flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Μήνυμα σε Αγκυρα από το Μαξίμου: Αν ο Ερντογάν θελήσει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πούμε ναι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε στη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών, για πιθανή συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Πράγα και απάντησε:

“Αν ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώξει συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά”. Η δήλωση ερμηνεύεται ως μήνυμα της Αθήνας για την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με την Αγκυρα και για θετική προδιάθεση, παρά το βαρύ κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Οικονόμου, ήταν για ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν. Εχει σημασία να επισημανθεί ότι η ακριβής διατύπωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν, ότι σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος πάρει την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, αφού εκείνος είναι που έχει δυναμιτίσει το κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες με τις δηλώσεις του, τότε η ελληνική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά. Συμπέρασμα, η πρωτοβουλία πρέπει να έρθει από την άλλη πλευρά.

Σχετικά με τη συνάντηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ με τον κ. Καλίν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και είμαστε σε εγρήγορση. “Αυτό που κρατάμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πως γνωρίζουμε τις δημόσιες παρεμβάσεις αμερικανών αξιωματούχων για την προκλητική στάση της Τουρκίας, για τη αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, για το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κογκρέσο”, συνέχισε.

“Θεωρούμε αυτονόητο ότι και οι σύμμαχοί μας και οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη και όλος ο κόσμος που σέβεται το διεθνές δίκαιο, στέκονται απέναντι σε οτιδήποτε έχει αναθεωρητική διάσταση και πρόκληση“, πρόσθεσε.

Οικονόμου: Η κοινωνία απαιτεί πρακτικές λύσεις και πολιτικό πραγματισμό

“Ζούμε σε μια εποχή οξυμένων προβλημάτων τα οποία προκλήθηκαν από την πανδημία και από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι κρίσεις είναι εισαγόμενες αλλά οι συνέπειές τους αφορούν τόσο την πατρίδα μας όσο και τους πολίτες”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. “Απέναντι στα προβλήματα απαιτούνται γρήγορες και άριστα μελετημένες αποφάσεις. Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση και μηχανισμός τάχιστης πραγμάτωσης των αποφάσεων αυτών ώστε να μειωθεί σταδιακά η ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην καθημερινότητά τους”, τόνισε.

“Η κοινωνία απαιτεί πρακτικές λύσεις. Η κοινωνία απαιτεί πολιτικό πραγματισμό. Όχι θεωρίες, όχι αερολογίες, όχι δημιουργία νέων πολιτικών και κοινωνικών αδιεξόδων”, είπε. Επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση που “προτιμά να σηκώνει σκόνη και θόρυβο”, κατηγορώντας τη ότι είναι παγιδευμένη σε μικροκομματικούς υπολογισμούς και αποκομμένη στην ουσία από τις αγωνίες των πολιτών όπως και αδιάφορη για τη διεθνή πραγματικότητα.

Όπως είπε χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα της προηγούμενης εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση παρήγαγε απτό και ορατό έργο ενώ η αντιπολίτευση αναλώθηκε σε μια αντικυβερνητική ρητορική χωρίς αντίκρυσμα.

Επιχείρησε όπως είπε έναν σύντομο και περιεκτικό απολογισμό ώστε να φανεί με τεκμήρια πώς απ’ τη μια η κυβέρνηση αξιοποιεί το χρόνο για να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών την ώρα που η αντιπολίτευση τον σπαταλά ανωφελώς τόσο για την κοινωνία όσο και για την πατρίδα.

Αναφέρθηκε ξεκινώντας από τη νέα μεγάλη επένδυση της Google που όπως είπε μετατρέπει σε ψηφιακή πύλη τη χώρα μας και εκτιμάται ότι θα προσθέσει πολλαπλασιαστικά στην ευρύτερη οικονομία 2,2 δισεκ. ευρώ και 20.000 έμμεσες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε νωρίτερα του αναμενομένου 28 μεταρρυθμιστικά επενδυτικά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και μπορεί να εκταμιεύσει νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες τη δεύτερη και μέρος της τρίτης δόσης του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022.

Τρίτον- όπως είπε- παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας ενώ υποχώρησε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Σεπτέμβρης δε έκλεισε με αύξηση σχεδόν 50% των τουριστικών αυξήσεων και των εσόδων σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019.

Περνώντας σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη λειτουργία των νέων ψηφιακών ΚΕΠΑ, στο ότι απονεμήθηκε ήδη το 97% των εκκρεμών συντάξεων, στη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά της χορήγησης προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής με νόμο του κράτους για τον ιό HIV και την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση του νέου μηχανισμού εναέριας διάσωσης για πρωτογενή διακομιδή τραυματιών και ασθενών σε δομές υγείας.

Για την ασφάλεια και την άμυνα, τόνισε ότι χάρη στην καλά σχεδιασμένη κυβερνητική πολιτική ξεριζώθηκε ένα ακόμα άβατο ανομίας στις φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης του ΕΜΠ. Επίσης εντάχθηκε στο οπλοστάσιο του Πολεμικού μας Ναυτικού η πυραυλάκατος που φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου.

