Με ταχείς ρυθμούς και με στόχο η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή να φτάσει στα όρια του αστικού ιστού της Πάτρας μέσα στο επόμενο έτος (2026), προχωρά αυτή την περίοδο το έργο Ροδοδάφνη – Ρίο. Πρόκειται ουσιαστικά για το τμήμα Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος, το οποίο κατασκευάζει η κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΤΕΡΝΑ. Στο τμήμα από τα Αραχωβίτικα έως και το Ρίο οι εργασίες έχουν καθυστερήσει, καθώς υπήρξαν δικαστικές εμπλοκές μετά την οριστική διάλυση της εργολαβίας της GD Infrastrutture (όμιλος Εμφιετζόγλου).
Το έργο «τρέχει» ήδη με ταχύτητα στα όρια της Αιγιαλείας, καθώς εδώ και ένα έτος ολοκληρώνεται η εργολαβία «σκούπα» με την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη (κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ-ΤΕΡΝΑ). Τα συνεργεία της ΤΕΡΝΑ έχουν μετακινηθεί προς τα εργοτάξια σε Παναγοπούλα και ∆ρέπανο. Προ μηνός, μάλιστα, αυτοκινητάμαξα διέσχισε
τη σήραγγα Παναγοπούλας, ενώ ορατή είναι η πρόοδος στα έργα επιδομής και στους νέους
σταθμούς, όπως αυτός στον Ψαθόπυργο, τον οποίο φωτογράφισε η «Γνώμη», καθώς βρίσκεται στο τελικό του στάδιο. Σε αυτό το τμήμα θα κατασκευαστούν επτά σιδηροδρομικοί σταθμοί (αποβάθρες, κτηριακά) σε Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Καμάρες, Ψαθόπυργο, Αραχωβίτικα, Άγιο Βασίλειο και Ρίο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΡΓΟΣΕ, η σήραγγα Παναγοπούλας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πλέον σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες επιδομής και τελικής επίστρωσης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Από τη Ροδοδάφνη έως τον Ψαθόπυργο ολοκληρώνονται οι σταθμοί, ενώ έχουν τοποθετηθεί και οι πυλώνες ηλεκτροδότησης των τρένων. Η σιδηροδρομική γραμμή στρώνεται και πλησιάζει ήδη στα διοικητικά όρια του ∆ήμου Πατρέων, τη Ροδινή.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από την Παναγοπούλα έως και τον Ψαθόπυργο, μέσα στο 2025, τα συνεργεία θα μετακινηθούν προς τα Αραχωβίτικα – Άγιο Βασίλειο, όπου, μετά την απεμπλοκή του πρώην εργολάβου, στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και, μέχρι το 2026, να παραδοθεί η γραμμή μέχρι το Ρίο. Εν συνεχεία, θα πρέπει να προχωρήσει
η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο, για το οποίο υπάρχουν δεσμευμένοι χρηματοδοτικοί πόροι. Παράλληλα, πρέπει να «ξεμπλοκάρει» η δημοπράτηση του τμήματος Ρίο – Πάτρα (νέο νότιο λιμάνι), όπου υπάρχει σοβαρή εμπλοκή με την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω της Ε.Ε. και του προγράμματος CEF («Μηχανισμός Συνδέοντας την Ευρώπη»).
