Σε φάση προετοιμασίας για την κυβερνητική «επίθεση» από τη φετινή ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο εισέρχεται το υπουργικό συμβούλιο, στη συνεδρίαση του οποίου την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τις προτεραιότητες με ορίζοντα τριετίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει στα κυβερνητικά στελέχη ότι ο «Αύγουστος» δεν πρέπει να επηρεάσει τη λειτουργία της κυβερνητικής μηχανής, αντιθέτως πρέπει να αξιοποιηθεί για την συγκρότηση του σχεδίου ισχυροποίησης των αναγκαίων βημάτων σε κάθε κρίσιμο πεδίο της πολιτικής. Από την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ξεκινά άλλωστε – σύμφωνα με τον προγραμματισμό- ο νέος κύκλος των μεταρρυθμίσεων και των παρεμβάσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Οι δύο στόχοι συνδέονται και παραπέμπουν εκ των πραγμάτων στην υλοποίηση του σχεδίου του πρωθυπουργού, με ορίζοντα το 2027.
«Όταν θα ξανασυναντηθούμε στις κάλπες η Ελλάδα του 2027 θα είναι καλύτερη από τη σημερινή», ήταν το μήνυμα το οποίο έστειλε και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά την επετειακή συνεδρίαση της βουλής για τα 50 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας το πως θα είναι η Ελλάδα τρία χρόνια μετά, υποστήριξε ότι, τώρα είναι η εποχή των αλμάτων, ώστε η χώρα μας να δώσει με αποτελεσματικότητα τη μάχη των μεταρρυθμίσεων και να πετύχει τη σύγκλιση με τις χώρες της Ευρώπης σε μισθούς, θεσμούς και ατομικές συμπεριφορές. Ο ίδιος εκτιμά δε, ότι τα «άλματα» έχουν δρομολογηθεί κι ότι η κυβέρνησή του, μπορεί και οφείλει, να συνεχίσει με γοργούς ρυθμούς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων εφεξής.
Μία ημέρα μετά την αναφορά του στις «εικόνες» του 2027 και στα αναγκαία «άλματα» του σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ποσού 2,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης του 4ου αιτήματος πληρωμής από το δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Με την εκταμίευση της περασμένης Πέμπτης οι ευρωπαϊκοί πόροι που έχουν εισέλθει στη χώρα από το Ταμείο ανέρχονται πλέον σε 17,2 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση ήλθε ως αποτέλεσμα της επίτευξης του στόχου συμβασιοποίησης δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 4,52 δισ. ευρώ και όπως επισημαίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη:166 από τα συνολικά συμβασιοποιημένα δάνεια, δηλαδή το 50% του συνόλου, έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχουν συνολικό προϋπολογισμό, που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ.
Η ακρίβεια και από την άλλη η ανάγκη για την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών οδηγεί σε μια «διαρκή» μάχη η οποία διευρύνεται και ενισχύεται από μέτρα, που πάντως «υπερασπίζονται» το δημοσιονομικό πλαίσιο. Η αλήθεια είναι ότι το οικονομικό επιτελείο περιγράφει κάθε φορά τα νέα δεδομένα και το Μέγαρο Μαξίμου συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία δίνει στη συνέχεια τις κατευθύνσεις και «ανάβει το πράσινο φως» για την υλοποίηση του προγράμματος. Στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης θέλει με τις εξαγγελίες του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, χωρίς ωστόσο να αποκλίνει από τις προγραμματικές δεσμεύσεις που έχουν κυρίως μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα.
– «Αναγνωρίζονται τα βήματα για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την ταχύτητα απονομής της, για παράδειγμα μέσω της αναθεώρησης του Δικαστικού Χάρτη της χώρας και του Κανονισμού του Συμβουλίου της Επικρατείας.
– Υπογραμμίζεται η προτεραιότητα που έχει δώσει η Ελλάδα στην αξιοποίηση του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
– Αναγνωρίζεται η περαιτέρω πρόοδος της χώρας μας στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνεται η αρτιότητα της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες, καθώς και τα μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στις διαδικασίες δημοσίων προμηθειών.
– Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για εμάς ότι επισημαίνονται από την Επιτροπή τα βήματα προόδου στον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης που αφορούν στην ενδυνάμωση του διοικητικού και νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας τους, στην ενίσχυση της διαφάνειας γύρω από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς καθώς και στην προστασία της ελευθερίας του λόγου και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος από τις κακόβουλες αγωγές, η οποία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μετά την πρόσφατη κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμισης από τον Ποινικό Κώδικα.
– Εξίσου σημαντική είναι η πρόοδος που καταγράφεται στη βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας.
Η Έκθεση βέβαια καταγράφει σειρά συστάσεων αλλά και παρατηρήσεων, οι οποίες αποτελούν έναν οδικό χάρτη προτεραιοποίησης παρεμβάσεων σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής. «Η ανταπόκριση της χώρας μας και η πρόοδος που επιτεύχθηκε ως προς τις φετινές συστάσεις, δικαιώνει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για περισσότερη διαφάνεια, ευελιξία του κράτους, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και προστασία της ελευθερίας του Τύπου», λέει ο κ. Μαρινάκης και δηλώνει απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση:
«Τα αποτελέσματα της έκθεσης αποτελούν την καλύτερη και πιο ηχηρή απάντηση σε όσους συστηματικά επιχειρούν με fake news να συκοφαντήσουν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα ακόμη προκειμένου να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να συνεχίσουμε σταθερά να βελτιώνουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, 50 χρόνια μετά την αποκατάστασή της».