Στο κομμάτι της ενεργειακής κρίσης, ανέφερε ότι η Κομισιόν υιοθέτησε ως κοινό ευρωπαϊκό κανονισμό τον ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ενέργειας. Η ΔΕΠΑ εμπορίας ολοκλήρωσε μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία με τη γαλλική Total που εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια φυσικού αερίου στη χώρα μας έως το Μάρτιο του 2023. Ακόμη τέθηκε σε εμπορική λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου IGB που διαφοροποιεί τις πηγές τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής οδηγώντας σε σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε “απ’ όλα αυτά προκύπτει ότι η κυβέρνησή μας σε αντίθεση με την αντιπολίτευση αποτελεί σταθερά παράγοντα και μέρος της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα γρήγορα και αποφασιστικά με απόλυτη συναίσθηση σοβαρότητας αλλά και του βαθμού δυσκολίας που έχουν βάλει στη ζωή του λαού μας”.

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην επίσκεψη της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της κ. Γιούροβα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της Κομισιόν σε ό,τι αφορά τα θέματα των ευρωπαϊκών αξιών και της διαφάνειας. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, η αντιπρόεδρος ενημερώθηκε για τις κινήσεις που έχουν γίνει για να καθιερωθούν πρόσθετες δικλείδες ελέγχου στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας. Επίσης, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το νέο πλαίσιο, της Πράξης για την Ελευθερία των ΜΜΕ και επεσήμανε ότι πολλές από τις πρόνοιες του καινούργιου πλαισίου είτε αποτελούν ήδη μέρος της ελληνικής νομοθεσίας είτε έχουν περιληφθεί στο σχέδιο για την ενίσχυση της δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση της κ. Γιούροβα με την Task Force για τα μέσα ενημέρωσης.

Γιάννης Οικονόμου

Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε:

Η κυβερνητική πολιτική παράγει απτό και μετρήσιμο έργο

Ζούμε σε μια εποχή οξυμένων προβλημάτων, τα οποία προκλήθηκαν από την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι κρίσεις είναι εισαγόμενες, αλλά οι συνέπειές τους αφορούν τόσο την πατρίδα μας, όσο και τους πολίτες. Και απέναντι στα προβλήματα απαιτούνται γρήγορες και άριστα μελετημένες αποφάσεις, ισχυρή πολιτική βούληση και μηχανισμός τάχιστης πραγμάτωσης των αποφάσεων αυτών, ώστε να μειωθεί σταδιακά η ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην καθημερινότητά τους. Η κοινωνία απαιτεί πρακτικές λύσεις, πολιτικό πραγματισμό. Όχι θεωρίες, όχι αερολογίες, όχι δημιουργία νέων πολιτικών και κοινωνικών αδιεξόδων.

Η αντιπολίτευση -εγκλωβισμένη σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, παρωχημένες ιδεολογίες, αποκομμένη στην ουσία από τις αγωνίες των πολιτών και αδιάφορη για τη διεθνή πραγματικότητα- προτιμά να σηκώνει σκόνη και θόρυβο, που καμία βελτίωση στην καθημερινότητα των ανθρώπων δεν φέρνουν. Γι’ αυτό και οι πολίτες αποδοκιμάζουν αυτές τις πρακτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η εβδομάδα που πέρασε. Ενώ η αντιπολίτευση αναλώθηκε και την περασμένη εβδομάδα σε ένα κρεσέντο παραγωγής ρητορείας και λόγων χωρίς αντίκρυσμα, η κυβέρνηση παρήγαγε απτό και ορατό έργο, που έρχεται να απαντήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, στα προβλήματα μας έβαλαν οι μεγάλες κρίσεις και να βελτιώσει τις ζωές όλων μας, μειώνοντας κατά το εφικτό το αποτύπωμα των προβλημάτων στην καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών.

Θα επιχειρήσω ένα σύντομο και περιεκτικό απολογισμό, ώστε να φανεί, με τεκμήρια, πώς από τη μία η κυβέρνηση αξιοποιεί το χρόνο για να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, την ώρα που η αντιπολίτευση τον σπαταλά ανωφελώς τόσο για την κοινωνία, όσο και για την πατρίδα.

Οικονομία

–Η νέα μεγάλη επένδυση cloud region της Google μετατρέπει σε ψηφιακή πύλη τη χώρα μας και εκτιμάται ότι θα προσθέσει πολλαπλασιαστικά στην ευρύτερη οικονομία 2,2 δισ. ευρώ και 20.000 έμμεσες θέσεις εργασίας έως το 2030.

–Η Ελλάδα ολοκλήρωσε, νωρίτερα του αναμενόμενου, 28 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και μπορεί να εκταμιεύσει νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες την δεύτερη και μέρος της τρίτης δόσης του ΤΑΑ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2022.

–Παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο στη χώρα μας -ενώ υποχώρησε στην υπόλοιπη Ευρώπη- και ο Σεπτέμβρης έκλεισε με σχεδόν 50% αύξηση των τουριστικών αφίξεων και των εσόδων σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2019.

Κοινωνία

–Λειτούργησαν τα νέα ψηφιακά ΚΕΠΑ που δίνουν τέλος στην ταλαιπωρία της ντροπής που υφίστανται έως σήμερα τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους προκειμένου να λάβουν την αναγκαία κρατική στήριξη.

–Απονεμήθηκε ήδη το 97% των εκκρεμών συντάξεων, με στόχο έως το τέλος Οκτωβρίου να εκλείψει εντελώς αυτή η απαράδεκτη παθογένεια του ασφαλιστικού μας συστήματος.

–Για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η χορήγηση προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής με νόμο του Κράτους για τον ιό HIV.

–Αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος μηχανισμός εναέριας διάσωσης για πρωτογενή διακομιδή τραυματιών και ασθενών σε δομές υγείας.

Ασφάλεια-άμυνα

–Χάρη στη καλά σχεδιασμένη και συνεπή κυβερνητική πολιτική, που εφαρμόζεται με νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις από το 2019 και μετά, ξεριζώθηκε ένα ακόμα άβατο ανομίας στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης του ΕΜΠ.

–Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο του Πολεμικού μας Ναυτικού η πυραυλάκατος που φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων, αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου.

Ενεργειακή κρίση

–Η ΕΕ υιοθέτησε ως κοινό ευρωπαϊκό κανονισμό τον ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ενέργειας, δίνοντας σαφή απάντηση σε όσους αερολογούσαν είτε για το “ιβηρικό μοντέλο”, είτε για ανεφάρμοστες ιδέες περί πλαφόν στην λιανική.

–Η ΔΕΠΑ εμπορίας ολοκλήρωσε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την γαλλική TOTAL που εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια φυσικού αερίου στη χώρα μας έως το Μάρτιο του 2023, ακόμη κι αν αντιμετωπίσουμε το ακραίο σενάριο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.

–Τέθηκε σε εμπορική λειτουργία ο αγωγός Φυσικού Αερίου IGB που διαφοροποιεί τις πηγές τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής, οδηγώντας σε σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι η κυβέρνησή μας, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, αποτελεί σταθερά παράγοντα και μέρος της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες: αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα γρήγορα και αποφασιστικά, με απόλυτη συναίσθηση της σοβαρότητας, αλλά και του βαθμού δυσκολίας που έχουν βάλει στη ζωή του λαού μας.

Για την επίσκεψη της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της κυρίας Γιούροβα, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της κυβέρνησης -κάτι που διατύπωσε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- για το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά στα θέματα των ευρωπαϊκών αξιών και της διαφάνειας.

Υπογραμμίζεται ότι στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, κυρία Βιέρα Γιούροβα, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και τη δέσμευση για στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καθιέρωση πρόσθετων δικλίδων ελέγχου στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας.

Χαιρέτισε, επίσης, την ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), το νέο σύνολο κανόνων το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επισήμανε ότι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου θα αποτελεί στο εξής το πιο ασφαλές και αντικειμενικό κριτήριο για το επίπεδο πλουραλισμού και πολυφωνίας σε κάθε κράτος-μέλος.

Τέλος, ενημέρωσε ότι πολλές από τις πρόνοιες της Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης είτε αποτελούν ήδη μέρος της ελληνικής νομοθεσίας, είτε έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο “Ενίσχυση Δημοσιότητας και Διαφάνειας στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο”.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η κυρία Γιούροβα συμμετείχε σε προγραμματισμένη συνάντηση με την “Ομάδα Εργασίας Συντονισμού (Task Force), για τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης”, που συγκροτήθηκε στη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι έξι υπουργείων, όλων των δημοσιογραφικών ενώσεων, πανεπιστημιακών τμημάτων δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ενώσεων φωτορεπόρτερ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κυρία Γιούροβα συνεχάρη τη γενική γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και τον γενικό γραμματέα, Δημήτρη Γαλαμάτη, για τη συγκρότηση της ομάδας αυτής και σημείωσε ότι η Ελλάδα με αυτήν την πρωτοβουλία πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Επισήμανε ότι η ελευθερία του Τύπου και η ασφάλεια των δημοσιογράφων αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ και χαιρέτισε τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την ΕΕ για την προώθηση των δημοσιογραφικών ελευθεριών και αξιών. Τέλος, παρουσιάστηκαν οι θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες εργάζεται η Task Force, τόσο κατόπιν των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη όσο και από αντίστοιχες επισημάνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες προωθούνται σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μετά την πρόοδο των εργασιών της Ομάδας, θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική έκθεση πεπραγμένων, έως την προσεχή άνοιξη.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr