Μεταβατική περίοδος για το «πάγωμα» αδειών στα Airbnb – Κόφτες στις φοροαπαλλαγές σε κλειστά ακίνητα

    Ημερομηνία:

    Από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα ισχύσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα για τα ακίνητα Airbnb (πάγωμα νέων αδειών στο 1ο, 2ο και 3ο διαμέρισμα της Αθήνας), ενώ η τριετής φοροαπαλλαγή για κλειστά ακίνητα ισχύει από σήμερα και μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να ανοίξουν τα ακίνητα και να τα διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση.

    Τα ακίνητα θα πρέπει: πρώτον, να έχουν δηλωθεί ως κλειστά τα τελευταία τρία χρόνια, δεύτερον, να μην έχουν καταγράψει κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, και τρίτον, η επιφάνειά τους να μην ξεπερνάει τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Εάν πληρούνται αθροιστικά αυτές οι προϋποθέσεις, τότε οι ιδιοκτήτες μπορούν, ακόμη και από σήμερα, να δηλώσουν ότι ανοίγουν το ακίνητο ή το αποσύρουν από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και το διαθέτουν για κλασική ενοικίαση.

    Θα μπορούν να το κάνουν μέχρι και το τέλος του 2025, όπως διευκρινίστηκε χθες από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Προφανώς, η τριετής φοροαπαλλαγή θα ξεκινήσει με την έναρξη της μίσθωσης, αν και αυτό θα διευκρινιστεί με τη σχετική νομοθετική διάταξη.

    Συγκεκριμένα, όποιος ιδιοκτήτης φυσικό πρόσωπο (τα νομικά αποκλείονται) μετατρέψει από τις 8/9/2024 έως 31/12/2025 κενό (όπως προκύπτει από το Ε2 για τουλάχιστον 3 έτη) ακίνητο – κατοικία- όχι επαγγελματικό ή ακίνητο που βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση (για τουλάχιστον 3 έτη) σε μακροχρόνια μίσθωση (τουλάχιστον 3ετή, όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό μισθωτήριο), θα έχει απαλλαγή φόρου εισοδήματος για το συγκεκριμένο ενοίκιο για 3 έτη. Το μέτρο αφορά ακίνητα έως 120 τ.μ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2023 ο αριθμός των κενών ακινήτων έφτασε τις 600.000 σε ολόκληρη την επικράτεια. Το προηγούμενο έτος μισθώθηκαν περίπου 7.000 ακίνητα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1,2%. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι αυτό το ποσοστό να αυξηθεί στον επόμενο ενάμιση χρόνο.

    Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα ισχύσει μια μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του 2024, κατά την οποία θα είναι δυνατή η έκδοση νέου Αριθμού Μητρώου Ακινήτων για τα 3 διαμερίσματα των Δήμων Αθηναίων, όπου θα εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα από την 1η Ιανουαρίου 2025.

    Παράλληλα, από Απρίλιο έως Οκτώβριο αυξάνεται το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση (μένει να διευκρινιστεί το ακριβές ποσό). Το τέλος επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά διαμέρισμα. Για τους μήνες Νοέμβριο έως και Φεβρουάριο το τέλος ορίζεται στα 0,50 ευρώ/ημέρα. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., το τέλος ορίζεται στα 4 ευρώ. Για τους μήνες Μάρτιο έως και Οκτώβριο, το τέλος ανθεκτικότητας αυξάνεται στα 1,50 και 10 ευρώ αντίστοιχα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αθηνά Μαξίμου για Αιμίλιο Χειλάκη: Είναι ο σύντροφός μου και η συνουσία μου

    Τη σχέση της με τον Αιμίλιο Χειλάκη περιέγραψε η Αθηνά Μαξίμου, αποκαλώντας...

    Κίνα: Απόκοσμες εικόνες, «έντυσαν» ολόκληρα βουνά με φωτοβολταϊκά, δείτε βίντεο

    Στις περιοχές μεγάλου υψομέτρου της επαρχίας Γκουιζού στη νοτιοδυτική Κίνα,...

    Πάνω από 300 γυναίκες υπέβαλαν μήνυση κατά της Μπριζίτ Μακρόν – Αιτία η φράση της «βρωμιάρες σκύλες»

    Μήνυση κατά της συζύγου του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν, υπέβαλαν...

    Επίδομα Παιδιού: Τι φέρνει το 2026 στις οικογένειες με παιδιά

    Χωρίς αλλαγές στα ποσά και τα κριτήρια θα δοθεί...