To Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων (Central Credit Registry – CCR) που θα δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος με τη μορφή ενός πληροφοριακού συστήματος που θα καταγράφει σε λεπτομερή βάση το ιστορικό πληρωμών κάθε μεμονωμένου δανείου που χορηγείται θα αποτελέσει το δεύτερο εργαλείο που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών για τη στενή παρακολούθηση του ιδιωτικού χρέους στη χώρα. Το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων θα συμπληρωθεί με την Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που, όπως αποκάλυψε η «Κ», θα συγκεντρώνει τα χρέη του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο, προκειμένου να υπάρχει πλήρης καταγραφή της συναλλακτικής συμπεριφοράς και να διευκολυνθεί η υγιής χρηματοδότηση στην οικονομία.
Το Μητρώο θα ενημερώνουν όλοι οι χρηματοπιστωτικοί φορείς που έχουν εξουσιοδοτηθεί και εποπτεύονται από την ΤτΕ και παρέχουν πίστωση ύψους άνω των 2.000 ευρώ σε ιδιώτες/καταναλωτές και άνω των 5.000 ευρώ σε ΜΜΕ, επαγγελματίες, εταιρείες, συνεταιρισμούς, αποκλειστικούς εμπόρους. Επιπλέον, θα καλύπτει όλα τα είδη χρηματοδότησης (προσωπικά δάνεια, δάνεια καταναλωτών, επιχειρηματικά δάνεια, χρηματοδοτική μίσθωση, factoring, πιστωτική υποθήκη κ.λπ.).
Οπως προκύπτει από την περιγραφή του έργου, που έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα χαρακτηρίζεται από υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ταυτόχρονα οι διαθέσιμες πληροφορίες για τα πιστωτικά προφίλ για επιχειρήσεις και ιδιώτες είναι σε χαμηλά ποιοτικά και ποσοτικά επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το χρηματοπιστωτικό σύστημα να μην μπορεί να υποστηρίξει επαρκώς την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της επέκτασης της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και ιδιωτών. Το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων θα είναι συμπληρωματικό και σε πλήρη ευθυγράμμιση με το υφιστάμενο σύστημα του ιδιωτικού «Τειρεσία» (που συγκεντρώνει τα χρέη προς τις τράπεζες) και με την προτεινόμενη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Πρόσβαση στο CCR θα έχουν και οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε τιτλοποιήσεις είτε μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» είτε μέσω αγορών δανειακών χαρτοφυλακίων από τις τράπεζες ή funds ενόψει και της ανάπτυξης της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τo Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων θα καλύπτει όλα τα είδη χρηματοδότησης και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον κρατικό «Τειρεσία».
Συνολικά το ιδιωτικό χρέος στη χώρα μας ξεπερνάει τα 250 δισ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από αυτά, τα 111 δισ. οφείλονται στην εφορία, τα 41 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ στα περίπου 98 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και funds. Το ποσό αυτό συσσωρεύθηκε τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης 2010-2018, αλλά αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης. Οι προσπάθειες με τη μορφή ρυθμίσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, είχαν από μικρό έως και αμελητέο αποτέλεσμα είτε αφορούσαν ρυθμίσεις οφειλών στο Δημόσιο είτε ρυθμίσεις δανείων.
Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται επίσης να δημιουργήσει ένα μητρώο παρακολούθησης ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα μετράει το ποσό όλων των οφειλών, ανά είδος πιστωτή (π.χ. φορολογικές αρχές, ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, τράπεζες, ταμεία / servicers, προμηθευτές, εργαζόμενοι κ.λπ.) με στόχο να εφαρμόσει στοχευμένες πολιτικές για την πρόληψη και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα.