Αν και πολλοί νομίζουν ότι αν ένα μέλι έχει κρυσταλλώσει ή ζαχαρώσει, σημαίνει είτε ότι χάλασε και πρέπει να πεταχτεί είτε ότι πρόκειται για ένα νοθευμένο προϊόν, η αλήθεια απέχει κατά πολύ από αυτές τις πεποιθήσεις. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη για κάτι από τα παραπάνω, αλλά υπάρχει και «σωτηρία», αφού μπορούμε να επαναφέρουμε το μέλι στην αρχική του κατάσταση πριν το ζαχάρωμα ή την κρυστάλλωση.
Η κρυστάλλωση είναι μία απόλυτα φυσική διαδικασία, που ωστόσο δεν συνεπάγεται ότι το μέλι έχει χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες ή πως έχει χαλάσει. Πιο συχνά θα την παρατηρήσουμε στα ανθόμελα, τα οποία έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γλυκόζης. Η γλυκόζη, σε συνδυασμό με την υγρασία, είναι αυτή που δημιουργεί αυτά τα κρυσταλλάκια. Αντίθετα, το μέλι από κωνοφόρα δέντρα είναι εκείνο που ζαχαρώνει δυσκολότερα. Συνεπώς, δεν είναι και τόσο απίθανο να δούμε ένα θυμαρίσιο μέλι να ζαχαρώνει όσο ο χρόνος περνά.

Πώς το επαναφέρουμε στην αρχική του κατάσταση
Ακόμη κι αν το έχετε αποθηκεύσει τηρώντας τις παραπάνω οδηγίες αλλά τελικά κρυσταλλώσει, μην ανησυχείτε. Υπάρχει τρόπος να το επαναφέρουμε.
Αρχικά, κλείνουμε το καπάκι της συσκευασίας πολύ καλά και μεταφέρουμε το βαζάκι μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα. Το βαζάκι θα πρέπει να χωράει μέσα στην κατσαρόλα σε όλο του το ύψος. Στη συνέχεια, προσθέτουμε καυτό νερό στην κατσαρόλα αφήνοντάς το να φτάσει μέχρι λίγο κάτω από το καπάκι. Αφήνουμε το βαζάκι να ζεσταθεί για 20 περίπου λεπτά μέσα σε μπεν μαρί. Στη συνέχεια, για να μην καούμε, με μία πετσέτα ανοίγουμε το καπάκι του βάζου. Όταν οι κρύσταλλοι έχουν εξαφανιστεί και το μέλι έχει αποκτήσει και πάλι παχύρρευστη υφή, τότε είναι έτοιμο. Σε περίπτωση που υπάρχουν ακόμη κρύσταλλοι στο μέλι, τότε συνεχίζουμε για λίγο ακόμη τη διαδικασία. Στο τέλος, η θερμότητα θα κάνει τη δουλειά της, και το μέλι θα ξανά γίνει ρευστό, όπως στην αρχή.
