Μέθοδος Miyawaki – Ο νέος τρόπος βελτίωσης της ζωής μας

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Η μέθοδος Miyawaki, μια επαναστατική προσέγγιση στην αναδάσωση, έχει κερδίσει την παγκόσμια προσοχή για την ικανότητά της να αποκαθιστά γρήγορα και αποτελεσματικά τα ενδημικά οικοσυστήματα. Η τεχνική αυτή, που πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της, τον Ιάπωνα βοτανολόγο Akira Miyawaki, είναι διάσημη για την παραγωγή πυκνών, βιοποικιλών και βιώσιμων δασών σε κλάσμα του χρόνου που απαιτείται από τις συμβατικές μεθόδους.

    Μέθοδος Miyawaki – Ο νέος τρόπος βελτίωσης της ζωής μας
    Δάσος Miyawaki στο Νέο Δελχί, Ινδία. Η τεχνική του Ιάπωνα βοτανολόγου πιστεύεται ότι εξασφαλίζει 10 φορές ταχύτερη ανάπτυξη των φυτών, η οποία οδηγεί σε 30 φορές πιο πυκνή βλάστηση από τη συνηθισμένη. Photo: Arvind Yadav/Hindustan Times μέσω Getty Images

    Τώρα, ένα αυξανόμενο κίνημα φέρνει τη φύση πίσω στις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μέθοδος του δάσους Miyawaki περιλαμβάνει τη φύτευση ενός ποικίλου μείγματος από πυκνά συσκευασμένα ντόπια δασικά δέντρα -ή «μικροσκοπικά δάση»- που αναπτύσσονται γρήγορα σε μικρές περιοχές, περίπου στο μέγεθος ενός γηπέδου τένις. Ήδη μάλιστα, υπάρχουν περισσότερα από 280 δάση τύπου Miyawaki σε εθνικό επίπεδο, κρυμμένα σε οικισμούς, σχολικές εγκαταστάσεις και ερημικές εκτάσεις στις άκρες των πόλεων.

    Προέλευση και αρχές της μεθόδου Miyawaki
    Ο Akira Miyawaki ανέπτυξε αυτή την προσέγγιση τη δεκαετία του 1970, αντλώντας έμπνευση από τις εκτεταμένες μελέτες του για τη φυσική βλάστηση και τις παραδοσιακές πρακτικές. Το έργο του υπογράμμισε τη σημασία των φυτοκοινοτήτων που εξελίχθηκαν από κοινού, οι οποίες αλληλοϋποστηρίζονται στην ανάπτυξη και την αντοχή σε εξωτερικές απειλές όπως τα παράσιτα και η ξηρασία. Η μέθοδος Miyawaki επιδιώκει να αναπαράγει αυτά τα φυσικά, αυτόχθονα δάση.
    Μια θεμελιώδης πτυχή της μεθόδου Miyawaki είναι η επιλογή αυτοφυών φυτικών ειδών που σχηματίζουν τα φυσικά στρώματα ενός δάσους. Με τη φύτευση δέντρων σε μια πολυεπίπεδη δομή, η μέθοδος προάγει τη βιοποικιλότητα και βοηθά κάθε στρώμα να στηρίζει τα άλλα. Τα δενδρύλλια φυτεύονται σε υψηλή πυκνότητα, με περίπου τρία έως πέντε φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο, γεγονός που ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και οδηγεί σε ταχεία ανάπτυξη. Σε αντίθεση με τις συμβατικές πρακτικές αναδάσωσης, οι οποίες μπορεί να χρειαστούν έναν αιώνα ή και περισσότερο για να ωριμάσουν, τα δάση Miyawaki φτάνουν σε επίπεδο αυτάρκειας σε μόλις δύο, έως τρία χρόνια και ωριμάζουν πλήρως σε 20 έως 30 χρόνια.

    Για τα πρώτα δύο έως τρία χρόνια, το νεοφυτεμένο δάσος απαιτεί τακτικό πότισμα, βοτάνισμα και παρακολούθηση. Αυτή η περίοδος συντήρησης είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τα νεαρά φυτά θα δημιουργήσουν ισχυρό ριζικό σύστημα και θα ευδοκιμήσουν. Μόλις το δάσος φτάσει σε αυτή την αρχική φάση σταθερότητας, γίνεται σε μεγάλο βαθμό αυτοσυντηρούμενο, απαιτώντας ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

    Μέθοδος Miyawaki – Ο νέος τρόπος βελτίωσης της ζωής μας
    Τα δάση Miyawaki είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αστικής θερμότητας και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Photo: Arvind Yadav/Hindustan Times via Getty Images
    Μέθοδος Miyawaki – Ο νέος τρόπος βελτίωσης της ζωής μας
    Oικολόγος φυτεύει δέντρα και φυτά με τη “μέθοδος Miyawaki” στο Cambridge. Στην Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν περισσότερα από 280 δάση τύπου Miyawaki. Photo: Suzanne Kreiter/The Boston Globe via Getty Images

    Οφέλη της μεθόδου
    Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου Miyawaki είναι η ταχεία ανάπτυξη που επιτυγχάνεται. Τα δάση που αναπτύσσονται με αυτή την προσέγγιση αναπτύσσονται έως και δέκα φορές ταχύτερα από εκείνα που φυτεύονται με παραδοσιακές μεθόδους. Αυτή η ταχεία ανάπτυξη υποστηρίζει την υψηλή βιοποικιλότητα, καθώς η πυκνή δομή φύτευσης δημιουργεί ένα ενδιαίτημα που ευνοεί διάφορες μορφές άγριας ζωής.
    Επιπλέον, τα δάση Miyawaki είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αστικής θερμότητας και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, καθώς το πυκνό φύλλωμα δροσίζει τη γύρω περιοχή και απορροφά τους ρύπους. Η μέθοδος βελτιώνει επίσης την ποιότητα του εδάφους, προάγει τη συγκράτηση του νερού και μειώνει τον κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους. Μέσω της δημιουργίας ενός ισχυρού δικτύου ριζών, τα δάση αυτά συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του νερού, κάτι που είναι ευεργετικό σε περιοχές με κίνδυνο πλημμυρών.

    Μέθοδος Miyawaki – Ο νέος τρόπος βελτίωσης της ζωής μας
    O Ιάπωνας βοτανολόγος και οικολόγος, Akira Miyawaki. Photo: @miyawakiforestwa/Instagram

    Η μέθοδος Miyawaki έχει επίσης μεγάλη αξία για την κοινότητα. Τα έργα συχνά περιλαμβάνουν τοπικούς εθελοντές, σχολεία και κοινοτικές ομάδες, μετατρέποντας τη διαδικασία σε μια εκπαιδευτική και συνδετική εμπειρία. Αυτή η συλλογική προσπάθεια λοιπόν εμβαθύνει τη σύνδεση των ανθρώπων με τη φύση και προωθεί την περιβαλλοντική διαχείριση.

    Παγκόσμια επιτυχία
    Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέθοδος Miyawaki έχει υιοθετηθεί με αξιοσημείωτη επιτυχία σε πολλές χώρες. Στην Ινδία, για παράδειγμα, πόλεις όπως η Βομβάη και η Bengaluru έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την προσέγγιση για την καταπολέμηση της ρύπανσης και τη δημιουργία πράσινων αστικών οάσεων. Ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, έχουν εφαρμόσει δάση Miyawaki για την αντιμετώπιση της αστικής θερμότητας και την αναζωογόνηση μικρών περιοχών γης.
    Οι προσπάθειες αυτές υπογραμμίζουν την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και μικρές εκτάσεις μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην περιβαλλοντική αποκατάσταση και τη βιοποικιλότητα. Καθώς λοιπόν όλο και περισσότερες πόλεις και κοινότητες αναζητούν τρόπους για να αποκαταστήσουν τη σύνδεσή τους με τη φύση, η μέθοδος Miyawaki ξεχωρίζει ως ένα εμπνευσμένο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής ανάκαμψης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Φωκίων Ζαΐμης: Με επίκεντρο την Αχαΐα η συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρη Σκάλκο

    Μια «πλούσια» θεματολογία περιελάμβανε η συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε....

    Γυναίκα στη Ρουμανία πέθανε στο διαμέρισμά της και άρχισαν να την τρώνε τα σκυλιά της

    Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Ρουμανία με μια γυναίκα...

    Στην Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνεται 6 Ιουνίου ο 13ος και 14ος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την 6η Ιουνίου...

    Μίμης Δομάζος: Παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ – «Είναι δυνατός και νομίζω θα τα καταφέρουμε» λέει η κόρη του, Πόπη

    Σε κρίσιμη κατάσταση, στον «Ερυθρό Σταυρό», συνεχίζει να νοσηλεύεται...
    Best Shop