Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley στην ευρωπαϊκή στρατηγική της για τις μετοχές προτείνει στους επενδυτές να κινηθούν «σαν να είμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 1990», προβλέποντας άνοδο για τις ευρωπαϊκές μετοχές λόγω της αναθεώρησης επί τα βελτίω των εταιρικών κερδών τους. Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών μετοχών της Morgan Stanley αναφέρει ότι οι πρόσφατες κινήσεις στην Ευρώπη μοιάζουν με την αντίδραση της αγοράς το 1995, όταν οι επενδυτές είχαν περιορίσει την έκθεσή τους σε ευρωπαϊκά assets και τελικά ο δείκτης Stoxx Europe 600 εκείνη τη χρονιά σημείωσε άνοδο 13%.
«Οι ομοιότητες με τα μέσα της δεκαετίας του 1990 είναι αρκετές και αυξάνονται σταθερά από τον Ιανουάριο. Η πρόσφατη υποχώρηση συμπίπτει σχεδόν ακριβώς με μία που σημειώθηκε σε αυτή τη φάση το 1995, όταν οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Fed μετατέθηκαν χρονικά. Η αναπροσαρμογή των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων της Fed δεν είναι κάτι καινούργιο και η μετακίνηση στην τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς για 1,5 περικοπές δεν φαίνεται να είναι δραματική. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, όμως, έχουν θεμελιωδώς επιβαρύνει τις αγορές τον τελευταίο καιρό, αλλά φαίνεται να υποχωρούν κάπως πρόσφατα με δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης. Τελικά, πάντως, το 1995 η Fed προχώρησε σε δύο μειώσεις και οι αγορές συνέχισαν να ανεβαίνουν», εξηγούν οι στρατηγικοί αναλυτές του οίκου», τονίζει η επενδυτική τράπεζα και συνεχίζει:
«Ο βασικός λόγος για την πρόσφατη υποχώρηση των ευρωπαϊκών μετοχών και των εταιρικών spreads των ομολόγων ήταν κατά την άποψή μας τα ‘πιεσμένα’ τεχνικά χαρακτηριστικά: Ορισμένοι από τους τεχνικούς δείκτες έφτασαν σε υπεραγορασμένα επίπεδα τον Μάρτιο μετά από 10 συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές. Διατηρούμε την ανοδική μας άποψη για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι αναθεωρήσεις των ευρωπαϊκών κερδών ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα, οι πρόδρομοι μακροοικονομικοί δείκτες είναι υποστηρικτικοί και οι συγχωνεύσεις και εξαγορές αυξάνονται από τα χαμηλά επίπεδα του κύκλου. Τα θεματικά στοιχεία των μετοχικών αγορών, όπως η διάχυση της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνονται απότομα και το re-rating της Ευρώπης είναι σύμφωνα με τα πρώτα στάδια των ιστορικών ράλι με άξονα τη Fed. Όσον αφορά το κατά πόσον η πρόσφατη υποχώρηση έχει τελειώσει, ο παγκόσμιος δείκτης ζήτησης κινδύνου υποδηλώνει κάτι τέτοιο με πιθανότητα 63%», υπογραμμίζουν οι strategists του οίκου.
Η MS για τους κλάδους που έχει επιλέξει τονίζει: «Αναμένουμε επιστροφή στα θεμελιώδη μεγέθη και προτιμούμε τους τομείς όπως: λογισμικό και υπηρεσίες, αεροδιαστημική και άμυνα, ημιαγωγοί, διαφοροποιημένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ταξίδια και αναψυχή, business services και φαρμακευτικές εταιρείες και βιοτεχνολογία».
«Στον ευρωπαϊκό τομέα των εταιρικών ομολόγων, αναμένουμε την αύξηση της ανάπτυξης, τη βελτίωση των κερδών και τις περικοπές της ΕΚΤ να διευκολύνουν σύντομα τις πιέσεις. Τα playbooks του 1995 και του 2019 δίνουν μια υποστηρικτική εικόνα για τα εταιρικά ομόλογα, ενώ ο κίνδυνος για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι ο μεγαλύτερος αντίξοος άνεμος για τις πραγματικές αποδόσεις των ακινήτων και τα ομόλογα υψηλής απόδοσης (ΗY). Βλέπουμε την καλύτερη απόδοση κινδύνου στα δάνεια με μόχλευση», καταλήγει η τράπεζα.