Μείωση τμημάτων ΑΕΙ: Αρνητικό προμήνυμα για την Ηλεία – Χρήστος Μπούρας: «Κι όμως υπάρχει προοπτική!»

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Ο δρόμος για τη μείωση του αριθμού των τμημάτων ΑΕΙ από φέτος άνοιξε, μετά την πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για αναδιάρθρωση τμημάτων του, με βάση το στρατηγικό πλάνο που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας.

    Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι αναμένεται η γνωμοδότηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) επί του σχεδίου του Παν. Πατρών, για να ληφθεί κατόπιν η πολιτική απόφαση. Ωστόσο, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων αναμένονται μαζικότερες από το 2022 και θα αφορούν τα τμήματα με ελάχιστους εισακτέους φέτος λόγω της καθιέρωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

    Στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2020 είχαν συμπεριληφθεί 430 τμήματα ΑΕΙ και 29 τμήματα παραγωγικών σχολών που εποπτεύονται από υπουργεία πλην του Παιδείας (π.χ. στρατιωτικές αστυνομικές κ.λπ.). Πάντως, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ το έτος 2021-2022 θα είναι ίδιος με πέρυσι, περίπου στις 78.000. Ειδικότερα, καθώς αναμένονται εντός Απριλίου οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας και των συναρμόδιων υπουργείων για τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2021-2022, έχει τεθεί επί τάπητος το στρατηγικό πλάνο που κατέθεσε το Πανεπιστήμιο Πατρών.

    Με βάση τον νόμο, τα πανεπιστήμια οφείλουν να στείλουν την εισήγησή τους στην ΕΘΑΑΕ, η οποία θα γνωμοδοτήσει επ’ αυτής και το υπουργείο Παιδείας θα αποφασίσει. «Η απόφαση για κλείσιμο τμημάτων εξαρτάται από τη μεταρρυθμιστική διάθεση της ηγεσίας του υπουργείου και τον πολιτικό χρόνο», ανέφερε πρύτανης μεγάλου ΑΕΙ.

    Από την άλλη, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου δήλωσαν ότι «φέτος ο αριθμός των πανεπιστημιακών τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο ίσως να είναι λίγο μικρότερος σε σχέση με τον περυσινό».

    Ουσιαστικά, παρέπεμψε στην πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών βάσει της οποίας γίνεται αναδιάρθρωση τμημάτων του ΑΕΙ και το Αγρίνιο, ο Πύργος, το Μεσολόγγι και η Αμαλιάδα «χάνουν» τμήματα.

    Ευρύτερα, πολλά θα κριθούν από τις επιπτώσεις της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που θα εφαρμοστεί από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Παρότι το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει να κατανείμει τον αριθμό των εισακτέων υπέρ των περιφερειακών ΑΕΙ έναντι των κεντρικών, δηλαδή θα περιορίσει τις θέσεις εισακτέων σε ΑΕΙ της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας και θα τις δώσει σε περιφερειακά ΑΕΙ, είναι δεδομένο ότι στα περιφερειακά ΑΕΙ θα υπάρξουν τμήματα με πολύ μικρό αριθμό νέων φοιτητών. Η ηγεσία του υπουργείου αναμένει τα ιδρύματα να προτείνουν τι μέλλει γενέσθαι με τα τμήματα που θα έχουν μικρό αριθμό εισακτέων, για να προχωρήσει στις τελικές αποφάσεις.

    «Προτείναμε σχέδιο το οποίο κανείς δεν ήθελε να συζητήσει»

    Κατόπιν όλων αυτών, η εφ. «Πατρίς» επικοινώνησε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Μπούρα ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως υπάρχει ακαδημαϊκή προοπτική για την Ηλεία ενώ αίσθηση προκαλεί ο ισχυρισμός του πως η Πρυτανική Αρχή πρότεινε σχέδιο για τον Νομό το οποίο δεν συζητήθηκε καν.

    «Υπάρχει ακαδημαϊκή προοπτική για την Ηλεία αρκεί οι εμπλεκόμενοι να ασχοληθούν σοβαρά», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς». «Τα δύο συγκεκριμένα Τμήματα Γεωπονίας και Μουσειολογίας, χωρίς έμπρακτη στήριξη και ξεχωριστή γραμμή υποστήριξης δεν είναι βιώσιμα για μια σειρά από λόγους, οι οποίοι έχουν εξηγηθεί σε όλους» τονίζει μεταξύ άλλων στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του ο κ. Χρήστος Μπούρας, επαναλαμβάνοντας: «Δεν ασπάζομαι το δόγμα κάθε πόλη και Πανεπιστημιακό Τμήμα».

    Ο Πρύτανης υπογραμμίζει ότι «η Πρυτανική Αρχή πρότεινε ένα σχέδιο για την Ηλεία το οποίο δεν συζητήθηκε στον Δημόσιο Διάλογο γιατί κανένας δεν ήθελε να τοποθετηθεί πάνω σε αυτό».

