Μετά τις μωβ μέδουσες έρχονται και οι… γαλάζιες – Τι πρέπει να προσέχουμε

    Ημερομηνία:

    Δεν έφταναν οι μωβ μέδουσες που έχουν κατακλύσει τις ελληνικές ακτές, προκαλώντας πονοκέφαλο στους λουόμενους, έρχονται και οι… γαλάζιες.

    Όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για έναν μήνα θα έχουμε -όπως κάθε χρόνο- πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo. Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα τις φέρνουν στις ακτές μας.

    μωβ μέδουσα

    Γαλάζιες μέδουσες: Τι πρέπει να προσέχουμε

    Αν μας ακουμπήσουν νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

    Αν και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολο κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή εάν κάποιος τις ακουμπήσει να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα (είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου).

    Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μπορεί να έχουν μέχρι και 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, οι οποίες έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

    Μπορείτε να δείτε τον χάρτη με τις καταγραφές όλων των ειδών μεδουσών για το 2022: ​​https://www.inaturalist.org/observations?d1=2022-01-01&place_id=any&project_id=jellyfish-of-greece&subview=map&verifiable=any

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αγιά Σοφιά: Στο έλεος… κολλητών εργολάβων, οι περιπέτειες του μνημείου της Ορθοδοξίας στα χέρια του Ερντογάν

    Μια χαίνουσα πληγή στο σώμα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού...

    Η εντυπωσιακή γιόγκα της 41χρονης Χιλάρια Μπάλντουιν για τα τρολ που τη χλεύασαν μετά το μίνι φόρεμα που φόρεσε στα Gotham Awards 2025, δείτε...

    Με έναν εντυπωσιακό τρόπο επέλεξε να απαντήσει η Χιλάρια Μπάλντουιν στα...

    Ο Μαδούρο επιβεβαιώνει πως συνομίλησε με τον Τραμπ: «Έγινε με σεβασμό και ήταν εγκάρδια»

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη πως είχε...

    Το νέο μοντέλο ελέγχων από την εφορία: Στο μικροσκόπιο 770 μεταβιβάσεις, κληρονομιές και χρηματικές παροχές

    Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μπαίνουν 770 δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν αυτόματα από...