όριο των 100 ατόμων στις συγκεντρώσεις και συστήνεται η χρήση μάσκας σε δημόσιες συγκοινωνίες και καταστήματα λιανικού εμπορίου.

    Στην Αυστρία, μια από τις πρώτες χώρες που έλαβε δραστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, το lockdown για τους ανεμβολίαστους επεκτείνεται μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, ενώ τα καταστήματα πρώτης ανάγκης κλείνουν από τις 19:00.

    Η κυβέρνηση της Αυστρίας επέβαλε στις 22 Νοεμβρίου καραντίνα για τους ανεμβολίαστους, με την Αυστρία να γίνεται η πρώτη χώρα στην ΕΕ που επέβαλε αυτό το μέτρο.

    Έχει ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς και τα μέτρα στην Πορτογαλία, μια από τις χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, στο 86%. Από 1ης Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ για εστίαση και ψυχαγωγία είναι υποχρεωτική η επίδειξη ψηφιακού πάσου εμβολιασμού.

    Σε τροχιά ενίσχυσης μέτρων και η Γαλλία, καθώς από το Σάββατο όλοι όσοι φτάνουν από χώρες εκτός ΕΕ, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ 48 ωρών.

    Από τις 15, δε, Ιανουαρίου η πλατφόρμα της τρίτης δόσης ανοίγει για όλους τους ενήλικες, ενώ οι 65 και άνω υποχρεούνται να έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση.

    Στην Ισπανία, αρκετές περιφέρειες ισχυροποίησαν τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, επεκτείνοντας την ανάγκη επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού για την εστίαση.

    Πάνω από το 80% των Ισπανών έχει εμβολιαστεί, υπό την απειλή της νέας μετάλλαξης, ενώ τα νοσοκομεία δεν παρουσιάζουν εικόνα συμφόρησης.

    Στο Βέλγιο, νηπιακοί σταθμοί και δημοτικά σχολεία θα κλείσουν νωρίτερα για τις γιορτές, ενώ οι μαθητές από την ηλικία των έξι ετών θα πρέπει να φορούν μάσκα.

    Τα νυχτερινά κέντρα έχουν κλείσει ενώ ο κόσμος καλείται να εργάζεται από το σπίτι.

    Τα μπαρ και εστιατόρια κλείνουν από τις 23:00.

    Νέο γύρος μέτρων επιβλήθηκε και από την ολλανδική κυβέρνηση, την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, που οδηγεί σε κλείσμο όλων των μη αναγκαίων καταστημάτων, στα οποία συγκαταλέγονται και αυτά της εστίασης, από τις 17:00 έως τις 05:00.

    Στους χώρους πολιτισμού, οι αποστάσεις που απαιτούνται είναι το 1,5 μέτρο, ενώ οι αθλητικοί χώροι θα λειτουργούν από τις 17:00 έως τις 05:00.

    Η ιταλική κυβέρνηση, με τη σειρά της, έχει θεσπίσει την πολιτική του ενισχυμένου πιστοποιητικού, στο οποίο περιλαμβάνεται η αναμνηστική δόση, ενώ οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται από την εστίαση, την ψυχαγωγία και την παρακολούθηση αθλητικών δραστηριοτήτων.

    Στη Λετονία, από τις 15 Δεκεμβρίου, οι πολίτες καλούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για την εργασία τους.

    Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο στα απολύτως απαραίτητα καταστήματα, όπως τα φαρμακεία.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΝΦΙΑ: Η διαδικασία για εξασφάλιση της έκπτωσης – Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις

    Λιγότερο από έναν μήνα έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να...

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Χαμηλοί μισθοί, υψηλό κόστος στέγης

    Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη...

    Line sitters: Αυτό είναι το νέο… επάγγελμα που κάνει θραύση

    Κάποτε θα έμοιαζε σαν αστείο. Ωστόσο στην εποχή της...

    Οι μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής – Ολη η Ελλάδα «φοράει» αθλητικά

    Οι εποχές που τα αθλητικά είδη απευθύνονταν μόνο σε...
    Best Shop