Μεταναστευτικό: Συναγερμός στην Αθήνα για τις ροές μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

    Ημερομηνία:

    DIVICO
    Εντονη ανησυχία και κινητοποίηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προκαλεί η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, αλλά και από την εξέλιξη της επιχείρησης εναντίον της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου.
    Οι συνθήκες ασφαλείας έχουν επιδεινωθεί και η ανησυχία αφορά βεβαίως το ενδεχόμενο διολίσθησης σε μια περιφερειακή σύγκρουση που θα έχει σοβαρότατες στρατηγικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες.

    Η Αθήνα λόγω της εγγύτητας στην περιοχή της κρίσης από την πρώτη στιγμή έχει σημάνει συναγερμό και στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την περασμένη Τετάρτη, έθεσε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και μηχανισμούς σε άμεση ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από μια κλιμάκωση της κρίσης.

    Το πρώτο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας είναι ο ασφαλής επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο ή ακόμη και από το Ισραήλ. Η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια επαναπατρισμού Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών στο πλαίσιο του Σχεδίου «Κόσμος» ολοκληρώθηκε με την αποστολή του ελληνικού C-130 την περασμένη Πέμπτη.

    Οσο υπάρχουν ακόμη εμπορικές πτήσεις από και προς τον Λίβανο δεν υπάρχει μεγάλη πίεση, καθώς μέχρι και την Παρασκευή ήταν περίπου 20 οι Ελληνες πολίτες που είχαν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν. Πάντως, σε περίπτωση κλιμάκωσης και διακοπής λειτουργίας του αεροδρομίου της Βηρυτού, υπάρχει το σχέδιο για απεγκλωβισμό πολιτών διά θαλάσσης με συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού που ήδη διαθέτει στην περιοχή μια φρεγάτα στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής UNIFIL.

    Οι Ελληνες του Λιβάνου

    Πάντως οι περισσότεροι από τους 3.500 κατόχους ελληνικού διαβατηρίου στον Λίβανο διαμένουν κυρίως σε περιοχές μακριά από τα προπύργια της Χεζμπολάχ, τα οποία βρίσκονται και στο στόχαστρο των Ισραηλινών.

    Η Αθήνα είναι σε στενή συνεργασία με την Κύπρο, η οποία θα αποτελέσει και το μεγάλο κέντρο για την επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων πολιτών και ήδη έχουν εγκατασταθεί στο νησί κέντρα συντονισμού από τουλάχιστον εννέα χώρες, ενώ έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο και Αμερικανοί στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων που θα συνδράμουν σε μια τέτοια επιχείρηση.

    afiksi-2

    Η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας είναι η δημιουργία μεταναστευτικού ρεύματος από τις εμπόλεμες περιοχές, καθώς στον Λίβανο ζουν σχεδόν 2.000.000 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, αλλά και Παλαιστίνιοι, οι οποίοι πιθανότατα θα επιχειρήσουν να διαφύγουν από τον πόλεμο κατευθυνόμενοι προς την Ευρώπη. Τους τελευταίους μήνες έχει ανοίξει η «θαλάσσια διαδρομή» από τα παράλια του Λιβάνου με κατεύθυνση την Κύπρο αλλά και την Ιταλία, ενώ πάντοτε παραμένει η επιλογή της χερσαίας διαδρομής μέσω Τουρκίας.

    Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία λαμβάνει μέτρα στα σύνορα και επιδιώκει το προσφυγικό ρεύμα να εγκλωβιστεί στη Βόρεια Συρία, κάτι που θα «νομιμοποιήσει» την επιδίωξή της για διεύρυνση της Ζώνης Ασφαλείας που έχει δημιουργήσει καταλαμβάνοντας συριακά εδάφη δίπλα στα σύνορα, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος για αύξηση των ροών προς την Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές έχουν εντείνει τους ελέγχους και παράλληλα προετοιμάζονται δομές ώστε να μπορεί να γίνει αποτελεσματική διαχείριση ενδεχόμενων μεγάλων αφίξεων. Αυξημένα μέτρα φύλαξης έχουν ληφθεί για ευαίσθητους στόχους κυρίως ισραηλινών και αμερικανικών συμφερόντων.

    Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη συνεργασία της ΕΥΠ με αντίστοιχες Υπηρεσίες Πληροφοριών άλλων χωρών, αλλά και της Κύπρου, η οποία λόγω της εγγύτητας στην περιοχή έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας όχι μόνο με το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Ιράκ και τον Λίβανο, αλλά ακόμη και μη συμβατικούς «παίκτες» στην περιοχή, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις.

    Ενεργειακές εγκαταστάσεις

    Εξαιρετικά σημαντικός όμως είναι και ο γεωπολιτικός κίνδυνος με την ανατροπή ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, καθώς η Ελλάδα με δύσκολες επιλογές έχει κατορθώσει να διατηρήσει ισορροπημένη στάση αρχών διατηρώντας τη στήριξή της στο Ισραήλ, χωρίς όμως να διαρραγούν οι στρατηγικής σημασίας σχέσεις και με τον αραβικό κόσμο. Η κλιμάκωση της κρίσης είναι προφανές ότι καθυστερεί προς το παρόν μεγάλα σχέδια δικτύων που θα συνδέουν την Ασία και την Αφρική με την Ευρώπη, όπου η Ελλάδα φιλοδοξεί να έχει ρόλο πύλης εισόδου προς την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διάδρομος IMEC που συνδέει την Ινδία μέσω του Κόλπου με το Ισραήλ και από εκεί με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

    Το σχέδιο αυτό για το οποίο και πάλι εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη, προς το παρόν έχει παγώσει λόγω του πολέμου στη Γάζα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πώς να απολαύσετε τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια χωρίς ενοχές

    Η εορταστική περίοδος πλησιάζει και για πολλούς, συνοδεύεται από χαρά, ζεστασιά...

    Παναχαϊκή: Αποτελεί παρελθόν ο Κοζορώνης

    Και ξαφνικά τέλος ο έμπειρος μέσος από την Παναχαϊκή. Αναλυτικά...

    Γνωστός δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη στα δικαστήρια γιατί πήγε να εισέλθει με όπλο

    Ο 64χρονος δικηγόρος, ο οποίος είναι γνωστός και για...
    Best Shop