Μήπως η φασαρία είναι το μυστικό για να μην τρώμε τηγανητές πατάτες;

    Ημερομηνία:

    Έχετε παρατηρήσει ότι σε ορισμένα πολυσύχναστα εστιατόρια ή σε χώρους με δυνατή μουσική δεν έχετε την ίδια όρεξη για φαγητό; Μήπως όταν το περιβάλλον είναι ήσυχο και χαλαρό, απολαμβάνετε πιο πολύ το φαγητό και τρώτε περισσότερο;

    Μήπως η φασαρία είναι το μυστικό για να μην τρώμε τηγανητές πατάτες;

    Ίσως ακούγεται υπερβολικό, όμως υπάρχει μια λογική εξήγηση

    Μια ενδιαφέρουσα μελέτη νευρογαστρονομίας με τίτλο: Ορθές αποφάσεις: Ο συνδυασμένος ρόλος του περιβαλλοντικού θορύβου και της γνωστικής ρύθμισης στη νευροφυσιολογία της επιθυμίας για φαγητό (Sound Decisions: The Combined Role of Ambient Noise and Cognitive Regulation on the Neurophysiology of Food Cravings) που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Neuroscience» το 2022, διερεύνησε την επίδραση της έντασης του θορύβου που έχει το περιβάλλον σε συγκεκριμένες διατροφικές επιθυμίες.

    Στην έρευνα συμμετείχαν 37 άτομα που πέρασαν από ειδικές δοκιμασίες γνωστικής ρύθμισης «Regulation of Craving» (ROC), σε δύο διαφορετικές συνθήκες. Μία με ήπιο θόρυβο εστιατορίου 50 dB περίπου και μία με έντονο θόρυβο 70 dB. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε εικόνες τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως τηγανητές πατάτες και χάμπουργκερ και κλήθηκαν να απαντήσουν εάν θα ήθελαν να τα καταναλώσουν «τώρα» ή «αργότερα» σκεπτόμενοι τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κατανάλωση.

    Μήπως η φασαρία είναι το μυστικό για να μην τρώμε τηγανητές πατάτες;

    Η επιστήμη απαντά: ο θόρυβος μειώνει την όρεξη

    Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς οι συμμετέχοντες παρουσίασαν χαμηλότερη επιθυμία για κατανάλωση των ανθυγιεινών τροφών όταν βρίσκονταν σε θορυβώδες περιβάλλον. Ο έντονος θόρυβος φάνηκε να ενεργοποιεί τη σκέψη σχετικά με τις μελλοντικές συνέπειες της κατανάλωσης, μειώνοντας την παρορμητική αντίδραση προς άμεση ικανοποίηση. Αντίθετα, σε ήρεμο περιβάλλον, οι συμμετέχοντες ήταν πιο επιρρεπείς σε παρορμητικές επιθυμίες καθώς μπορούσαν να εστιάσουν στην άμεση ανταμοιβή της γεύσης.

    Η εξήγηση για αυτό το φαινόμενο βρίσκεται στην επίδραση του θορύβου στον εγκέφαλό μας. Όταν το περιβάλλον έχει φασαρία, προκαλείται γνωστική υπερφόρτωση (too much information), η οποία ενισχύει την εστίασή μας σε μακροπρόθεσμες συνέπειες αντί για άμεσες απολαύσεις. Συνεπώς, ο θόρυβος μειώνει την πιθανότητα να ενδώσουμε σε τρόφιμα που προκαλούν ενοχές, όπως τα τηγανητά και τα γλυκά.

    Στο εξής ξέρετε ότι αν θέλετε να μειώσετε τις παρορμητικές επιλογές φαγητού, μπορεί να σας βοηθήσει το να επιλέξετε ένα πιο θορυβώδες περιβάλλον για να γευματίσετε ή να βάλετε δυνατή μουσική στο σπίτι όταν έχετε επιθυμία για σνακ. Αρκεί να μην είναι ώρα κοινής ησυχίας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σημαντική η παρουσία της ΠΔΕ στην 39η Philoxenia Η Περιφέρεια...

    Βραζιλία: Στο τραπέζι των G20 η φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων – Θα το τολμήσουν;

    Να «δείξουν γενναιότητα» και να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για...
    Best Shop