Πατρινές εταιρείες διαπρέπουν στον χώρο του Deep Tech. Όπως και εταιρείες που έχουν μεν έδρα σε άλλες πόλεις αλλά οι μέτοχοί τους είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα παραδείγματα ομάδων, συνεργατών, συμφοιτητών που εξελίσσονται σε νεοφυή επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία κυνηγούν την καινοτομία σε πεδία που πηγαίνουν στον ίδιο τον πυρήνα της εξέλιξης ολόκληρων επιστημών ή κλάδων πολλαπλασιάζονται! Στην τελευταία ήρθε να προστεθεί και αυτή της Augmenta, της εταιρείας αγροτεχνολογίας που μόλις σε επτά χρόνια κατάφερε να κάνει τη διαφορά και την περασμένη εβδομάδα να πουληθεί αντί 110 εκατ. δολαρίων στον κολοσσό των τρακτέρ NHC Industrial της οικογένειας Ανιέλι. Αυτό βέβαια επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στην Ελλάδα μπορεί και παράγεται καινοτομία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κάτι που μεγεθύνεται κυρίως στις περιπτώσεις που έχουν ξεχωρίσει στο χώρο του Deep Tech, έναν χώρο κρίσιμης σημασίας εφόσον το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών που αλλάζουν ή διαταράσσουν την αγορά.
Σημειωτέον πως Deep Tech είναι ένας γενικός όρος για τεχνολογίες που δεν εστιάζουν σε υπηρεσίες τελικού χρήστη αλλά αποτελούν κρίσιμα κομμάτια που μπορεί να αλλάξουν όλη την αλυσίδα των πραγμάτων. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να περιλαμβάνουν και να χρησιμοποιούν από τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, blockchain και προηγμένη επιστήμη υλικών, ως φωτονική και ηλεκτρονικά, βιοτεχνολογία και κβαντική υπολογιστική. Ολα αυτά στην Ελλάδα; Κι όμως. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Think Silicon η οποία δραστηριοποιείται στην Πάτρα εδώ και τρία χρόνια. Μέτοχοί της οι Γιώργος Σιδηρόπουλος και Ιάκωβος Σταμούλης οι οποίοι έδωσαν τα χέρια με τους εκπρόσωπους της Applied Materials, παγκόσμιας ηγέτιδας στον σχεδιασμό και ανάπτυξη chips. Εκτοτε η Think Silicon, με την ίδια διοικητική ομάδα, έχει επεκταθεί σημαντικά αποτελώντας έναν περιφερειακό πόλο για την αμερικάνικη πολυεθνική και, κυριότερα, εμβαθύνει περαιτέρω τις τεχνολογικές καινοτομίες που έχει αναπτύξει και οι οποίες σήμερα συμπεριλαμβάνεται σε πάνω από 50 εκατομμύρια wearable συσκευές τύπου smartwatch και fitness band. Συνολικά σήμερα η εταιρεία με έδρα την Πάτρα σχεδιάζει επεξεργαστές γραφικών υψηλής απόδοσης και πολύ χαμηλής κατανάλωσης καθώς και ελεγκτές οθόνης που τοποθετούνται σε φορητές συσκευές, όπως τα έξυπνα ρολόγια, αλλά και σε συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο (Internet of Things) όπως οθόνες βιομηχανικών μηχανημάτων, οθόνες καφετιέρας, θερμοστάτες κ.ά. Εκτός δε από φορητές συσκευές χαμηλής κατανάλωσης η τεχνολογία της έχει εφαρμογές σε μεγάλα data centers για την επεξεργασία βίντεο τα οποία μπορεί να παρακολουθεί ο χρήστης σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Στο διάστημα της τριετίας ο αριθμός των μηχανικών της Think Silicon έχει τριπλασιαστεί, επιτυγχάνοντας μάλιστα και τον επαναπατρισμό πολλών Ελλήνων με θητεία σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού. Παράλληλα έχει πλέον τρεις βάσεις, καθώς πέραν της Πάτρας έχει αποκτήσει υποδομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο δε Κέντρο Eρευνας & Ανάπτυξης στην Μεταμόρφωση σήμερα σχεδιάζονται επεξεργαστές γραφικών για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε συσκευές αναγνώρισης ήχου, εικόνας ή σε ρολόγια που συλλέγουν βιομετρικά δεδομένα, τα οποία ύστερα από επεξεργασία μπορεί να βοηθήσουν στην παροχή συμβουλών πρόληψης, καθώς και αρκετά ακόμα ενδιαφέροντα tech projects. H εταιρεία συνεχίζει δυναμικά να εμπλουτίζει το πελατολόγιο της με μεγάλους παγκόσμιους «παίκτες» της αγοράς, επιτυγχάνοντας την ενσωμάτωση της τεχνολογίας της σε εκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο.