Με μια νέα, τη δεύτερη μέσα σε δύο μόλις ημέρες, αποπομπή διαπρεπούς υποψηφίου, ο αρτισύστατος πολιτικός συνασπισμός «Πατριωτική Ένωση – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου»/ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε φάση εσωτερικής εκκαθάρισης και, οπωσδήποτε, λήψης σκληρών αποφάσεων. Χθες ήταν η κα Αφροδίτη Λατινοπούλου, αντιπρόεδρος του ΠΑΤΡΙ.Δ.Α., σήμερα η κα Μαρία Τζάνη, υποψία βουλευτής -και δη Επικρατείας- της Πατριωτικής Ενώσεως.
Η σημερινή εξέλιξη, σαν ένα καινούργιο επεισόδιο στην πυκνή δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στον εν λόγω πολιτικό σχηματισμό (ανακοίνωση σύμπραξης, οργισμένος χωρισμός Λατινοπούλου-Μπογδάνου κ.λπ) αφ’ ενός διατηρεί στη δημοσιότητα αλλά και εντείνει περαιτέρω το ενδιαφέρον του κοινού για τις ανακατατάξεις στην Πατριωτική Ένωση/ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. Φαίνεται ότι η αυτοκάθαρση, με γενναίες, αποφασιστικές κινήσεις, συνιστά το απαραίτητο στάδιο τελικής προετοιμασίας της παράταξης για τις εθνικές εκλογές. Αφ’ ετέρου όμως, το διφυές κόμμα αποψιλώνεται εκθέτει τον εαυτό του σε σοβαρό κίνδυνο αποψίλωσης από ευρέως αναγνωρίσιμες -κάποιοι, σαρδονίως, θα τις χαρακτήριζαν σαν «καλτ»- προσωπικότητες.
Αφορμή για το σημερινό αποκλεισμό της κας Τζάνη από τα ψηφοδέλτια της Πατριωτικής Ενώσεως/ΠΑΤΡΙ.Δ.Α στάθηκε ένας βλάσφημος, ανάρμοστος και εν τέλει ασυγχώρητος όπως εξελήφθη από την ηγεσία της πολιτικής παράταξης, χαρακτηρισμός της εις βάρος ενός εκ των Τριών Ιεραρχών: Η ομότιμος καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, απεκάλεσε τον Ιωάννη Χρυσόστομο «Βρωμόστομο», επιχειρώντας ένα λογοπαίγνιο που προκάλεσε σοκ στο ποίμνιο των πιστών Χριστιανών.
Ως εκ τούτου, αυτομάτως η κα Τζάνη έθεσε εαυτήν εκτός τροχιάς εκλογής, εφόσον, όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος υπό την ιδιότητά του ως ιδρυτού και προέδρου της Πατριωτικής Δύναμης Αλλαγής «η κα Μαρία Τζάνη δεν θα είναι υποψήφια με την ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. Οι μειωτικές, προσβλητικές της αναφορές για τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία, που ήρθαν από χθες στην επιφάνεια, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του μεγάλου πατριωτικού συνασπισμού μας».
Για την ιστορία, ολόκληρη η τοποθέτηση της κας Μαρίας Τζάνη είχε ως ακολούθως: «Ήθελα να πω ότι ο Χριστιανισμός, τσακίζοντας την ιδέα της γυναίκας -γιατί την τσάκισε- μην ξεχνάμε ότι με διαφορά μίας ψήφου στη Μακόν [σσ: επισκοπική σύνοδος, το 585 π.Χ.], εμείς [σσ: οι γυναίκες] προσδιοριστήκαμε όχι ως ζώα -με διαφορά μιας ψήφου- αλλά ως όντα που προσιδιάζουμε προς το άρρεν, λίγο κατώτερα από αυτό. Και, επομένως, η πηγή της ζωής, η έμμηνος ρύση, το αντιλαμβάνεστε αυτό, είναι βρωμιά και ακαθαρσία. Και, πρέπει να διαβάσετε τον Ιωάννη, τον λεγόμενο Χρυσόστομο -για μένα Βρωμόστομο- για να δείτε πώς ακριβώς το περιλαμβάνει. ‘Πάσα γυνή είναι σκεύος ακαθαρσιών, όργανο του διαβόλου’. Μιλάμε με τέτοιες φράσεις. Αντιθέτως δε, η μετατροπή με ιεροτελεστία του οίνου εις αίμα του Χριστού ήταν η μόνη αγία και αγνή συνθήκη που έπρεπε να γεύεται ο άνθρωπος».
