Mochi: Πώς φτιάχνεται το ιαπωνικό γλυκό που κάνει θραύση

    Ημερομηνία:

    Το mochi (προφέρεται «μότσι») δεν μοιάζει σχεδόν με καμία λιχουδιά από όσες έχουμε συνηθίσει. Δεν είναι τσουρέκι, δεν είναι marshmallow, δεν είναι παγωτό. Είναι μια λευκή, μαλακή, σχεδόν λαστιχένια μπάλα από κολλώδες ρύζι, ιαπωνικής προέλευσης, που σερβίρεται με πολλούς τρόπους. Στην πιο διαδεδομένη του εκδοχή, γεμίζεται με γλυκιά πάστα ή παγωτό και καταναλώνεται ως επιδόρπιο. Για τους Ιάπωνες, όμως, είναι μια τροφή που συνδέεται με τις γιορτές, την οικογένεια και τη σεμνότητα της εποχικότητας.

    Mochi: Πώς φτιάχνεται το ιαπωνικό γλυκό που κάνει θραύση

    Από τι φτιάχνεται το mochi

    Η παραδοσιακή παρασκευή του βασίζεται στο mochigome, μια ειδική ποικιλία κολλώδους ρυζιού με υψηλή περιεκτικότητα σε αμυλοπηκτίνη. Το ρύζι μουλιάζει, μαγειρεύεται στον ατμό και στη συνέχεια χτυπιέται επανειλημμένα μέχρι να μεταμορφωθεί σε μια πυκνή, εύπλαστη ζύμη. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως mochitsuki, γίνεται ακόμη και σήμερα σε τοπικές κοινότητες με τελετουργικό χαρακτήρα που απαιτεί δύναμη και συγχρονισμό καθώς ένας το χτυπάει με μεγάλο ξύλινο κόπανο και ο άλλος γυρνάει και υγραίνει τη ζύμη.

    Σε πιο μοντέρνες παρασκευές, φτιάχνεται από αλεύρι γλυκού ρυζιού (mochiko ή shiratamako), νερό και ζάχαρη. Το ζυμάρι ψήνεται ή μαγειρεύεται στον ατμό, και η τελική υφή παραμένει μαλακή, σχεδόν μαστιχωτή, χαρακτηριστικό που κάνει το mochi τόσο ιδιαίτερο.

    Mochi: Πώς φτιάχνεται το ιαπωνικό γλυκό που κάνει θραύση

    Φλίγκος

    Τι έχει μέσα το mochi

    Το πιο γνωστό είδος είναι το daifuku, όπου η ζύμη τυλίγει στο εσωτερικό της γλυκιά πάστα κόκκινου φασολιού (anko). Από εκεί και πέρα, εμφανίζονται πολλές παραλλαγές όπως το ichigo daifuku με ολόκληρη φράουλα, το matcha mochi με γεύση πράσινου τσαγιού, με φιστικοβούτυρο, σοκολάτα ή κάστανο, το kinako, πασπαλισμένο με καβουρδισμένο αλεύρι σόγιας και το yaki mochi, ελαφρώς ψημένο, που αποκτά τραγανή επιφάνεια

    Προσαρμόζεται εύκολα με πολλές συνταγές και συνδυασμούς γεύσεων γι’ αυτό και είναι ιδανικό τόσο σε γλυκές όσο σε αλμυρές παρασκευές και μπορεί να συνοδεύσει ακόμα και σούπες, όπως η ozoni, ένα παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο πιάτο με ζωμό και λαχανικά.

    Mochi: Πώς φτιάχνεται το ιαπωνικό γλυκό που κάνει θραύση
    kinako
    Mochi: Πώς φτιάχνεται το ιαπωνικό γλυκό που κάνει θραύση
    ichigo daifuku

    Το παγωμένο mochi που έγινε viral

    Το mochi έγινε παγκοσμίως γνωστό για την εκδοχή του σε παγωτό. Οι γεύσεις ποικίλλουν και κυκλοφορεί με φιστίκι, βανίλια, βέλγικη σοκολάτα αλλά και σε εξωτικές γεύσεις όπως mango, καρύδα, yuzu, matcha, passionfruit και άλλα. Το αποτέλεσμα είναι εθιστικό γιατί η υφή του mochi σε συνδυασμό με τη δροσερή γέμιση παγωτού προσφέρει μια εμπειρία που δύσκολα συγκρίνεται με άλλα επιδόρπια.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ισίδωρος Koύβελος σε Λευτέρη Πετρούνια: «Είσαι πρότυπο για όλα τα παιδιά»

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), Ισίδωρος Κούβελος μαζί με...

    Έφη Πίκουλα για τον Τάκη Βουγιουκλάκη: Έκανα το σπίτι μας νοσοκομείο, ήθελα να φύγει στην αγκαλιά μου

    Η Έφη Πίκουλα καλεσμένη στο «Στούντιο 4» μίλησε για την κοινή...

    Μάριος Αθανασίου: Το «ευχαριστώ» στους συναδέλφους του στην οικοδομή – «Ήταν κάτι που το είχα ανάγκη»

    «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξανδρο και τον Γιώργο που...

    Αυτός είναι ο δράστης του μακελειού σε σχολείο στην Αυστρία – Σκότωσε 10 ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει

    Τις πρώτες φωτογραφίες του 21χρονου Άρτουρ Α. που σκότωσε 10 ανθρώπους...