Με το βλέμμα στη χάραξη της «επόμενης μέρας» – Οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Με σαφή στρατηγική στόχευση για την «επόμενη μέρα» της διπλής κάλπης κινείται ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας το σχέδιο και τις προτεραιότητες για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

    Μπορεί το πρώτο δίμηνο του χρόνου να αξιοποιείται από το Μέγαρο Μαξίμου για την προώθηση πρωτοβουλιών και νομοθετικών παρεμβάσεων που «ξεκλειδώνουν» λύσεις κυρίως (αλλά όχι μόνο) για τρέχοντα μείζονα ζητήματα, ωστόσο ο πρωθυπουργός συνεχίζει να συγκροτεί αδιάκοπα το πλάνο για μια νέα τετραετία με τη Νέα Δημοκρατία «αυτοδύναμη» και τον ίδιο στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να κινείται μεθοδικά και στρατηγικά πριν από κάθε κορυφαία μάχη- κάτι που έκανε και πριν τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019, προκειμένου να έχει έτοιμο το πλάνο με τις πολιτικές και τα πρόσωπα που θα αναλάμβαναν κρίσιμες κυβερνητικές ευθύνες. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός ζητώντας και αναμένοντας τη νέα «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους πολίτες οργανώνει την «επόμενη μέρα» έχοντας ήδη προσδιορίσει και τους κυβερνητικούς του στόχους.

    Με αφορμή τις περιοδείες ανά την Ελλάδα αλλά και τις διεθνείς συναντήσεις – όπως στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στις 19 και 20 Γενάρη- ο πρωθυπουργός αναδεικνύει τα προτάγματα, παρουσιάζοντας τα βήματα για την ενίσχυση της οικονομίας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την χωρίς  αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ταυτόχρονα, όπως πιστεύουν έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, τεστάρει πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν αποτελεσματικά από θέσεις ευθύνης το «αφήγημα» στη νέα αφετηρία. Στην πραγματικότητα η μόνη «εκκρεμότητα» είναι η επιλογή της ημερομηνίας για τις πρώτες κάλπες με την απλή αναλογική- οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή τον Απρίλιο ή τον Μάιο, όπως ο ίδιος επισημαίνει με τη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» αυτής της Κυριακής.

    Στόχος του ήταν και είναι η αυτοδυναμία- ένα «στοίχημα» που θεωρεί ότι θα πετύχει καθώς ως ένας προοδευτικός κεντροδεξιός πολιτικός έχει καταφέρει να στρέψει τη Νέα Δημοκρατία στη μάχη των μεγάλων επιδιώξεων προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα σε ένα διεθνές περιβάλλον διαρκών ανακατατάξεων. Στοχεύει λοιπόν σε ένα αυτοδύναμο αποτέλεσμα αλλά εξετάζει και το ενδεχόμενο συνεργασιών «αν οι πολίτες με την ψήφο τους μας κατευθύνουν προς μια κυβέρνηση συνεργασίας, θα σεβαστούμε τη βούλησή τους», λέει στη συνέντευξή του και σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.  Ανοίγει πάντως παράθυρο προς το ΠΑΣΟΚ μετά από τις δεύτερες κάλπες.

    Έτερο ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης είναι το ότι  προαναγγέλλει ότι σύντομα θα αναληφθεί πρωτοβουλία για το «κόμμα Κασιδιάρη», τονίζοντας ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις».

    GYMALL

    Τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε μια κυβερνητική πολιτική που δεν περιορίζεται εύκολα σε ιδεολογικά στεγανά, μια πολιτική που έχει σκοπό να ενώσει και όχι να διχάσει, ο πρωθυπουργός απαντά και στο γιατί δεν κηδεύεται με τιμές αρχηγού κράτους ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος επισημαίνοντας ότι «δεν έπρεπε να δοθούν αφορμές για νέους διχασμούς», ενώ προσθέτει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με την οικογένειά του για να αποδοθούν «οι τιμές που πρέπει».

    Μάλιστα, σε μια κίνηση-απάντηση στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει ένα «εντυπωσιακό πολιτικό ένστικτο» στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ δηλώνει ότι υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους -σε μια επίδειξη χιούμορ- αρνείται να κατονομάσει για να μην… τους κάψει στις εκλογές!

    Σε ερώτηση για τα σφάλματα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επανέρχεται στο ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρο λάθος» που δεν θα έπρεπε να συμβεί. Επαναλαμβάνει ωστόσο ότι ο ίδιος δεν γνώριζε το παραμικρό για το θέμα. «Στην πορεία αναδείχθηκε μια συστημική αδυναμία, ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων το οποίο ξέφυγε από τον αρχικό του σκοπό, άνθρωποι ανέλαβαν τις ευθύνες τους και έφυγαν από τις θέσεις τους», σημειώνει, ενώ για περιπτώσεις όπως αυτές των Πάτση και Χειμάρα αναφέρει ότι πρόκειται για «δυσάρεστες εξαιρέσεις στον κανόνα», προσθέτοντας ότι αυτό που αναδεικνύεται είναι η ανάγκη να υπάρχουν συστήματα ελέγχου και αυστηρές τιμωρίες αποτροπής.

    Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι μεγάλη πρόκληση της επόμενης κυβερνητικής τετραετίας θα είναι το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, γιατρών και εκπαιδευτικών. «Ζητάμε πολλά από τους καθηγητές και τους δασκάλους μας και δίνουμε λίγα», αναφέρει.

    Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι επιδιώκει τη διαφορετική άποψη, τη διαφορετικότητα – και στο πλαίσιο αυτό λέει ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να περιλαμβάνει πολύ περισσότερες γυναίκες από τη σημερινή «που κλείνει σιγά-σιγά τον κύκλο της».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ζάκυνθος: Συναγερμός μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ – Μικρές ζημιές στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια

    Μικροζημιές προκλήθηκαν στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια από τον ισχυρό σεισμό που...

    Η πλουσιότερη οικογένεια της Αμερικής – Έβγαλε 267 δισ. δολάρια με αυτούς τους 10 κανόνες

    29 Μαρτίου 1918 Γεννιέται ο Σαμ Γουόλτον, ένας από τους...

    Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Καθαρίστε τα οικόπεδα, ειδάλλως πρόστιμο

    Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων...

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 29/3/2024

    14:30 COSMOTE SPORT 1 HD Μπρίστολ Σίτι – Λέστερ...