Ο κ. Μητσοτάκης, που αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, θα απευθύνει χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Δείτε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη και του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη από τη Λευκωσία:
Απευθυνόμενος προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τα όσα είπε πριν λίγες ώρες στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα, τονίζοντας πως «το γεγονός ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ή υποχωρούμε. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλους».
Όπως επισήμανε, «δεν υπάρχει άλλος τρόπος από αυτόν που συμμερίζεται και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών όπως διαπίστωσα και πριν λίγες μέρες. Ο τρόπος είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών. Άλλωστε μόνο όποιος δεν έχει επιχειρήματα αποφεύγει τον διάλογο. Αναφέρομαι σε μια κατεύθυνση που δε μπορεί να απουσιάζει και η Ευρώπη».
Δίπλα στο «Δεν ξεχνώ» προσθέτουμε άλλες τρεις λέξεις «ενωνόμαστε, επιμένουμε και αγωνιζόμαστε», είπε ακόμη στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «τον μισό αιώνα που πέρασε η Κύπρος έγινε σύγχρονη δημοκρατία και στάθηκε όρθια στις ολέθριες επιπτώσεις του “Αττίλα”. Έχοντας στο πλευρό της την Αθήνα κράτησε ζωντανό το αίτημα της επανένωσης».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «δεν είμαστε εδώ μόνο για να θρηνήσουμε αλλά και για να αγωνιστούμε. Το Κυπριακό προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα. Ένα παράδειγμα που βρίσκει αυταρχικούς μιμητές όπως αυτό της Ουκρανίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα όχι μόνο οδύνης αλλά μια αφετηρία νέας ορμής για τις εθνικές μας διεκδικήσεις. Γυρίζουμε, σημείωσε, σε εκείνες τις στιγμές που πλήρωσαν η Κύπρος και η Ελλάδα και αυτό το νησί στάθηκε όρθιο, διατήρησε ζωντανό το αίτημα για επανένωση της χώρας .
Επανέλαβε πως η σαφής θέση της Ελλάδας είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς τους αναχρονισμούς για εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.
Υπενθύμισε δηλώσεις αυτή την εβδομάδα για την Κύπρο από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι «κάθε απειλή κατά της Κύπρου γίνεται και απειλή κατά της Ευρώπης».
Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος και να επουλωθούν οι πληγές, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία.
Η ομιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη
Ο Κύπριος πρόεδρος μιλώντας στην αντικατοχική εκδήλωση τόνισε με έμφαση πως «η μη λύση δεν είναι λύση» και «δεν συμβιβαζόμαστε με την διχοτόμηση».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως «γνωρίζουμε ποιος ευνοείται με την διχοτόμηση» για αυτό η κύρια έγνοια μας είναι η απελευθέρωση και με την απαιτούμενη πολιτική βούληση και σε συντονισμό με την Ελλάδα στοχεύουμε σε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορούν να βρεθούν διέξοδοι ακόμα και στα πιο ακανθώδη ζητήματα. «Δεν υπάρχει» είπε, «άλλη επιλογή από την προσήλωση στον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Πρέπει να απαλλαγούμε από την κατοχή».
Για να υπάρξει όμως απαλλαγή από τη κατοχή ο μόνος δρόμος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών που έχουν διακοπεί από το 2017. Ζητούμενο, συμπλήρωσε είναι μια λύση που θα ενώνει την Κύπρο και το λαό της και θα δημιουργεί συνθήκες πραγματικής προόδου, ειρήνης και ευημερίας.
Παραδέχθηκε πως υπάρχουν, παρά τις δυσκολίες, προβλήματα και προκλήσεις, αλλά ακόμα και απειλές «όπως αυτές που ακούσαμε σήμερα (από τον Ερντογάν και τον Τατάρ), αλλά δε συμβιβαζόμαστε με την κατοχή.
