Οι Έλληνες όχι μόνο έχουν απο τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη αλλά με βάση τα στοιχεία, έχουν και τη μικρότερη αγοραστική δύναμη, με εξαίρεση του Βούλγαρους.
Σε σχετική έρευνα του ΚΕΠΕ διαπιστώνεται πως η σύγκριση των αποδοχών των Ελλήνων με αυτές προ οικονομικής κρίσης… είναι αποκαρδιωτική παρά τις αυξήσεις της δεκαετίας 2013-2023.
Σε σχέση με το 2009, το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 23,7% με την Ελλάδα να κάνει… πρωταθλητισμό περικοπών και την Ουγγαρία να έρχεται δεύτερη με μεγάλη όμως διαφορά (-15%).
Σε όρους δε αγοραστικής δύναμης οι Έλληνες καταλήξαμε να είμαστε οι δεύτεροι φτωχότεροι στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία!
Για αυτό και οικονομικά ευάλωτοι δεν είναι σήμερα μόνο οι άνεργοι και οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων.
Οι «εργαζόμενοι-φτωχοί», αυτοί δηλαδή που παρότι εργάζονται έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, αντιστοιχούσαν το 2022 στο 23,1% των εργαζομένων αφού διαβιούσαν με εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας του 2009.
Το πιο ανησυχητικό μάλιστα είναι ότι όσο αυξάνονται οι ώρες εργασίας στην Ελλάδα, τόσο καταβαραθρώνεται…το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο.
Από το 2020 έως και το 2023, η μέση αύξηση των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα ήταν 9,25% όταν στην ΕΕ των 27 το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 3,4%.
Η 6ήμερη εργασία που ξεκίνησε επισήμως να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου, είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, αφού… όποτε προκύπτει υψηλός φόρτος εργασίας, ο εκάστοτε εργοδότης μπορεί να επιβάλλει 1 επιπλέον ημέρα εργασίας μονομερώς στον εργαζόμενο του.
Για αυτό και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, όπως οι 4 αυξήσεις του κατώτατου μισθού από το 2019 και η μείωση της ανεργίας μοιάζουν… με σταγόνα στον ωκεανό, αφού τα εισοδήματα των εργαζομένων… δεν έχουν ακόμα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.