Κι όμως υπάρχουν ακόμη Δαυίδ που κερδίζουν τους Γολιάθ!
Μία σύγχρονη εκδοχή της γνωστής ιστορίας της Παλαιάς Διαθήκης διαδραματίστηκε στις αίθουσες του βρετανικού εφετείου, όπου η KSY -μία μικρή εταιρίας παραγωγής χυμού ελληνικών συμφερόντων- συγκρούστηκε με την Citrosuco, έναν βραζιλιάνικο γίγαντα με πωλήσεις χυμών 1,2 δισ. δολαρίων το χρόνο.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ένα συμβόλαιο παράδοσης 3.600 τόνους πορτοκαλοπολτού στο οποίο η τιμή μέρους του προϊόντος θα διαμορφωνόταν αργότερα, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Αυτό το «ανοιχτό» σημείο του συμβολαίου, έδωσε λαβή στη Citrosuco κι έτσι μόλις μειώθηκαν οι ανάγκες της σε πορτοκαλοπολτό δήλωσε ότι κατά την άποψή της η συμφωνία με την KSY δεν ήταν κατ’ ουσία συμβόλαιο, αλλά απλά μία συμφωνία μελλοντικής συνεργασίας και άρα μη δεσμευτική.
Ο Δικαστικός Αγώνας
Όπως ήταν φυσικό η KSY -που έχει έδρα τη Μεγάλη Βρετανία αλλά ανήκει κατά 75% στον Έλληνα επιχειρηματία Χρήστο Παπαδημητρακόπουλο- αντέδρασε: «Για εμάς, η αξιοπρέπεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Το να είσαι μικρός δεν σημαίνει ότι δεν έχεις φωνή. Σημαίνει ότι έχεις αρχές», δήλωσε ο κύριος μέτοχος της KSY και ξεκίνησε έναν μεγάλο δικαστικό αγώνα.
Πόσο μεγάλο;
Στον πρώτο βαθμό η υπόθεση κατέληξε σε μία ιδιότυπη ισοπαλία, με τον Χρήστο Παπαδημητρακόπουλο να προσφεύγοντας στο Εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο τελικά αναγνώρισε ότι κατά την σύναψη του συμβολαίου υπήρχε πρόθεση οι πλευρές να δεσμευτούν σε μία πλήρη συνεργασία. Αποφάσισε επίσης, ότι ακόμη και αν η τιμή ενός μέρους της ποσότητας δεν είχε αποτυπωθεί ρητά στη συμφωνία, θα μπορούσε να προσδιοριστεί αργότερα βάσει αντικειμενικών κριτηρίων της αγοράς και άρα δεν δύναται να ακυρώσει την αρχική πρόθεση δέσμευσης.
Τα 19 γράμματα του Παπαδημητρακόπουλου
Σχολιάζοντας αστειευόμενος την θετική έκβαση της υπόθεσης, ο Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος τόνισε σε δημοσιογράφους: «Αν το μέγεθος μετράει, έχω 19 γράμματα στο επίθετό μου» και εξιστόρησε τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο μίας επιχειρηματικής δράσης της Αμερικάνικης κυβέρνησης με τίτλο SelectUSA. Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφέρει δημόσια το όνομά του κ. Παπαδημητρακόπουλου ως παράδειγμα διεθνούς επενδυτή με αξίες και όραμα, συμπληρώνοντας όμως ότι «είναι σίγουρα το μεγαλύτερο επίθετο που έχω προφέρει ποτέ!»
Το χιούμορ πάντως δεν αναιρεί τη σοβαρότητα της υπόθεσης.
Η Citrosuco, μία εταιρία με παγκόσμια παρουσία και δύναμη, επέλεξε να αγνοήσει μια σαφή εμπορική συμφωνία. Η ελληνική KSY αντιθέτως, επέμεινε στη διαφάνεια και τη νομική κατοχύρωση μιας συμφωνίας που θεωρούσε τίμια και δεσμευτική.
Και τελικά, δικαιώθηκε. «Το δικαστήριο δεν κοίταξε το μέγεθος των εταιρειών -δήλωσε ο κ. Παπαδημητρακόπουλος- αλλά το μέγεθος της δέσμευσης στην αλήθεια» και τελικά η απόφαση αυτή έγινε παράδειγμα για τις μικρές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο: η αξιοπρέπεια δεν έχει μέγεθος – έχει βαρύτητα!
Έρχεται κι άλλη σύγκρουση;
Παρά την νίκη της KSY, δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα οι δύο εταιρίες να ξαναβρεθούν αντιμέτωπες στα δικαστήρια, καθώς το συμβόλαιο για το οποίο απεφάνθη το δικαστήριο είναι τριετές και ήδη οι δύο εταιρίες έχουν συνάψει και ένα ακόμη, αυτή τη φορά με δεκαετή διάρκεια. Θα αγνοήσει λοιπόν ο βραζιλιάνικος γίγαντας και το επόμενο συμβόλαιο των 100.000 τόνων ή θα σεβαστεί το δεδικασμένο;
Η KSY -υπό το πνεύμα της ορθής επιχειρηματικής πρακτικής- έχει ήδη καταθέσει απαίτηση για δεσμευτικό συμβόλαιο 10 ετών, συνολικής ποσότητας 100.000 τόνων, που είχε συμφωνηθεί επίσημα και άρα τώρα το «μπαλάκι είναι στο γήπεδο της 3 Citrosuco», μόνο που αυτή τη φορά οι αριθμοί και οι νομικές συνέπειες είναι πολλαπλάσιας βαρύτητας.