Μια εκκλησία στη Νέα Υόρκη με άγνωστο το μέλλον της

    Ημερομηνία:

    Ητύχη μιας παλιάς εκκλησίας στη Νέα Υόρκη θέτει ένα ζήτημα ευρύτερο. Το μέλλον πολλών εκκλησιών στις δυτικές κοινωνίες, όπου η προσέλευση έχει πτωτική τάση. Είναι ένα ζήτημα παλαιό, μετράει πολλές δεκαετίες, ιδίως σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ολλανδία. Δεν είναι λίγες οι εκκλησίες που έχουν κατεδαφιστεί ή έχουν αλλάξει χρήση, καθώς πολλές από αυτές είναι ιδιωτικές ή ανήκουν σε ενορίες που αποφασίζουν πώς θα αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Στη Νέα Υόρκη, το μέλλον της πρεσβυτεριανής εκκλησίας στο Μανχάταν (στο Upper West Side) έχει αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα από τη στιγμή που διάσημοι καλλιτέχνες στρατεύτηκαν υπέρ της διάσωσης του ναού.

    Πρόκειται για μια εκκλησία που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα σε ρυθμό νεορωμανικό, ακολουθώντας τον συρμό αναβίωσης μεσαιωνικών τεχνοτροπιών. Η εκκλησία είναι χτισμένη με κόκκινη πέτρα και βρίσκεται σε γωνιακή θέση, γεγονός που δίνει υπεραξία στο οικόπεδο. Ανήκει στην ενορία, η οποία επιθυμεί πάση θυσία την αξιοποίηση της περιουσίας της αφού η προσέλευση στον ναό είναι μειωμένη και επιπλέον λείπουν τα κονδύλια για τη συντήρηση και αποκατάσταση του υπεραιωνόβιου κτίσματος. Η εκκλησία αυτή είναι διατηρητέο μνημείο από το 2010 και η ενορία παλεύει να αποχαρακτηρίσει το κτίσμα και να κερδίσει την άδεια κατεδάφισης από την αρμόδια Επιτροπή Διατήρησης Μνημείων. Παλεύει με πάθος για να αποσπάσει αυτήν την άδεια και να πουλήσει, μετά την κατεδάφιση του ναού, το οικόπεδο σε κατασκευαστική εταιρεία που σκοπεύει να ανεγείρει πύργο διαμερισμάτων.

    Η περιορισμένη προσφορά νέων κατοικιών εντείνει το πρόβλημα και θέτει σε κίνδυνο αυτήν την όμορφη εκκλησία που θυμίζει το ύφος της Νέας Υόρκης πριν από το 1910. Στην άλλη όχθη, έχουν στρατευτεί πολλοί καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους είναι ο Ματ Ντέιμον και ο Μαρκ Ράφαλο. Ο δεύτερος, δε, μίλησε για το θέμα αυτό στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, όταν τον συνάντησε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Τραϊμπέκα. Η μεγάλη δημοσιότητα που έχει δοθεί στο θέμα πιθανόν να σώσει την πρεσβυτεριανή εκκλησία. Είναι επίσης πιθανόν να προκαλέσει μια ευρύτερη συζήτηση για τη φυσιογνωμία των πόλεων, για το μέλλον των ναών και για το στεγαστικό ζήτημα. Είναι ένα θέμα σύνθετο με πολλές παραμέτρους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κώστας Σβόλης: Φιλολαϊκές κορώνες κατά το δοκούν!

    Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Πάτρα Ενωμένη-Κώστας Σβόλης" αναφέρεται: Περίσσεια πολιτικής...

    Ζιζέλ Μπούντχεν: Το μήνυμα μετά την είδηση της εγκυμοσύνης της – Δεν υπάρχει οδηγός ζωής, ό,τι είσαι είναι επιλογές

    Ένα ενθαρρυντικό μήνυμα έστειλε η Ζιζέλ Μπούντχεν λίγο καιρό μετά την...

    «Αύριο είναι μία σημαντική μέρα» – Η πρόσκληση Κασσελάκη στην εκδήλωση για το νέο κόμμα

    Με μια νέα ανάρτηση στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης καλεί...

    “Δάσκαλοι που Εμπνέουν: Η Δύναμη της Εκπαίδευσης σε Πράξεις Φιλοζωίας”από το 22ο Δημοτικό Σχολείο

    Μαθητές από το 22ο Δημοτικό Σχολείο μετέφεραν και τοποθέτησαν στην...
    Best Shop