Στο κόκκινο βρίσκονται για άλλη μια φορά οι σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών θεραπευτηρίων λόγω των μεγάλων αυξήσεων που πυροδοτεί η αύξηση του κόστους των ιατρικών υπηρεσιών, που με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ενισχύθηκε κατά 5,9% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το μέσο επίπεδο του δείκτη τιμών καταναλωτή τον ίδιο μήνα.
Η ένταση αναμένεται να κορυφωθεί ενόψει των διαπραγματεύσεων για τις νέες συμβάσεις που συνάπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες –η κάθε μία ξεχωριστά– με τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, βάσει των οποίων ο ασφαλιστικός κλάδος ζητεί μεγαλύτερες εκπτώσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος νοσηλείας, που οδηγεί σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα του κλάδου υγείας, αλλά και ακυρώσεις συμβολαίων.
Διαφορετικά τιμολόγια
Οι ασφαλιστικές επικαλούνται περιστατικά νοσηλείας ασθενών χωρίς ιδιωτική ασφάλιση, που είχαν έκπτωση έως και 50% σε σχέση με τα κόστη που καταβάλλουν οι ίδιες για αντίστοιχες νοσηλείες πελατών τους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα μεγάλα περιθώρια συγκράτησης του κόστους στον κλάδο.
Ηδη τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας το 2023 έχουν υποστεί αυξήσεις που κυμαίνονται από 5% έως και 10% ετησίως (στο ποσοστό αυτό προστίθεται και η αύξηση που επιβαρύνει τα συμβόλαια όταν ο ασφαλισμένος αλλάζει ηλικιακή κατηγορία) και μια περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους των νοσοκομειακών αποζημιώσεων θα συμπαρασύρει σε νέες αυξήσεις το 2024.
Μόνο τον Αύγουστο το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 5,9% σε ετήσια βάση, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τον πληθωρισμό.
Να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις που κατέβαλε η ασφαλιστική αγορά το 2022 ανήλθαν σε 610,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, από τις οποίες το 90% –δηλαδή τα 551 εκατ. ευρώ– αφορούσε αμιγώς νοσοκομειακές καλύψεις των ατομικών και των ομαδικών προγραμμάτων υγείας. Από την ανάλυση των συνολικών (άθροισμα ατομικών και ομαδικών) νοσοκομειακών αποζημιώσεων του 2022 προκύπτει ότι αυτές επιμερίζονται κατά ποσοστό 30% σε αμοιβές ιατρών και κατά 70% στις λοιπές δαπάνες νοσηλείας.
Ακυρώσεις συμβολαίων
Ανησυχητικό στοιχείο για την πορεία των εργασιών του κλάδου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, είναι το υψηλό ποσοστό ακυρώσεων συμβολαίων που χαρακτηρίζει τον κλάδο υγείας και το οποίο με βάση τα στοιχεία του 2022 κινείται μεταξύ 12,5% και 13% στον κλάδο των ατομικών ασφαλίσεων και των ομαδικών συμβολαίων υγείας αντίστοιχα. Συνολικά 192.000 ασφαλισμένοι ακύρωσαν τα συμβόλαιά τους, ενώ σε όρους συμβολαίων ο αριθμός των ακυρώσεων ανήλθε στις 114.718 για τις ατομικές ασφαλίσεις (αύξηση 3% σε σχέση με το 2021) και 801 στις ομαδικές ασφαλίσεις, αύξηση κατά 58% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Παρά το γεγονός ότι οι εκροές αντισταθμίστηκαν από νέες εισροές ασφαλισμένων, το ποσοστό χαρακτηρίζεται εξαιρετικά υψηλό, με δεδομένη και την κακή κατάσταση του δημοσίου συστήματος υγείας, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου η βασική αιτία είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα αυξημένα ασφάλιστρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης, οι πολίτες που διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας είτε μέσω ατομικών είτε μέσω ομαδικών προγραμμάτων που παρέχουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους, ξεπέρασαν το 2022 τα 2,5 εκατ. Από αυτούς, οι ασφαλισμένοι μέσω ατομικών προγραμμάτων ξεπέρασαν το 1,1 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 5% και οι ασφαλισμένοι των ομαδικών ασφαλίσεων προσέγγισαν το 1,5 εκατ., που ισούται με αύξηση 13% σε σχέση με το 2021.
Ανάλογη υπήρξε το 2022 η αύξηση των ενεργών ατομικών συμβολαίων υγείας, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης προσέγγισαν τις 922.000, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο αριθμός των ομαδικών συμβολαίων υγείας έφθασε το 2022 τις 6.025. Η στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση υγείας εκδηλώθηκε με ένταση τα χρόνια της πανδημίας, που ανέδειξε και τα τρωτά σημεία του δημοσίου συστήματος, οδηγώντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το 2018 η αύξηση των ενεργών ασφαλισμένων ξεπερνάει το 50%, καθώς από 1,7 εκατ. ανήλθαν σε 2,5 εκατ.