flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Διαδικτυακή συναυλία – αφιέρωμα σε Μπετόβεν και Σισιλιάνο

Το 2020 συμπληρώνονται 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και 100 από τη γέννηση του Γιώργου Σισιλιάνου. Με αφορμή αυτή τη διπλή επέτειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τιμά τους δύο συνθέτες, παρουσιάζοντας την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου (ώρα: 8.30 μ.μ.) σε streaming μια συναυλία με δύο έργα που συγκινούν.

Η βραδιά, που εντάσσεται στο πλαίσιο των διαδικτυακών μεταδόσεων του Megaron Online, ανοίγει με τις ευφάνταστες Οκτώ παιδικές μινιατούρες, μια σύνθεση που ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ελληνικού Μοντερνισμού αφιέρωσε στον γιο του, επιχειρώντας να ζωντανέψει μουσικά αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας. Η συναυλία ολοκληρώνεται με το ιδιοφυές Τριπλό κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο του Beethoven [Μπετόβεν] που συνδυάζει αριστοτεχνικά την αμεσότητα της μουσικής δωματίου με τη μεγαλοπρέπεια μιας συμφωνίας. Την ιδιαίτερη αυτή σολιστική πρόκληση αναλαμβάνει το διεθνώς αναγνωρισμένο Swiss Piano Trio (Angela Golubeva [Άντζελα Γκολούμπεβα]-βιολί, Joël Marosi [Τζόελ Μαρόζι]-βιολοντσέλο, Martin Lucas Staub [Μάρτιν Λούκας Στάουμπ]-πιάνο). Στο πόντιουμ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λουκάς Καρυτινός.

«Ο Γιώργος Σισιλιάνος υπήρξε ένας από τους διαπρεπέστερους έλληνες συνθέτες. Σχεδόν το σύνολο του έργου του έχει παρουσιαστεί από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Γι’ αυτή τη συναυλία έχει επιλεγεί το έργο Οκτώ παιδικές μινιατούρες. Η σύνθεση βασίζεται σε θέματα που θυμίζουν παιδικά τραγούδια και απευθύνεται, με πολύ έξυπνο ενορχηστρωτικά και ρυθμικά τρόπο, σε ένα κοινό που είναι εξοικειωμένο τόσο με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα, όσο και με τα σύγχρονα συνθετικά ιδιώματα» υπογραμμίζει ο καταξιωμένος μαέστρος  και προσθέτει: «Από την άλλη, ο Beethoven [Μπετόβεν] συνέθεσε το μοναδικό στην ιστορία της μουσικής κοντσέρτο με σολίστ ένα τρίο με πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο, επηρεασμένος από την μόδα της εποχής του, όταν τα έργα «τρίο με πιάνο» ήταν συνηθισμένα και αγαπητά. Η μεγαλοφυΐα του συνθέτη μπόρεσε να ισορροπήσει τα τρία διαφορετικά ηχοχρώματα των σολιστικών οργάνων με τον ηχητικό όγκο της ορχήστρας και να δώσει σε κάθε ένα δεξιοτεχνικές σελίδες εξαιρετικής ομορφιάς. Μπορεί ο Beethoven [Μπετόβεν] να μην συνέθεσε κοντσέρτο ειδικά για το βιολοντσέλο, αλλά στο Τριπλό εξασφαλίζει στον σολίστ μια εξόχως δεξιοτεχνική εμφάνιση. Με τα γοητευτικά του μουσικά θέματα και την ηλιόλουστη αίσθηση, το κοντσέρτο αυτό είναι μια πηγή χαράς και καλής διάθεσης.»

«Στο Τριπλό κοντσέρτο του Beethoven [Μπετόβεν], πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχουν τρεις σολίστ που συμπράττουν με την ορχήστρα. Στην πραγματικότητα, όμως, πρέπει να δοθεί η εντύπωση ενός ερμηνευτή που είναι ταυτόχρονα και σύνολο: ένα πιάνο τρίο. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, καθώς ο Beethoven [Μπετόβεν] αντιμετωπίζει τα τρία σολιστικά όργανα ως σχήμα μουσικής δωματίου, με τους μουσικούς, την ίδια στιγμή, να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με την ορχήστρα, σε διαφορετικούς συνδυασμούς. Σε αυτήν την ιδιαίτερη, δύσκολη χρονιά, η μουσική και οι συναυλίες είναι ακόμη πιο σημαντικές από πριν. Όλοι οι καλλιτέχνες καταλαβαίνουν τώρα, πολύ περισσότερο από ποτέ, πόσο μεγάλο προνόμιο είναι το να ερμηνεύουν μουσική επί σκηνής, να νιώθουν τη θετική ενέργεια που δημιουργείται και να προσπαθούν να μεταδώσουν το πάθος τους και στο κοινό.» αναφέρουν οι μουσικοί του  Swiss Piano Trio

Kατά την έναρξη της συναυλίας θα προβληθεί σύντομο βίντεο αφιερωμένο στον Γιώργο Σισιλιάνο.

Για να απολαύσετε online τη συναυλία πατήστε ΕΔΩΜπορείτε επίσης να την παρακολουθήσετε διαδικτυακά στο κανάλι της ΚΟΑ στο YouTube και στη σελίδα της στο fb.