Το mochi (προφέρεται «μότσι») δεν μοιάζει σχεδόν με καμία λιχουδιά από όσες έχουμε συνηθίσει. Δεν είναι τσουρέκι, δεν είναι marshmallow, δεν είναι παγωτό. Είναι μια λευκή, μαλακή, σχεδόν λαστιχένια μπάλα από κολλώδες ρύζι, ιαπωνικής προέλευσης, που σερβίρεται με πολλούς τρόπους. Στην πιο διαδεδομένη του εκδοχή, γεμίζεται με γλυκιά πάστα ή παγωτό και καταναλώνεται ως επιδόρπιο. Για τους Ιάπωνες, όμως, είναι μια τροφή που συνδέεται με τις γιορτές, την οικογένεια και τη σεμνότητα της εποχικότητας.
Η παραδοσιακή παρασκευή του βασίζεται στο mochigome, μια ειδική ποικιλία κολλώδους ρυζιού με υψηλή περιεκτικότητα σε αμυλοπηκτίνη. Το ρύζι μουλιάζει, μαγειρεύεται στον ατμό και στη συνέχεια χτυπιέται επανειλημμένα μέχρι να μεταμορφωθεί σε μια πυκνή, εύπλαστη ζύμη. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως mochitsuki, γίνεται ακόμη και σήμερα σε τοπικές κοινότητες με τελετουργικό χαρακτήρα που απαιτεί δύναμη και συγχρονισμό καθώς ένας το χτυπάει με μεγάλο ξύλινο κόπανο και ο άλλος γυρνάει και υγραίνει τη ζύμη.
Σε πιο μοντέρνες παρασκευές, φτιάχνεται από αλεύρι γλυκού ρυζιού (mochiko ή shiratamako), νερό και ζάχαρη. Το ζυμάρι ψήνεται ή μαγειρεύεται στον ατμό, και η τελική υφή παραμένει μαλακή, σχεδόν μαστιχωτή, χαρακτηριστικό που κάνει το mochi τόσο ιδιαίτερο.

Τι έχει μέσα το mochi
Το πιο γνωστό είδος είναι το daifuku, όπου η ζύμη τυλίγει στο εσωτερικό της γλυκιά πάστα κόκκινου φασολιού (anko). Από εκεί και πέρα, εμφανίζονται πολλές παραλλαγές όπως το ichigo daifuku με ολόκληρη φράουλα, το matcha mochi με γεύση πράσινου τσαγιού, με φιστικοβούτυρο, σοκολάτα ή κάστανο, το kinako, πασπαλισμένο με καβουρδισμένο αλεύρι σόγιας και το yaki mochi, ελαφρώς ψημένο, που αποκτά τραγανή επιφάνεια
Προσαρμόζεται εύκολα με πολλές συνταγές και συνδυασμούς γεύσεων γι’ αυτό και είναι ιδανικό τόσο σε γλυκές όσο σε αλμυρές παρασκευές και μπορεί να συνοδεύσει ακόμα και σούπες, όπως η ozoni, ένα παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο πιάτο με ζωμό και λαχανικά.

kinako

ichigo daifuku
Το παγωμένο mochi που έγινε viral
Το mochi έγινε παγκοσμίως γνωστό για την εκδοχή του σε παγωτό. Οι γεύσεις ποικίλλουν και κυκλοφορεί με φιστίκι, βανίλια, βέλγικη σοκολάτα αλλά και σε εξωτικές γεύσεις όπως mango, καρύδα, yuzu, matcha, passionfruit και άλλα. Το αποτέλεσμα είναι εθιστικό γιατί η υφή του mochi σε συνδυασμό με τη δροσερή γέμιση παγωτού προσφέρει μια εμπειρία που δύσκολα συγκρίνεται με άλλα επιδόρπια.