Με την «σφραγίδα» τού Παν. Νίκα το βραβείο και οι υποτροφίες Φωτέα στην Καλαμάτα – Η ιστορία γράφεται «με δανεικό στυλό»!

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Γράφει ο Στέφανος Σκαρπέλλος

    Στην Ελλάδα συνηθίζονται οι τιμητικές εκδηλώσεις και βραβεύσεις, σπανίζουν όμως οι ανάλογες εκδηλώσεις με στοχευμένο περιεχόμενο και ποιοτικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση τής Καλαμάτας, όπου την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν οι φετινές απονομές των Βραβείων Παναγιώτη Φωτέα, επιβεβαιώνεται η κραταίωση ενός ακμαίου θεσμού που κινείται στον ορισμό τής ποιότητας και επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, με την σφραγίδα τού αρχιτέκτονα τής αναπτυξιακής μεταμόρφωσης τής πόλης και στην συνέχεια ολόκληρης τής Περιφέρειας Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.
    Ο θεσμός καθιερώθηκε μετά τον πρόωρο θάνατο τού εν ενεργεία τότε πρώτου αιρετού Νομάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Φωτέα (1939-1998), ενός σημαντικού πνευματικού ανθρώπου και ακέραιου πολιτικού που είχε χρηματίσει και παλαιότερα Νομάρχης Ροδόπης, Βουλευτής Μεσσηνίας και Γενικός Γραμματέας τού Υπουργείου Πολιτισμού. Αμέσως μετά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θέσπισε το βραβείο «Παναγιώτη Φωτέα», το οποίο ακολούθως, όταν ο Παναγιώτης Νίκας εκλεγείς Δήμαρχος μετακινήθηκε στον Δήμο Καλαμάτας (2007-2019), την υποστήριξη τού θεσμού ανέλαβε ο Δήμος, ενώ την τελευταία τετραετία ως Περιφερειάρχης πλέον υιοθέτησε τον θεσμό.
    Έτσι όλα αυτά τα χρόνια το Βραβείο Φωτέα για το καλύτερο Δοκίμιο Ελευθέρου Στοχασμού, που πλαισιώνεται από μια σειρά υποτροφιών για αριστεύσαντες Μεσσήνιους φοιτητές Νομικής, χρηματοδότησε εξ αρχής ο αείμνηστος επιχειρηματίας Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος – ευρύτερα γνωστός για το δημιούργημά του Costa Navarino – που υπήρξε επιστήθιος φίλος τού εκλιπόντος Νομάρχη.
    Σημειώνεται ότι το εν λόγω πανελλήνιας εμβέλειας βραβείο μέχρι σήμερα έχουν παραλάβει πολλές σημαντικές προσωπικότητες τού πνεύματος, όπως ο Στέλιος Ράμφος, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, ο Χρήστος Γιανναράς, ο Θάνος Βερέμης, ο Αλέξης Παπαχελάς κ.ά.
    Οι απονομές των φετινών βραβείων Φωτέα πραγματοποιήθηκαν το βράδυ τής Δευτέρας 21 Αυγούστου στην κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα τού ξενοδοχείου Pharae Palace, στην Καλαμάτα, όπου το τιμητικό βραβείο Δοκιμίου Ελευθέρου Στοχασμού επέδωσε ο Περιφερειάρχης Παν. Νίκας στον Πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά, για το τελευταίο βιβλίο του, με τον τίτλο: «Ακόμη και με δανεικό στυλό γράφεται η ιστορία».
    Στην σύντομη ομιλία του ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε την βραδιά ως μιαν «εκδήλωση μνήμης και αναγνώρισης σε έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο, που με το πνεύμα και το ήθος του προσέφερε πάρα πολλά». Παράλληλα αναφέρθηκε στα «μαθήματα» που πριν από 30 χρόνια ο Παναγιώτης Φωτέας, ως πρώτος αιρετός Νομάρχης Μεσσηνίας, έδινε στους συνεργάτες του – μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης – ώστε να προκρίνουν και να επιλέγουν πάντα τον άνθρωπο αντί μιας στείρας κομματικής ή πολιτικής περιχαράκωσης. Πρόκειται για μιαν ιερή παρακαταθήκη, θα λέγαμε, την οποία ο κ. Νίκας τήρησε με υποδειγματική αφοσίωση καθ’ όλη την μακρά αυτοδιοικητική πορεία του μέχρι σήμερα.