Εντύπωση, ομολογουμένως, προξενεί η, κάπως αργοπορημένη και όψιμη, διαπίστωση ότι οι απόψεις της κας Τζάνη δεν συνάδουν με τη χρηστοήθεια και την ορθόδοξη ευλάβεια, δηλαδή με τους βασικούς αξιακούς πυλώνες της συμμαχίας μεταξύ της Πατριωτικής Ένωσης και ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. Διότι, με μια απλή αναζήτηση πχ στο YouTube, ο καθένας -και πόσο μάλλον οι μηχανισμοί αυτοπροστασίας της παράταξης από τα αλλότρια και μιαρά στοιχεία- θα μπορούσε να ενημερωθεί για την κατεύθυνση των ιδεών που ασπάζεται και μοιράζεται αφειδώς δημοσίως η κα Μαρία Τζάνη.
«Το Δωδεκάθεο συμβολοποιεί αξίες και δυνάμεις», «Ο Χριστιανισμός επικράτησε διά πυρός και σιδήρου» κ.λπ. -ανάμεσα σε οργίλους διαξιφισμούς με θρυλικές τηλεπερσόνες, όπως πχ η κα Χριστίνα Ιακωβίδου, το διαδίκτυο έχει καταγράψει με ευκρίνεια το ιδεολογικό αποτύπωμα της κας Τζάνη. Γι’ αυτό και μοιάζει κάπως παράδοξος ο αιφνιδιασμός της Πατριωτικής Ένωσης/ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. ο οποίος οδήγησε σε πλήρη αναστροφή σχετικά με την αποδοχή της υποψηφιότητάς της.
Άλλωστε, το αξιοσημείωτο είναι ότι η κα Τζάνη είχε προβεί στην επίμαχη δήλωση περί Ιωάννου Βρωμοστόμου προ 14ετιας περίπου, ως προσκεκλημένη της εκπομπής «Οι Πύλες του Ανεξήγητου», με τον Κώστα Χαρδαβέλλα. Πραγματικά ανεξήγητο είναι όμως το γεγονός ότι, ενώ η κα Τζάνη απεβλήθη από τις κομματικές πύλες σήμερα (15 Μαρτίου 2023), το απόσπασμα με την παρέμβασή της υπήρχε στο YouTube προ πολλού. Αντιθέτως, μόλις χθες (14 Μαρτίου 2023) η Πατριωτική Ένωση καλωσόριζε, με εμφανή θέρμη και ενθουσιασμό, την κα Τζάνη στις τάξεις της.
Συγκεκριμένα, η κομματική ανακοίνωση ανέφερε ότι «με τιμή και χαρά ανακοινώνουμε την τοποθέτηση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Πατριωτικής Ένωσης της Καθηγήτριας κας Μαρίας Τζάνη». Και ακολουθούσε σύντομο βιογραφικό της υποψηφίου ως εξής: «Η Μαρία Τζάνη είναι ομότιμος καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης). Επίσης, είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου ‘Βιοφυσικό Περιβάλλον: Νευροεπιστήμες & Μάθηση’ και υπεύθυνη της κατεύθυνσης Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Κοινωνιοβιολογία, Νευροεπιστήμες & Εκπαίδευση’. Με πλούσιο ερευνητικό, διδακτικό και κοινωνικό έργο είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό για την ευαισθησία της σε ζητήματα εθνικά, πολιτισμού και παιδείας.
» Συγγραφέας πολλών έργων, έχει αφιερώσει τη ζωή της στην ανάδειξη εκείνων των αξιών που ανθρωποποιούν τον άνθρωπο και τον καθιστούν ικανό να συνυπάρχει με τους άλλους, για να αγωνίζεται για εκείνα τα ιδανικά που αν και εμφανίστηκαν στην Ελλάδα, αποτελούν πανανθρώπινες αξίες για όλη την ανθρωπότητα. Εκτός των άλλων, η κα Τζάνη προΐστατο της Επιτροπής για την επαναφορά της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Υπουργός Παιδείας Α. Τρίτσης). Διεφώνησε με πολιτικές επιλογές για την εκπαίδευση όπως π.χ. στην εισήγηση για την εισαγωγή του μονοτονικού και κατάργηση της ιστορικής γραφής της ελληνικής γλώσσας καθώς και για ζητήματα διδακτικής μεθοδολογίας, ιδιαίτερα στην Α΄ βάθμια Εκπαίδευση. Ανάμεσα στις καινοτομίες που εισήγαγε η κυρία Τζάνη στην Εκπαίδευση, ιδιαίτερη σημασία έχει η Εισαγωγή των Νέων Τεχνολογιών στην Α΄ βάθμια Εκπαίδευση (στα πλαίσια του πιλοτικού Ολοημέρου Σχολείου), καθώς και στην επιχειρούμενη για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο- στην Α΄ βάθμια εκπαίδευση – τηλεδιάσκεψη».