Η είδηση για την επίθεση στην Χανιωτοπούλα διαδόθηκε αστραπιαία σε όλο το λιμάνι των Χανίων και μέσα σε λίγα λεπτά, περίπου δύο χιλιάδες άτομα, κυρίως νέοι, μαζεύτηκαν έξω από την ταβέρνα για να λιντσάρουν τους ασεβείς Αμερικανούς.
Εξαγριωμένοι Κρητικοί άρχισαν να πετούν στους Αμερικανούς στρατιωτικούς καρέκλες, ποτήρια, τραπέζια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα και οτιδήποτε άλλο έβρισκαν πρόχειρο.
Τους πετούσαν και πέτρες και τους απειλούσαν ότι θα πληρώσουν την προσβολή με αίμα ενώ και κάποιοι μαυροπουκαμισάδες έβγαλαν και τα κουμπούρια.
Για να γλιτώσουν οι στρατιωτικοί μπήκαν άρον – άρον στην ταβέρνα.
Ως δια μαγείας σταμάτησαν να κάνουν τους νταήδες και ξεμέθυσαν σε λίγα λεπτά.
Η ελπίδα τους ήταν ότι σε λίγα λεπτά η ένταση θα αποκλιμακωνόταν.
Συνέβη όμως ακριβώς το αντίθετο. Η ένταση του πλήθους όλο και κλιμακωνόταν…
Στην ταβέρνα συγκεντρώθηκε σχεδόν όλη η Αστυνομική δύναμη του νομού, χωρίς όμως να καταφέρει να ηρεμήσει το πλήθος.
Οι στρατιωτικοί που έκλειναν τις εισόδους με τραπεζοκαθίσματα, έτρεμαν πλέον για τη ζωή τους, καθώς έβλεπαν πως ούτε οι Αρχές δεν μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Μετά από σχεδόν πέντε ώρες πολιορκίας, η Αστυνομία μαζί με τον Εισαγγελέα κατάφεραν να φυγαδεύσουν τους 12 στρατιωτικούς και να τους οδηγήσουν στο Τμήμα.
Πολλοί Χανιώτες τους ακολούθησαν και εκεί, χωρίς όμως να καταγραφούν άλλα επεισόδια. Οι Αμερικανοί τιμωρήθηκαν από τις δικές τους Στρατιωτικές Αρχές, βάσει της αρχής της ετεροδικίας, αφού σύμφωνα με τη Διακρατική Συμφωνία δεν μπορούσαν να δικαστούν από Ελληνικό Δικαστήριο.
Σίγουρα όμως έμαθαν ότι ο σεβασμός εκτός από θέμα αγωγής, μερικές φορές είναι και θέμα επιβίωσης.
Αυτή ήτα η πρώτη φορά που πήρε θέση ο τότε Υπουργός Άμυνας Γ. Αβέρωφ.
Κάλεσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ και του τόνισε ότι αν επαναληφθεί κάτι παρόμοιο δεν θα επιτραπεί ξανά η επίσκεψη πολεμικών σε κανένα ελληνικό λιμάνι.
Ζήτησε μάλιστα την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
Είναι γεγονός ότι μετά το 1967 με την αμερικανοκίνητη Χούντα και μετά το 1974 στην Ελλάδα επικρατούσε έντονο αμερικανικό κλίμα.
Μεγάλο μέρος της κοινωνίας θεωρούσε ότι πίσω από την τραγωδία της Κύπρου και την επτάχρονη δικτατορία, κρυβόταν η Αμερική που σχεδίαζε γεωπολιτικά παιχνίδια στην ευρύτερη νοτιανατολική Μεσόγειο εις βάρος της χώρας.
Με επικεφαλής την νεολαία και τις φοιτητικές οργανώσεις αλλά και την υποστήριξη κομμάτων της Αντιπολίτευσης, τα συλλαλητήρια και οι κάθε είδους αντιαμερικανικές εκδηλώσεις ήταν συνεχείς και το σύνθημα που επικρατούσε ήταν το «Yankees go home».
Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ που υπηρετούσαν στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί, απέφευγαν τις κοινωνικές συναναστροφές με Έλληνες και γενικά δεν κυκλοφορούσαν ιδιαίτερα.
Συνέβησαν όμως δυο περιστατικά που έφτασαν στα άκρα-με ευθύνη των Αμερικανών-ξεσήκωσαν θύελλα και για να… «σβήσει η φωτιά», επενέβη διακριτικά η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ, ο οποίος έσωσε τους μεθυσμένους ναύτες από βέβαιο λιντσάρισμα και επίσης έδιωξε ένα Αμερικανικό Αντιτορπιλικό από την Κέρκυρα ως ανεπιθύμητο!
Ας ελπίσουμε ότι τα χθεσινά γεγονότα δεν θα επαναληφθούν και οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα είναι πιο κόσμιοι στις εξόδους τους…