Κατέληξε λέγοντας πως με διεκδικητικό ρεαλισμό, με αποφασιστικότητα, επιμονή, χωρίς εσωστρέφεια συνεχίζουμε την προσπάθεια μας σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη διεθνή πραγματικότητα. Όραμα μας, η επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα ενώνει τον τόπο και τον λαό μας, γιατί «όσο δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι».
Η σκέψη μας στις μανάδες στα οδοφράγματα, σε αυτούς που δεν επέστρεψαν, στα ατελείωτα γιατί μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας.
Αδυσώπητα κυνική η μνήμη μας μεταφέρει στο τραγικό θέρος του 1974 που στιγμάτισε τις ζωές όλων των Κυπρίων και το μέλλον της πατρίδας μας. Που καθόρισε την ιστορική εξέλιξη του λαού μας και την κοινωνία μας με διχοτομικές γραμμές και συρματομπλέγματα που παγιώθηκαν έναντι στη βούληση και στα οράματα μας. Πριν από 50 χρόνια η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο χαράσσοντας κατά τρόπο ιταμό την ιστορία του τόπου και του λαού του.
Η φετινή επέτειος μοιάζει με βάρος ασήκωτο. Είναι 50 τα χρόνια και δυστυχώς είναι αδιανόητα πολλά. Μια ολόκληρη γενιά, η δική μου γενιά, αυτή των παιδιών του πολέμου, γεννήθηκε, μεγάλωσε στην προσφυγιά, στην κατοχή, στην ωμή και σκληρή πραγματικότητα μιας Κύπρου μοιρασμένης για της ισχύος των όπλων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε με την κατοχή και την αποστέρηση των περιουσιών και των ελευθεριών μας.
Οι πράξεις της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ελευθεριών όλων των Κυπρίων. Είμαστε οι μόνοι πολίτες της ΕΕ που δε μπορούμε να απολαύσουμε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όλα όσα βλέπουμε στην Ουκρανία, για τα οποία Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, διαπράχθηκαν πριν από 50 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Κύπρο και τα βιώνουμε μέχρι σήμερα.
Πέραν της καταδίκης η τραγική επέτειος προσφέρεται για άντληση διδαγμάτων και καθορισμό αρχών, αξιών και θέσεων σε σχέση με τη διαχείριση της συνεχιζόμενης κατοχής.
Το 1974 η πατρίδα μας υπέστη διπλό βιασμό που την τραυμάτισε, την λύγισε αλλά παρά τις προσπάθειες κάποιων για αφανισμό, δεν την κατέστρεψε. Ενάντια στις επιθυμίες κάποιων, μετρούμε και 50 χρόνια που ο κυπριακός ελληνισμός δεν συμβιβάστηκε και δε ξέχασε. Παρά τις δυσκολίες, τον πόνο, τα προβλήματα, δεν υποκύψαμε. Πορευθήκαμε και αγωνιστήκαμε χωρίς να συμβιβαστούμε με την κατοχή. Χωρίς ποτέ να ξεχνά, ο κυπριακός λαός στάθηκε όρθιος. Ο κυπριακός λαός δε ξέχασε, καρτερεί και ελπίζει.
Στέκομαι μπροστά σας, ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που γεννήθηκε λίγους μήνες πριν τον μαύρο Ιούλιο και μεγάλωσε μαζί με τα άλλα παιδιά της προσφυγιάς.
Δεν είναι η ώρα για αναφορά σε λάθη, σε πατριώτες και προδότες.
Είμαι απόψε εδώ, 50 χρόνια μετά, για να τονίσω με τον πλέον εμφαντικό δρόμο ότι ο δρόμος για μένα, τη δική μου γενιά, μία και μόνο κατεύθυνση έχει. Διότι η μη λύση δεν είναι λύση.
Πριν από την εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα.
Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό που συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η διπλωματική του σύμβουλος Άννα Μαρία Μπούρα και η σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη.
Στη Κύπρο βρίσκονται επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νϊκος Ανδρουλάκης και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων