Μια ψεύτικη «Σχέση στοργής» και ακόμα 6 ταινίες που δεν μας είπαν αλήθεια

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Tο γύρo του διαδικτύου κάνει η είδηση ότι ο Michael Oher, το πραγματικό πρόσωπο το οποίο ενέπνευσε την ταινία The Blind Side (Μία Σχέση Στοργής) με πρωταγωνίστρια την Sandra Bullock, κατέθεσε μήνυση υποστηρίζοντας ότι η ιστορία της ταινίας, η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του 2006, δεν είναι αληθινή.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι το ζευγάρι στην πραγματικότητα δεν τον υιοθέτησε ποτέ, ενώ παράλληλα κέρδισε εκατομμύρια από το όνομά του. Μετά την αποκάλυψη, πολλοί ήταν εκείνοι που ένιωσαν προδομένοι για την  όχι και τόσο συγκινητική πια ιστορία της ταινίας, η οποία χάρισε στην Sandra Bullock ένα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Τόσο προδομένοι, που ζητούν από την ηθοποιό να επιστρέψει το χρυσό αγαλματίδιο. Όμως αυτή, δεν είναι η πρώτη και μάλλον ούτε και η τελευταία φορά, που ταινίες “βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα” δεν μας είπαν ακριβώς αλήθεια.

    Γεγονός που μας έκανε να σκεφτούμε τις παρακάτω ταινίες και να αποκαλύψουμε την ακρίβεια βραβευμένων και διάσημων ταινιών, διαχωρίζοντας τα αληθινά γεγονότα από τη μυθοπλασία.

    Μια ψεύτικη «Σχέση στοργής» και ακόμα 6 ταινίες που δεν μας είπαν αλήθεια

    1. Sully (2016)

    Σκηνοθεσία: Clint Eastwood

     

    Η ταινία Sully περιστρέφεται γύρω από την καταναγκαστική προσγείωση της πτήσης 1549 της US Airways τον Ιανουάριο του 2009 στον ποταμό Hudson από τον πιλότο Chesley Sullenberger (Tom Hanks) και την επακόλουθη έρευνα. Αν και η ταινία πήρε αρκετά καλές κριτικές, δημιούργησε μια διαμάχη με την απεικόνιση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB).

    Το NTSB αμφισβήτησε την απεικόνισή του στην ταινία, λέγοντας ότι δεν ήταν έτοιμοι να φέρουν σε δύσκολη θέση κανέναν και εξέφρασε την ανησυχία ότι το ευρύ κοινό θα τους κατηγορούσε για ανικανότητα. Ο επικεφαλής της έρευνας έχει δηλώσει:

    «Δεν ξέρω γιατί ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης επέλεξαν να μετατρέψουν τον ρόλο του NTSB σε μια τόσο ανακριβή απεικόνιση. Η ταινία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιζήμια για την ασφάλεια της αεροπορίας. Οι πιλότοι που εμπλέκονται σε ατυχήματα μπορούν πια να περιμένουν σκληρή και άδικη μεταχείριση από τους ερευνητές».

    Οι προσομοιώσεις πτήσης στην ταινία Sully, έδειξαν ότι το αεροπλάνο θα μπορούσε να είχε προσγειωθεί σε αεροδρόμιο. Στην πραγματικότητα η επιτυχία μιας τέτοιας προσγείωσης δεν ήταν εξασφαλισμένη.

    2. The Revenant (2015)

    Σκηνοθεσία: Alejandro Inarritu

     

    Βασισμένη στις εμπειρίες του Hugh Glass το 1823, η ταινία The Revenant, κέρδισε πολλά βραβεία, με πιο χαρακτηριστικό το πρώτο Όσκαρ του Leonardo DiCaprio. Οι συνθήκες γυρισμάτων ήταν πραγματικά δύσκολες. Ο ίδιος ο DiCaprio περπάταγε μέσα σε παγωμένα νερά, κοιμόταν με πτώματα ζώων και έτρωγε ωμό κρέας.

    Ωστόσο, εκεί που η συγκεκριμένη ταινία δεν μας είπε αλήθεια, είναι σχετικά με τον έρωτα του Glass με μια γυναίκα της φυλής ινδιάνων Pawnee. Και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Glass είχε παιδί, το οποίο τον οδήγησε να εγκαταλείψει τον αγώνα εκδίκησης εναντίον του Fitzgerald.

    3. Rush (2013)

    Σκηνοθεσία: Ron Howard

    Η ταινία Rush περιστρέφεται γύρω από τον όχι και τόσο υγιή ανταγωνισμό, μεταξύ των θρύλων της Formula 1, Niki Lauda και James Hunt, πίσω στο 1976. Ο ίδιος ο Lauda δήλωσε ευχαριστημένος από την κινηματογραφική αφήγηση της ταινίας:

    «Όταν είδα την ταινία πρώτη φορά εντυπωσιάστηκα. Δεν υπήρξαν αλλαγές ή τουλάχιστον όχι χολιγουντιανές αλλαγές στην ιστορία. Κάτι που με εξέπληξε πραγματικά πολύ θετικά».

    Ωστόσο η ταινία Rush κερδίζει τη δική της θέση ανάμεσα στις ταινίες που δεν μας είπαν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, καθώς βρίθει ιστορικών ανακριβειών. Ο Hunt και ο Lauda ήταν όντως σκληροί αντίπαλοι. Παρόλο που αυτό μπορεί να ισχύει, στην πραγματική ζωή ωστόσο υπήρξαν για λίγο συγκάτοικοι. Κάτι που δεν είδαμε ποτέ στο Rush. Όταν η σύζυγος του Lauda, η Marlena τον είδε μετά τα εγκαύματα του, λιποθύμησε. Γεγονός το οποίο στην ταινία  υποβαθμίστηκε. Επίσης οι τελικές βαθμολογίες των πιλότων της Formula 1, βρίσκονται ανάμεσα στις άλλες ανακρίβειες της ταινίας.

    4. Captain Phillips (2013)

    Σκηνοθεσία: Paul Greengrass

    Ο Tom Hank υποδύεται τον Richard Phillips, τον καπετάνιο ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συναντά Σομαλούς πειρατές στην πορεία του προς την Κένυα. Η Sony αγόρασε τα δικαιώματα των  απομνημονευμάτων του Phillips το 2010, ανοίγοντας το δρόμο για μια μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία η οποία κέρδισε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ. Το πρόβλημα; Τα μέλη του πληρώματος του πλοίου λένε ότι η ταινία απεικόνιζε τον Richard Phillips ως ήρωα. Κάτι που δεν είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί 11 μέλη του πληρώματος που έχει μηνύσει την εταιρεία των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχει δηλώσει:

    «Το πλήρωμα είχε παρακαλέσει τον καπετάνιο να μην πάει τόσο κοντά στις ακτές της Σομαλίας. Εκείνος τους απάντησε ότι δεν θα άφηνε τους πειρατές να τον τρομάξουν ή να τον αναγκάσουν να πλεύσει μακριά από την ακτή».

    Το 2010, ο Phillips ανέφερε ότι το πλοίο του βρισκόταν σε απόσταση 300 μιλίων από την ακτή, ενώ δημοσιευμένες αναφορές τοποθετούσαν το πλοίο στα 240 μίλια. Οι προειδοποιήσεις για αυξημένη πειρατεία του είχαν ζητήσει να απομακρυνθεί από την ακτή τουλάχιστον 600 μίλια. Άλλες αναφορές από μέλη του πληρώματος αποκαλύπτουν ότι ο Phillips τους διέταξε να ολοκληρώσουν μια άσκηση πυρόσβεσης, όταν οι πειρατές βρισκόντουσαν μόλις 7 μίλια μακριά από το πλοίο τους. Τα απομνημονεύματα του Phillips τον καθιστούν τον ήρωα της υπόθεσης, ενώ τα συμφωνητικά εχεμύθειας που υπέγραψαν μέλη του πραγματικού πληρώματος του πλοίου, σημαίνει ότι μπορεί να μην μάθουμε ποτέ ολόκληρη την αλήθεια.

