Mochi: Πώς φτιάχνεται το ιαπωνικό γλυκό που κάνει θραύση

    Ημερομηνία:

    Το mochi (προφέρεται «μότσι») δεν μοιάζει σχεδόν με καμία λιχουδιά από όσες έχουμε συνηθίσει. Δεν είναι τσουρέκι, δεν είναι marshmallow, δεν είναι παγωτό. Είναι μια λευκή, μαλακή, σχεδόν λαστιχένια μπάλα από κολλώδες ρύζι, ιαπωνικής προέλευσης, που σερβίρεται με πολλούς τρόπους. Στην πιο διαδεδομένη του εκδοχή, γεμίζεται με γλυκιά πάστα ή παγωτό και καταναλώνεται ως επιδόρπιο. Για τους Ιάπωνες, όμως, είναι μια τροφή που συνδέεται με τις γιορτές, την οικογένεια και τη σεμνότητα της εποχικότητας.

    Φλίγκος

    Mochi: Πώς φτιάχνεται το ιαπωνικό γλυκό που κάνει θραύση

    Από τι φτιάχνεται το mochi

    Η παραδοσιακή παρασκευή του βασίζεται στο mochigome, μια ειδική ποικιλία κολλώδους ρυζιού με υψηλή περιεκτικότητα σε αμυλοπηκτίνη. Το ρύζι μουλιάζει, μαγειρεύεται στον ατμό και στη συνέχεια χτυπιέται επανειλημμένα μέχρι να μεταμορφωθεί σε μια πυκνή, εύπλαστη ζύμη. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως mochitsuki, γίνεται ακόμη και σήμερα σε τοπικές κοινότητες με τελετουργικό χαρακτήρα που απαιτεί δύναμη και συγχρονισμό καθώς ένας το χτυπάει με μεγάλο ξύλινο κόπανο και ο άλλος γυρνάει και υγραίνει τη ζύμη.

    Σε πιο μοντέρνες παρασκευές, φτιάχνεται από αλεύρι γλυκού ρυζιού (mochiko ή shiratamako), νερό και ζάχαρη. Το ζυμάρι ψήνεται ή μαγειρεύεται στον ατμό, και η τελική υφή παραμένει μαλακή, σχεδόν μαστιχωτή, χαρακτηριστικό που κάνει το mochi τόσο ιδιαίτερο.

    Mochi: Πώς φτιάχνεται το ιαπωνικό γλυκό που κάνει θραύση

    GLEARNET

    Τι έχει μέσα το mochi

    Το πιο γνωστό είδος είναι το daifuku, όπου η ζύμη τυλίγει στο εσωτερικό της γλυκιά πάστα κόκκινου φασολιού (anko). Από εκεί και πέρα, εμφανίζονται πολλές παραλλαγές όπως το ichigo daifuku με ολόκληρη φράουλα, το matcha mochi με γεύση πράσινου τσαγιού, με φιστικοβούτυρο, σοκολάτα ή κάστανο, το kinako, πασπαλισμένο με καβουρδισμένο αλεύρι σόγιας και το yaki mochi, ελαφρώς ψημένο, που αποκτά τραγανή επιφάνεια

    Προσαρμόζεται εύκολα με πολλές συνταγές και συνδυασμούς γεύσεων γι’ αυτό και είναι ιδανικό τόσο σε γλυκές όσο σε αλμυρές παρασκευές και μπορεί να συνοδεύσει ακόμα και σούπες, όπως η ozoni, ένα παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο πιάτο με ζωμό και λαχανικά.

    Mochi: Πώς φτιάχνεται το ιαπωνικό γλυκό που κάνει θραύση
    kinako
    Mochi: Πώς φτιάχνεται το ιαπωνικό γλυκό που κάνει θραύση
    ichigo daifuku

    Το παγωμένο mochi που έγινε viral

    Το mochi έγινε παγκοσμίως γνωστό για την εκδοχή του σε παγωτό. Οι γεύσεις ποικίλλουν και κυκλοφορεί με φιστίκι, βανίλια, βέλγικη σοκολάτα αλλά και σε εξωτικές γεύσεις όπως mango, καρύδα, yuzu, matcha, passionfruit και άλλα. Το αποτέλεσμα είναι εθιστικό γιατί η υφή του mochi σε συνδυασμό με τη δροσερή γέμιση παγωτού προσφέρει μια εμπειρία που δύσκολα συγκρίνεται με άλλα επιδόρπια.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αιγιάλεια: Ο Δήμαρχος Τ. Ανδριόπουλος στις Καμάρες

    Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ.Παναγιώτης Ανδριόπουλος...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – EΞΕΛΙΞΗ: Ελεύθερος ο άνδρας που κατηγορήθηκε από τη γυναίκα του για ασέλγεια στην κόρη τους

    Σημαντική εξέλιξη υπήρχε στην υπόθεση που συζητήθηκε ευρύτατα στην...

    Το Αίγιο τιμά τον αείμνηστο Δήμαρχό του Δημήτρη Καλογερόπουλο

    Την πραγματοποίηση ετήσιου μνημοσύνου και εκδήλωσης τιμής για τον αείμνηστο Δήμαρχο Δημήτρη...

    Πάτρα: Αφέθηκε ελεύθερος ο παππούς που φίλησε στο στόμα την εγγονή του

    Για τις 10 Οκτώβρη ορίστηκε η δίκη του 75χρονου...