    Ακόμη ο κ. Χρήστος Μπούρας σε ερώτηση αν θα στηρίξει τα δύο τμήματα στην περίπτωση που αποφασιστεί να παραμείνουν στην Ηλεία, απαντά με νόημα: «Αυτή η Πρυτανική Αρχή ψάχνει αυτή τη στιγμή να βρει λύση γιατί η Γραμματεία στον Πύργο μένει με ένα μόνο άτομο. Είναι γνωστό αυτό; Τι κινήσεις κάνουν άλλοι για αυτό; Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας».

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Πρύτανης κ. Χρήστος Μπούρας στην εφημ. «Πατρίς» έχει ως ακολούθως:

    «Ελάχιστες εγγραφές»

    Κύριε Πρύτανη, το Πανεπιστήμιο με την απόφαση της Συγκλήτου περί κατάργησης και μεταφοράς αντίστοιχα, των τμημάτων της Ηλείας, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις φορέων και κοινωνίας. Δικαίως ή αδίκως και γιατί; Πρέπει να πούμε αλήθειες και αυτά που είναι σωστά ακαδημαϊκά. Ανεξάρτητα αν γίνουμε δυσάρεστοι.

    Τα δύο συγκεκριμένα Τμήματα χωρίς έμπρακτη στήριξη και ξεχωριστή γραμμή υποστήριξης δεν είναι βιώσιμα για μια σειρά από λόγους, οι οποίοι έχουν εξηγηθεί σε όλους. Ο βασικός λόγος βέβαια είναι τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά.

    Η Πρυτανική Αρχή πρότεινε ένα σχέδιο για την Ηλεία το οποίο δεν συζητήθηκε στον Δημόσιο Διάλογο γιατί κανένας δεν ήθελε να τοποθετηθεί πάνω σε αυτό.

    Αντίθετα το Πανεπιστήμιο Πατρών εισέπραξε σχόλια που δεν τιμούν κανέναν. Υπήρχε σε επιμονή να διατηρηθεί μια κατάσταση με πολλά προβλήματα. Να ενημερώσω λοιπόν πως από τους 1.500 φοιτητές των πρώην τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Πύργο εγράφησαν το Σεπτέμβριο του 2020 λιγότεροι από 400. Επίσης υπάρχει μεγάλη διαρροή από το πρώτο έτος στο δεύτερο έτος που αγγίζει το 50%. Όλα αυτά τα στοιχεία δόθηκαν σε όλους όσους προσήλθαν στη συζήτηση και προφανώς είναι στη διάθεση όλων.

    GYMALL

    Οι τροποποιήσεις του ακαδημαϊκού χάρτη, στο μέρος που αφορά την Ηλεία, αποτελούν, τραγική πρωτοτυπία. Ποιοι λόγοι σας οδηγούν να προτείνετε την συνέχεια αυτής της αντιακαδημαϊκής, κατά την άποψη πολλών, πρακτικής που μόνο αρνητικές συνέπειες έχει για τους φοιτητές και την κοινωνία; Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω.

    Δεν ασπάζομαι το δόγμα κάθε πόλη και Πανεπιστημιακό Τμήμα. Σέβομαι τις αντίθετες απόψεις αλλά δεν τις καταλαβαίνω. Επιτρέψτε μου να θεωρώ πως δεν είναι αντιακαδημαική μια θέση που θέλει βιώσιμα και ισχυρά τμήματα με ποιοτική εκπαίδευση. Μια τέτοια θέση υπερασπίζεται τους φοιτητές τη κοινωνία αλλά και το Δημόσιο Συμφέρον.

    «Υπάρχει πρόταση…»

    Γιατί ο στρατηγικός σχεδιασμός σας δεν εμπεριέχει προτάσεις ανάπτυξης και μεγέθυνσης αλλά χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια και τάση συρρίκνωσης του ιδρύματος, με ταυτόχρονη στοχοθέτηση του Νομού μας; Κάποια Πανεπιστημιακά Τμήματα χωρίς σχέδιο και βιωσιμότητα δεν συνεισφέρουν στην ανάπτυξη. Υπάρχει πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία για λόγους που δεν αφορούν το Πανεπιστήμιο δεν μπαίνει στο Δημόσιο Διάλογο.

    Η νέα Πρυτανική Αρχή η οποία ανέλαβε στις 1/9/2021 ενημέρωσε τους πάντες, όσους προσήλθαν στις συναντήσεις, για τα προβλήματα που υπάρχουν με τα Τμήματα στην Ηλεία. Πρότεινε λοιπόν μια προοπτική η οποία και βιώσιμη είναι και αναπτυξιακή.

    Συγκεκριμένα στην Ηλεία να αναπτυχθεί το ξενόγλωσσο Πανεπιστήμιο Πατρών, να δημιουργηθούν ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα, σχολές μεταλυκειακού επιπέδου σε θέματα Γεωργίας, Πολιτισμού και Τουρισμού, τη διεξαγωγή συνεδρίων, θερινών σχολείων και πρακτικής άσκησης. Σε αυτή τη πρόταση δεν έλαβε απαντήσεις.