    Με την «σφραγίδα» τού Παν. Νίκα το βραβείο και οι υποτροφίες Φωτέα στην Καλαμάτα – Η ιστορία γράφεται «με δανεικό στυλό»!
    Μιλώντας εκ μέρους τής οικογένειας Φωτέα, ο γιός του Σωτήρης Φωτέας επισήμανε ότι «δεν είναι αυτονόητη μετά 25 χρόνια αυτή η ανιδιοτελής ανάδειξη τής πνευματικής και αυτοδιοικητικής παρακαταθήκης τού πατέρα μου, ενώ εντείνει στους οικείους του την αίσθηση τής απουσίας του. Ακόμα μεγαλύτερη όμως είναι η συγκίνησή μας για την σύνδεση αυτής τής ανάμνησης με δύο ενεργούς θεσμούς τού πνεύματος, το πανελλήνιο βραβείο Δοκιμίου και τις υποτροφίες που είχε θεσπίσει o αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στην μνήμη τού Παναγιώτη Φωτέα». Καταλήγοντας, ο κ. Φωτέας εξέφρασε ευχαριστίες στην Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά στον Παναγιώτη Νίκα για την διαχρονική του εμπλοκή και στήριξη στους θεσμούς αυτούς.
    Εξάλλου ως «θερμό υποστηρικτή τού θεσμού και διαχρονικά συνδετικό κρίκο μεταξύ τού Π. Φωτέα και όλων εμάς» χαρακτήρισε από την πλευρά του τον Περιφερειάρχη Παν. Νίκα το μέλος τής κριτικής επιτροπής των δοκιμίων Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής τής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Και είναι γεγονός ότι τα βραβεία αυτά με την πανελλήνια προβολή υπάρχουν, διοργανώνονται και απονέμονται όλα αυτά τα 25 χρόνια, χάριν στο ανύστακτο ενδιαφέρον τού Παναγιώτη Νίκα, που φροντίζει για την σύσταση τής έγκυρης κριτικής επιτροπής, για την εξασφάλιση των χορηγιών, για την συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου, για όλα! Άλλωστε ο Παν. Νίκας, γνωρίζοντας καλά την αδυσώπητη λήθη στην οποία αδίκως έχουν καταδικαστεί λαμπρές προσωπικότητες τού παρελθόντος, νοιάζεται να διατηρήσει άσβεστη την μνήμη τού μέντορά του στην πολιτική Παν. Φωτέα, το έργο και τις παρακαταθήκες τού οποίου συνεχίζει και επαυξάνει!
    Τέλος, παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον κ. Νίκα ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεννηματάς δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για το γεγονός ότι το πόνημά του διακρίθηκε στο πλαίσιο ενός θεσμού συνδεδεμένου με δύο ξεχωριστές προσωπικότητες τής Μεσσηνίας: Τού Παναγιώτη Φωτέα, ενός «ευπατρίδη, πνευματικού ανθρώπου, διανοούμενου μεγάλης εμβέλειας και ακέραιου πολιτικού, που τίμησε τις θέσεις όπου υπηρέτησε», και τού καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, «το όραμα τού οποίου επέτυχε να αναδείξει την γενέθλια γη σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό»! Παράλληλα ο κ. Γεννηματάς έκανε αναφορά και στην σύνδεση τής δικής του οικογένειας με την γη τής Μεσσηνιακής Μάνης.
    Εξάλλου τόσο οι ομιλητές όσο και ο τιμώμενος αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο τού βραβευμένου βιβλίου του, που στηρίχθηκε στις σημειώσεις που κρατούσε ο πρέσβης, όταν υπηρετούσε στην Μόσχα και έζησε την πτώση τής Σοβιετικής Ένωσης. Ιδιαίτερη ήταν και η αναφορά στον ευρηματικό τίτλο τού βιβλίου, που οφείλεται στο γεγονός ότι όταν υπεγράφη η Χάρτα των Παρισίων για τον περιορισμό των εξοπλισμών (1990), ο Γκορμπατσόφ αναζητούσε έναν δανεικό στυλό για να υπογράψει!…
    Τής κεντρικής βράβευσης προηγήθηκε η απονομή των υποτροφιών σε αριστούχους φοιτητές τής Νομικής Σχολής Αθηνών, κατά τα θεσπισθέντα. Συγκεκριμένα οι επιδόσεις έγιναν από τον εκπρόσωπο τού Μητροπολίτου Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά στον Πολυζώη Σταθόπουλο (έτος εισαγωγής 2018), από τον Βουλευτή Περικλή Μαντά στην Ιωάννα Κουτσαντώνη (έτος εισαγωγής 2019), από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ανδρέα Τσουκαλά στον Νικόλαο Σταθόπουλο (έτος εισαγωγής 2020), από τον Αντιδήμαρχο Καλαμάτας Σαράντο Μαρινάκη στην Μαρία Αλεξοπούλου (έτος εισαγωγής 2021), από την εκπρόσωπο τού Ιδρύματος Κωνσταντακόπουλου Νατάσα Γλαράκη στην Μαρίνα Καραλέκα (έτος εισαγωγής 2022) και από τον Αντιπρόεδρο τού Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλα Μηλιώνη στον Νικόλα Μελά (έτος εισαγωγής 2022). Το συνολικό ποσό υποστήριξης των σπουδών των φοιτητών με εξαιρετική επίδοση ανέρχεται σε 30.000 ευρώ και αποτελεί χορηγία τού Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου.
    Την εκδήλωση συντόνισε η Νέλλη Κουβελάκη, ενώ παρόντες ήσαν επίσης μεταξύ άλλων η Ελένη Φωτέα, η Σύμβουλος Επικρατείας Σοφία Βιδάλη, ο Διοικητής τής 120 ΠΕΑ Σμήναρχος Νίκος Τσιβουράκης, η Πρόεδρος τού Ιδρύματος Καρέλια Βίκυ Καρέλια, ο Δημήτρης και η Ελένη Μανιατάκη, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα τού Μανιατακείου Ιδρύματος, η Γιάννα Μαλαπάνη, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.ά.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Covid-19: Πέντε χρόνια από την εμφάνιση του ιού – Πώς άλλαξε ο πλανήτης

    Στις 11 Ιανουαρίου 2020 οι αρχές στην Κίνα ανακοίνωσαν τον...

    Με την υπογραφή της οικογένειας Μπαρμπαλιά ένα ακόμη τουριστικό hotspot στην Ερμού

    Την υπογραφή της οικογένειας Μπαρμπαλιά έχει το νέο εγχείρημα στην «καρδιά»...

    Η εποχή Τραμπ ξεκινά με 25 προεδρικά διατάγματα

    Στη Wall Street το θεωρούν δεδομένο. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ετοιμάσει 25 Προεδρικά...

    Γιατί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «παραδόθηκε» στον Ντόναλντ Τραμπ – Οι μεγάλες αλλαγές σε Facebook και Instagram

    Δεν ήταν τυχαίο ότι η Meta Platforms Inc. επέλεξε την αγαπημένη...
    Best Shop