Η σπουδή της Γερμανίας να…θυμηθεί τη «σκληρή» γραμμή για το μεταναστευτικό μετά από χρόνια ελαστικών κανόνων, ελκυστικών κοινωνικών παροχών και μιας κουλτούρτας ανεκτικότητας έχει χτυπήσει «καμπανάκι» σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, για μια ενδεχόμενη μονομερή στροφή στο μεταναστευτικό με ουσιαστικό «ξήλωμα» της Συνθήκης Σένγκεν. Σε αυτή τη συζήτηση και επιστρέφοντας από την Αυστρία, όπου είχε σχετικές συζητήσεις με τον καγκελάριο Νεχάμερ, τοποθετήθηκε με σαφήνεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα στη Γερμανία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει τον μουντζούρη ενός ντόμινο.
«Η απάντηση, όμως, δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι αυτό κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει ανεκτό. Γι’ αυτό βλέπετε ότι υπήρχε και πολύ μεγάλη αντίδραση από τις χώρες που έχουν χερσαία σύνορα με τη Γερμανία», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης στο TalkRadio 98,9, ξεκαθαρίζοντας ότι οι σχεδιασμοί της Γερμανίας δεν μπορούν εύκολα να περάσουν.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη μια παρασκηνιακή συνεννόηση της Αθήνας με τις χώρες που θα επηρεαστούν άμεσα από τις «αυτόματες απελάσεις» που σκοπεύει να κάνει η γερμανική κυβέρνηση στα σύνορά της. Πέραν της Αυστρίας που διαφωνεί με την «αναβάθμιση» των γερμανικών ελέγχων, ο κ. Μητσοτάκης έχει ανοιχτή γραμμή με τον στενό του σύμμαχο εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Ευρύτερα, συνεννόηση υπάρχει και με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι που επίσης εισπράττει τις συνέπειες του μεταναστευτικού.
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις και προβληματίζονται, έστω φιλολογικά, για το ενδεχόμενο η Γερμανία να προχωρήσει σε δεύτερο στάδιο και σε ελέγχους σε πτήσεις από τις χώρες πρώτης υποδοχής. Κάτι που θα σημαίνει «ξήλωμα» του πουλόβερ της Σένγκεν έτι περαιτέρω. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί», αναφέρει στο protothema.gr ανώτερη κυβερνητική πηγή, εκτιμώντας ότι και δύσκολα θα γίνει.
Σε κάθε περίπτωση, στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης γίνεται η διαπίστωση ότι η Γερμανία εγκλωβίζεται στα εσωτερικά της αδιέξοδα και δεν θα γίνει ανεκτή η εξαγωγή τους. Η προσέγγιση της κυβέρνησης, πάντως, εξηγεί και την έλλειψη «θέρμης» που υπάρχει με την τρέχουσα σύνθεση της κυβέρνησης στο Βερολίνο.
Τη Δευτέρα θα λάβει χώρα το ραντεβού του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γερμανό υφυπουργό Μπερντ Κρέσερ, στο περιθώριο Διάσκεψης για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια, στην οποία θα συμμετάσχει και η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Επίσης, τον Οκτώβριο ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.