    «Πρώτη μας φροντίδα»

    Τα τελευταία δύο χρόνια το Πανεπιστήμιο είχε στη διάθεσή του περισσότερες από 70 θέσεις μελών ΔΕΠ για στήριξη των τμημάτων του. Γιατί δεν δόθηκαν θέσεις στα τμήματα της Ηλείας;

    Γιατί η ιεράρχηση αναγκών, εξαιρούμενης της Ιατρικής, πρόταξε κάλυψη, ίσως συνταξιοδοτηθέντων, σε ήδη πολυπληθή τμήματα; Θα μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω για τα εξής. Με τη νομοθετική παρέμβαση του 2019 όταν αυτή συζητήθηκε στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών υπήρχε μόνο το τμήμα Γεωπονίας, ενώ το τμήμα Μουσειολογείας δεν υπήρχε στο σχέδιο που συζητήθηκε στη Σύγκλητο. Υπενθυμίζω εδώ ότι η Σύγκλητος απέρριψε με πλειοψηφία των 2/3 το σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια η Βουλή ψήφισε και η Κυβέρνηση υλοποίησε.

    Αυτό το σχέδιο δημιούργησε το Τμήμα Μουσειολογείας και ταυτόχρονα επέτρεψε τη μετακίνηση μελών ΔΕΠ από τον Πύργο και την Αμαλιάδα χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανένας. Επίσης διοικητικό προσωπικό πήρε μετατάξεις και μετακινήσεις χωρίς κανείς πάλι να διαμαρτυρηθεί. Το ίδιο έγινε και με τεχνικό προσωπικό.

    Σαν αποτέλεσμα στο Τμήμα Μουσειολογίας έμειναν μόνο 2 μέλη ΔΕΠ, των οποίων μάλιστα το γνωστικό αντικείμενο δεν είναι στο κέντρο του τμήματος Μουσειολογίας. Όταν το 2019 η προηγούμενη Πρυτανική είχε στη διάθεσή της 38 θέσεις δεν δόθηκε καμία στα τμήματα της Ηλείας χωρίς κανένας πάλι να διαμαρτυρηθεί. Να υπενθυμίσω εδώ ότι ο νόμος του 2019 προβλέπει ρητά κατά προτεραιότητα οι θέσεις να δίνονται για αναπλήρωση όσων αποχωρούν.

    Αυτό κάποιοι το αγνοούν ή το κρύβουν. Εμείς ως νέα Πρυτανική Αρχή αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2020. Διαπιστώσαμε τα προβλήματα και τα αναδείξαμε με σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες καρποφόρησαν τον Φεβρουάριο του 2021 και έδωσαν πάνω από 20 θέσεις εκτάκτου προσωπικού και 2 μόνιμες θέσεις μελών ΔΕΠ.

    Πρώτη μας φροντίδα είναι να γίνονται μαθήματα και να πάρουν οι φοιτητές το πτυχίο τους.

    Μείωση τμημάτων ΑΕΙ: Αρνητικό προμήνυμα για την Ηλεία – Χρήστος Μπούρας: «Κι όμως υπάρχει προοπτική!»

    «Όλοι κρινόμαστε…»

    Αν το υπουργείο Παιδείας δεν αποδεχθεί την πρότασή σας για κατάργηση και μεταφορά αντίστοιχα, των τμημάτων του Νομού, θα τα στηρίξετε έμπρακτα για να αναπτυχθούν;

    Ρωτάτε μια Πρυτανική Αρχή η οποία έδωσε πάνω από 20 θέσεις εκτάκτου προσωπικού και 2 από τις 7 θέσεις που είχε για νέα μέλη ΔΕΠ. Αυτή η Πρυτανική Αρχή ψάχνει αυτή τη στιγμή να βρει λύση γιατί η Γραμματεία στον Πύργο μένει με ένα μόνο άτομο. Είναι γνωστό αυτό; Τι κινήσεις κάνουν άλλοι για αυτό; Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας.

    Ποια είναι η άποψή σας, για πιθανή ίδρυση μιας αυτόνομης σχολής στην Ηλεία;

    Συζητάμε οποιαδήποτε πρόταση στέκει ακαδημαϊκά αρκεί να συνοδεύεται από ξεχωριστή γραμμή υποστήριξης σε διδακτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό και υποδομές από το υπόλοιπο Πανεπιστήμιο, το οποίο υποχρηματοδοτείται. Προτάσεις που δεν τυγχάνουν υποστήριξης είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

    Οι προτάσεις για βιώσιμες Πανεπιστημιακές Σχολές απαιτούν σχεδιασμό, ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και προπάντων έμπρακτη στήριξη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος τίμησε την Εθνική μας επέτειο – ΦΩΤΟ

    Ο ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών όπως κάθε χρόνο έτσι...

    Aπιστία: Μπορεί να κρύβεται στα γονίδια; Μελέτες δίνουν την απάντηση

    Αναρωτηθήκατε ποτέ εάν η απιστία είναι… κληρονομική; Διαφορετικές μελέτες έχουν επιχειρήσει...

    Και στο instagram το ΠΑΣΟΚ ΑΧΑΪΑΣ

    Σε νέες ...διαδικτυακές περιπέτειες μπαίνει η Νομαρχαική Επιτροπή Αχαΐας...