    5. Argo (2012)

    Σκηνοθεσία: Ben Affleck

    Το Argo είναι ένα αμερικανικό ιστορικό δράμα, που ακολουθεί την επιτυχή διάσωση 6 Αμερικανών διπλωματών από το Ιράν, με πρόσχημα τα γυρίσματα μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Υποψήφιο για 7 Όσκαρ, το Argo κερδίζει μια θέση ανάμεσα στις ταινίες που δεν μας είπαν αλήθεια, καθώς δέχθηκε δριμεία κριτική για το ρόλο της Καναδικής Πρεσβείας στην πραγματική διάσωση. Ο ίδιος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ ανέφερε αυτές τις ανακρίβειες σε συνέντευξή του στο CNN.

    «Το 90% της συνεισφοράς στις ιδέες και την ολοκλήρωση του σχεδίου ήταν καναδική. Και η ταινία αποδίδει σχεδόν πλήρως τα εύσημα στην αμερικανική CIA. Ο χαρακτήρας του Ben Afleck στην ταινία ήταν στην πραγματικότητα… μόνο μιάμιση μέρα στην Τεχεράνη. Ο πραγματικός ήρωας, κατά τη γνώμη μου, ήταν ο Ken Taylor, ο οποίος ήταν ο Καναδός πρέσβης που ενορχήστρωσε την όλη διαδικασία».

    6. The Pursuit of Happiness (2006)

    Σκηνοθεσία: Gabriele Muccino

    Ξέρω. Μπορεί να μην περίμενες ποτέ να δεις την συγκεκριμένη ταινία, σε μια λίστα όπως αυτή. Όμως πρόκειται για ακόμα μία ταινία που δεν μας είπε όλη την αλήθεια. Ο Will Smith υποδύεται τον Chris Gardner σε αυτό το συναρπαστικό βιογραφικό δράμα για τον αγώνα επιβίωσης ενός άστεγου πωλητή. Η ταινία βασίστηκε σε γεγονότα από την αυτοβιογραφία του Gardner, ο οποίος έκανε μάλιστα και ένα μικρό cameo προς το τέλος της ταινίας.

    Αλλά αυτό δεν πτόησε τους παραγωγούς της ταινίας να κρύψουν το γεγονός ότι η κύρια πηγή εισοδήματος του Gardener δεν ήταν μόνο οι φορητοί σαρωτές πυκνότητας. Διακινούσε επίσης ναρκωτικά για κάποιο διάστημα, ενώ είχε συλληφθεί και για ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Ενώ είναι αλήθεια ότι ο Gardner αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, η ταινία δεν ρίχνει φως στη δική του συμπεριφορά.

    ladylike.gr

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νέα Δηµοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: Εσωκομματικές κάλπες το 2025

    Το καλεντάρι του 2025 δεν έχει πολλές κάλπες. Έχει...

    ΣΟΚ! Βρέθηκε νεκρός ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε 3 χρόνια στην Ελλάδα

    Αυτοκτόνησε ο Ματίας Ακούνια. Ο 33χρονος επιθετικός από την Ουρουγουάη  βρέθηκε νεκρός...

    Δύσκολη νύχτα για τη Ρόδο – Ήχησε το 112, πλημμύρισαν και πάλι δρόμοι από τη καταρρακτώδη βροχή

    Παρατεταμένη βροχόπτωση πλήττει για άλλη μια φορά τη Ρόδο...

    ΠΑΤΡΑ: Και πάλι γκράφιτι στο παλιό Δημαρχείο

    Ακόμη μια εικόνα που σίγουρα κανείς δεν θέλει να...
    Best Shop