Μήπως η φασαρία είναι το μυστικό για να μην τρώμε τηγανητές πατάτες;

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Έχετε παρατηρήσει ότι σε ορισμένα πολυσύχναστα εστιατόρια ή σε χώρους με δυνατή μουσική δεν έχετε την ίδια όρεξη για φαγητό; Μήπως όταν το περιβάλλον είναι ήσυχο και χαλαρό, απολαμβάνετε πιο πολύ το φαγητό και τρώτε περισσότερο;

    Μήπως η φασαρία είναι το μυστικό για να μην τρώμε τηγανητές πατάτες;

    Ίσως ακούγεται υπερβολικό, όμως υπάρχει μια λογική εξήγηση

    Μια ενδιαφέρουσα μελέτη νευρογαστρονομίας με τίτλο: Ορθές αποφάσεις: Ο συνδυασμένος ρόλος του περιβαλλοντικού θορύβου και της γνωστικής ρύθμισης στη νευροφυσιολογία της επιθυμίας για φαγητό (Sound Decisions: The Combined Role of Ambient Noise and Cognitive Regulation on the Neurophysiology of Food Cravings) που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Neuroscience» το 2022, διερεύνησε την επίδραση της έντασης του θορύβου που έχει το περιβάλλον σε συγκεκριμένες διατροφικές επιθυμίες.

    Στην έρευνα συμμετείχαν 37 άτομα που πέρασαν από ειδικές δοκιμασίες γνωστικής ρύθμισης «Regulation of Craving» (ROC), σε δύο διαφορετικές συνθήκες. Μία με ήπιο θόρυβο εστιατορίου 50 dB περίπου και μία με έντονο θόρυβο 70 dB. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε εικόνες τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως τηγανητές πατάτες και χάμπουργκερ και κλήθηκαν να απαντήσουν εάν θα ήθελαν να τα καταναλώσουν «τώρα» ή «αργότερα» σκεπτόμενοι τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κατανάλωση.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Μήπως η φασαρία είναι το μυστικό για να μην τρώμε τηγανητές πατάτες;

    Η επιστήμη απαντά: ο θόρυβος μειώνει την όρεξη

    Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς οι συμμετέχοντες παρουσίασαν χαμηλότερη επιθυμία για κατανάλωση των ανθυγιεινών τροφών όταν βρίσκονταν σε θορυβώδες περιβάλλον. Ο έντονος θόρυβος φάνηκε να ενεργοποιεί τη σκέψη σχετικά με τις μελλοντικές συνέπειες της κατανάλωσης, μειώνοντας την παρορμητική αντίδραση προς άμεση ικανοποίηση. Αντίθετα, σε ήρεμο περιβάλλον, οι συμμετέχοντες ήταν πιο επιρρεπείς σε παρορμητικές επιθυμίες καθώς μπορούσαν να εστιάσουν στην άμεση ανταμοιβή της γεύσης.

    Η εξήγηση για αυτό το φαινόμενο βρίσκεται στην επίδραση του θορύβου στον εγκέφαλό μας. Όταν το περιβάλλον έχει φασαρία, προκαλείται γνωστική υπερφόρτωση (too much information), η οποία ενισχύει την εστίασή μας σε μακροπρόθεσμες συνέπειες αντί για άμεσες απολαύσεις. Συνεπώς, ο θόρυβος μειώνει την πιθανότητα να ενδώσουμε σε τρόφιμα που προκαλούν ενοχές, όπως τα τηγανητά και τα γλυκά.

    Στο εξής ξέρετε ότι αν θέλετε να μειώσετε τις παρορμητικές επιλογές φαγητού, μπορεί να σας βοηθήσει το να επιλέξετε ένα πιο θορυβώδες περιβάλλον για να γευματίσετε ή να βάλετε δυνατή μουσική στο σπίτι όταν έχετε επιθυμία για σνακ. Αρκεί να μην είναι ώρα κοινής ησυχίας.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ Ποιοι πληρώνονται από σήμερα  

    Τον χάρτη των πληρωμών για την περίοδο 23 έως...

    General Motors: Γιατί τραβά την πρίζα στα ρομποταξί της θυγατρικής της Cruise

    Εγκαταλείπει τη δραστηριότητα των ρομποταξί της θυγατρικής της Cruise η General Motors,...

    ΠΑΤΡΑ: 8 χρονος κατήγγειλε βιασμό από δύο ανήλικους

    Θύμα βιασμού κατήγγειλε  πως έπεσε 8χρονος από δυο ανήλικους...

    Τα μεγάλα οικονομικά κέντρα του εξωτερικού «έλκουν» τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής

    Σε μια χρονιά που τα είχε -χωρίς υπερβολή- όλα,...
    Best Shop