Μείωση φορολογίας και στήριξη στο ενεργειακό ζητούν οι φορείς της Εστίασης και της Φιλοξενίας

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Τη στήριξη του τομέα Εστίασης και Φιλοξενίας ως πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας ζητούν απ’ την κυβέρνηση οι επτά φορείς της νεοσχηματισθείσας Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA», που έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων στον ευρύτερο τομέα φιλοξενίας και εστίασης. Πρόκειται για τους: Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, Ένωση Bartenders Ελλάδος, και ο θεσμός Athens Bar Show.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Προτάσσοντας το γεγονός ότι οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας αποτελούν τον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας συνεισφέροντας πάνω απ’ το 5,5% του ΑΕΠ της χώρας την περασμένη χρονιά, όπως υπολογιστήκε απ’ τον ΙΟΒΕ, οι εκπρόσωποι των φορέων γνωστοποίησαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης χθες με δημοσιογράφους σειρά αιτημάτων τα οποία έχουν κοινοποιηθεί ήδη στην κυβέρνηση. Τα περισσότερα συγκλίνουν στην καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση των επιμέρους κλάδων και δραστηριοτήτων όπως και στο καθολικό αίτημα της μεγαλύτερης στήριξης για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους.

    Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος εστίασε σε τρία σημαντικά ζητήματα που όπως είπε επηρεάζουν αρνητικά τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο κλάδος της φιλοξενίας. Το πρώτο είναι το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων διαμερισμάτων, τύπου Airbnb, όπου ζήτησε να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και ουσιαστικά να μην αντιμετωπίζονται πιο ευνοϊκά απ’ τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ιδίως καθώς έχουν αποκτήσει πλέον το προφίλ οργανωμένης αγοράς με αλυσίδες επιχειρήσεων. Το δεύτερο είναι η φορολογία επαναλαμβάνοντας το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% από 13% που είναι σήμερα, ώστε να μην υπάρχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις όμορες τουριστικές χώρες.

    Μείωση φορολογίας και στήριξη στο ενεργειακό ζητούν οι φορείς της Εστίασης και της Φιλοξενίας
    Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος

    «Ο Τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας που στηρίζει τα οικογενειακά εισοδήματα σε περιόδους κρίσεων, όπως η ενεργειακή και οι συνέπειές της που βιώνουμε σήμερα», σημείωσε ο κ. Τάσιος. Και πρόσθεσε: «η νόμιμη επιχειρηματικότητα καταβάλλει εισφορές, προσφέρει πολλά στα ταμεία του κράτους, δημιουργεί κοινωνικό μέρισμα και κατανάλωση σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και επαγγελμάτων που συγκροτούν το τουριστικό μας προϊόν. Δεν επιθυμούμε να αντικαταστήσουμε κανένα φορέα. Ενώνουμε δυνάμεις ως μια νέα συλλογικότητα, με χαρακτηριστικά εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και μέσα από τη συμμαχία, στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου μας. Η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι αιτήματα που μας ενώνουν με άλλους κλάδους και πιστεύουμε ότι οι συμπράξεις επιχειρήσεων μπορούν να προωθήσουν καλύτερα λύσεις και να υπερασπιστούν συνολικά την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας στον τόπο μας».

    Προσκλήσεις σε τρίτες χώρες

    Το τρίτο ζήτημα που έθιξε ο κ. Τάσιος αφορά την απασχόληση υπογραμμίζοντας τη δυσκολία να βρεθούν εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου «παρά την αύξηση των μισθών». Μάλιστα γνωστοποίησε πως τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η νέα κλαδική σύμβαση απασχόλησης, η οποίας, όπως είπε, «θα προβλέπει σημαντικές αυξήσεις». Για να αντιμετωπιστεί το «κενό» εργατικού δυναμικού η ΠΟΞ, όπως είπε ο κ. Τάσιος, με επιστολή της προς το αρμόδιο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε να διευκολυνθούν έτι περαιτέρω οι προσκλήσεις εργασίας προς τρίτες χώρες.

    Μείωση ΦΠΑ

    Απ’ την πλευρά του ο ΓΓ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιάννης Δαβερώνης υπογράμμισε πως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε μονοψήφιο νούμερο (6% από 13% που είναι σήμερα), αλλά και η καθιέρωση ειδικού τιμολογίου στην ενέργεια για τα καταστήματα θα δώσει πραγματική ανάσα στον κλάδο. Ειδικά σε μία περίοδο που η τουριστική σαιζόν έχει ουσιαστικά τελειώσει.

    Μείωση φορολογίας και στήριξη στο ενεργειακό ζητούν οι φορείς της Εστίασης και της Φιλοξενίας
    O ΓΓ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιάννης Δαβερώνης
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ο ίδιος σημείωσε ότι η εστίαση σε ένα μεγάλο βαθμό το 2022 «σώθηκε» απ’ το άλμα του τουρισμού, εν τούτοις για το 2023 θα έρθει αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών.

    Πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι το 2021, 6 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έκλεισαν με ζημίες. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πανδημία άφησε τον κλάδο χωρίς εισοδήματα, αφού τα καταστήματα μας ήταν κλειστά με κυβερνητική εντολή ενώ η οποία βοήθεια δόθηκε στους επιχειρηματίες σκοπό είχε την κάλυψη οικονομικών εκκρεμοτήτων που δημιουργήθηκαν. Κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια όλοι οι άνθρωποι της εστίασης να συνέλθουμε από τα 2 χρόνια πανδημίας και τις δυσμενείς οικονομικές τους συνέπειες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με άλλους σημαντικούς φορείς του τομέα HORECA, για να συγκροτήσουμε από κοινού ένα μέτωπο που θα φέρει αποτελέσματα στον διάλογο με την πολιτεία» τόνισε ο κ. Δαβερώνης.

    Ο ΕΦΚ στα αλκοολούχα

    Ο τομέας HORECA αποτελεί το μεγαλύτερο κανάλι διάθεσης των προϊόντων του κλάδου των αλκοολούχων ποτών και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την γενική διευθύντρια της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π), Σοφίκα Παπανικολάου, το αίτημα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά κοντά στον μέσο όρο των κρατών-μελών ΕΕ διαμορφώθηκε και με γνώμονα την υποστήριξη και την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας.

    Μείωση φορολογίας και στήριξη στο ενεργειακό ζητούν οι φορείς της Εστίασης και της Φιλοξενίας
    Η γενική διευθύντρια της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π), Σοφίκα Παπανικολάου

    Σύμφωνα με την κ. Παπανικολάου, «σε μια εποχή που και αυτές έρχονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και την επισφάλεια που επιφέρει η διεθνής συγκυρία, η μείωση του ΕΦΚ θα συγκρατήσει τα λειτουργικά τους κόστη. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα, εργαζόμενοι και εργοδότες σε επιχειρήσεις bar αναγνωρίζουν από κοινού ότι η φορολογία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, όπως σημαντικό θεωρείται και το κόστος πρώτων υλών. Σχεδόν όλοι οι ερωτώμενοι, δήλωσαν ότι ο ΕΦΚ αυξάνει σημαντικά το κόστος των αλκοολούχων ποτών. Αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα ο συντελεστής ΕΦΚ είναι έως και πενταπλάσιος σε σχέση με αγορές οι οποίες αποτελούν άμεσα ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς ή γειτνιάζουν με την με τη χώρα μας, κατανοούμε ότι τίθεται ζήτημα ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς και ότι προφανώς η πολιτική αυτή πριμοδοτεί το παράνομο εμπόριο».

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), Χάρης Μαυράκης, ανέφερε από την πλευρά του ότι οι επιπτώσεις της υπερφορολόγησης για τον κλάδο έχουν υπάρξει δραματικές. «Μέχρι το 2019, η πτώση της κατανάλωσης για τα ποτά ελληνικής παραγωγής άγγιζε το 34,2% έναντι του 2010. Το 2021, η πτώση αυτή διαμορφώθηκε στο 43% σε σύγκριση με το 2010. Η αποκλιμάκωση του ΕΦΚ αλκοολούχων σε επίπεδα κοντά στον μ.ο. της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει για την εγχώρια αγορά μια βαθιά ανάσα ρευστότητας, λειτουργώντας ως ανάχωμα στις ανατιμήσεις που ταλανίζουν τον βιομηχανικό και παραγωγικό κόσμο της χώρας και διευκολύνοντας τη μόνιμη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο».

    Μείωση φορολογίας και στήριξη στο ενεργειακό ζητούν οι φορείς της Εστίασης και της Φιλοξενίας
    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), Χάρης Μαυράκης,

    Εστιάζοντας στην εξωστρέφεια κλάδου, ο κ. Μαυράκης σημείωσε ότι πλέον το 70% της παραγωγής εξάγεται, γεγονός που αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία για τις επιχειρήσεις.

    Το οικονομικό αποτύπωμα

    Σύμφωνα με μελέτη που συνέταξε το ΙΟΒΕ οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Εστίαση και φιλοξενία αποδίδουν €3,6 δισ. σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε € 1,181 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Ακόμη και στις πλέον δυσμενείς συνθήκες, ο τομέας HORECA στήριξε αποφασιστικά την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Σήμερα, βρίσκεται για ακόμη μια φορά αντιμέτωπος με πρωτοφανείς προκλήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, των πληθωριστικών πιέσεων και της διεθνούς αβεβαιότητας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Την Παρασκευή η κηδεία του Απόστολου Πιερρή

    Θλίψη προκάλεσε στην τοπική ο θάνατος του φιλοσόφου Απόστολου Πιέρρη. Αφιέρωσε...

    Διαδήλωση κατά του Τραμπ στον Παναμά: «Κάτω τα χέρια από τη Διώρυγα»

    Περίπου εκατό άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Τρίτη μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ...

    ΠΑΤΡΑ: 40 λεπτά περίμεναν μέσα σε λεωφορεία και ΙΧ! Κατέβηκαν οι μπάρες… και κανείς δεν ερχόταν

    Απίστευτο συμβάν το βράδυ της Δευτέρας κοντά στα Ροϊτικα....

    Επιδότηση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες σε ποσοστό 50% έως και 60%

    Επιδότηση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες σε ποσοστό 50% έως και 60%, όταν αφορά νέα αγορά...
    Best Shop