Η Αρεντινή επιστρέφει σε ημιτελικό μετά από το 2014 με τον Λιονέλ Μέσι να γίνεται πρώτος σκόρερ της εθνικής του ομάδας στο Μουντιάλ αφού ισοφάρισε στην κορυφή τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (10).
Ο αγώνας
Ο Φαν Χάαλ ξεκίνησε με το αγαπημένο του 3-4-3, αλλά τον Στίβεν Μπεργκβάιν αντί του Ντάβι Κλάασεν στην γραμμή κρούσης, με τον Κόντι Γκάκπο πίσω από τον προαναφερθέντα, αλλά και τον Μέμφις Ντεπάι.
Στο ξεκίνημα, οι Οράνιε έδωσαν την μπάλα στην Αλμπισελέστε, ψάχνοντας να αφινιδιάσουν στην κόντρα. Χωρίς, όμως, ουσιαστικό αποτέλεσμα για καμία από τις δύο ομάδες, με το πρώτο εικοσάλεπτο να περνάει… αναίμακτα εκατέρωθεν.
Μαγεία Μέσι, γκολ Μολίνα!
Ο Μέσι άργησε να μπει στον αγώνα αλλά, όταν το έκανε, φάνηκε αμέσως η διαφορά. Το πρώτο σουτ των Αργεντινών ήταν δια ποδός Λέο, αλλά η μπάλα έφυγε πολύ ψηλά άουτ, με τον Μέσι να νιώθει… απελπιστικά μόνος στη ζώνη δημιουργίας όπου κινούνταν στην αρχή.
Ο Μπεργκβάιν απάντησε με ένα επίσης άστοχο σουτ, ο Ροντρίγκο Ντε Πολ έστειλε ακίνδυνα την μπάλα στην αγκαλιά του Άντριες Νόπερτ, την ώρα που ο Μέσι γύριζε μερικά μέτρα πιο πίσω, για να «κάνει παιχνίδι» σχεδόν από την μεσαία γραμμή.
Και, σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, ο αρχηγός και σταρ της Αλμπισελέστε βρήκε με κα-τα-πληκ-τι-κή ασίστ μέσα στην περιοχή τον Ναουέλ Μολίνα, με τον δεξιό μπακ της Ατλέτικο Μαδρίτης να πλασάρει άψογα προ του Ολλανδού τερματοφύλακα για 1-0 (35’).
Με την όγδοη ασίστ του, ο Μέσι ισοφάρισε τρεις θρύλους όπως ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο Ούβε Ζέελερ και ο Ραϊμόν Κοπά, μένοντας πίσω μόνο από τον Γερμανό Φριτς Βάλτερ (με δέκα).
Το γκολ του Μολίνα, μόλις ο τέταρτος της Ατλέτικο που σκοράρει σε Μουντιάλ από την οκτάδα και μετά (Καμινέρο, Φορλάν και Γκριεζμάν οι άλλοι τρεις), υποχρέωσε την Ολλανδία να ανεβάσει τις γραμμές της, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, με την Αργεντινή να κρατάει εύκολα το προβάδισμα.
Πέναλτι ο Λέο και 2-0
Μετά την ανάπαυλα, ο Φαν Χάαλ έβαλε μαζί Τέουμ Κουπμάινερς και Στίβεν Μπέργκχαους αντί Ντε Ρουν – Μπεργκβάιν, ψάχνοντας να ανακατέψει την τράπουλα, κάτι που έκανε ακόμα περισσότερο με την είσοδο του Λούουκ Ντε Γιονγκ αντί του Ντάλεϊ Μπλιντ στο 65’.
Η Ολλανδία είχε μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας, χωρίς όμως να απειλήσει την εστία του Εμιλιάνο Μαρτίνες, την ώρα που η Αργεντινή έδειχνε λίγο πιο επικίνδυνη στις επιθέσεις της, με τον Μέσι να αγγίζει την γκολάρα σε εκτέλεση φάουλ που έφυγε ελάχιστα άουτ (63’).
Ό, τι δεν κατάφερε με φάουλ, όμως, το πέτυχε δέκα λεπτά αργότερα, με πέναλτι. Ο Ντένζελ Ντούμφρις «σκούπισε» τον Μάρκος Ακούνια στα όρια της περιοχής και ο Ισπανός διαιτητής Αντόνιο Μιγέλ Ματέου Λαόθ (ναι, ο ρέφερι του περυσινού τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας είναι) δεν δίστασε να δείξει την άσπρη βούλα.
Ο Μέσι έστησε την μπάλα, εκτέλεσε τον Νόπερτ, ο οποίος δεν κουνήθηκε καν, και έδειχνε να σφραγίζει την πρόκριση της πιο αποτελεσματικής Αργεντινής στα ημιτελικά, φτάνοντας τα δέκα μουντιαλικά γκολ με την Αργεντινή, όσα και ο αρχί – σκόρερ της Αλμπισελέστε στη διοργάνωση, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα.
2-1 ο Βέγκχορστ και… θρίλερ!
Ο Φαν Χάαλ τα έπαιξε όλα για όλα, έβαλε και τον Βάουτ Βέγκχορστ αντί του άφαντου Ντεπάι, παίζοντας ουσιαστικά με τέσσερις προωθημένους, αφού πλέον η ομάδα του δεν είχε τίποτα να χάσει.
Και το (λογικό) ρίσκο του 71χρονου προπονητή απέδωσε καρπούς, αφού στο 83’ ο Μπέργκχαους σέντραρε και ο Βέγχορστ, με εξαιρετική κεφαλιά, νίκησε τον Εμιλιάνο Μαρτίνες για να δώσει διαστάσεις θρίλερ στο φινάλε του αγώνα.
Οι Οράνιε πίστεψαν στο… θαύμα και άγγιξαν την ισοφάριση σε 2-2 σχεδόν αμέσως μετά, με το σουτ του Μπέργκχαους μέσα από την περιοχή να περνάει ελάχιστα άουτ από την αργεντίνικη εστία.
Κομπίνα – ποίημα, 2-2 στο… 90’+11’!
Στα τελευταία λεπτά, ο Φαν Χάαλ έβαλε και τον Φίρχιλ Φαν Ντάικ στην περιοχή της Αργεντινής, η οποία αδυνατούσε να κρατήσει την μπάλα έστω και για δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να κλειστεί στα καρέ της.
Και, παρ’ ότι δεν είχε άλλη μεγάλη ευκαιρία όπως αυτή του Μπέργκχαους, η Ολλανδία δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Και δικαιώθηκε απόλυτα. Στο ενδέκατο λεπτό των καθυστερήσεων, φάουλ έξω από την περιοχή, ο Τέουπ Κουπμάινερς έκανε μια πανέξυπνη κομπίνα και, αντί να εκτελέσει απευθείας, έκανε πάσα στον Βέγκχορστ που ήταν στο τείχος, ο επιθετικός της Μπεσίκτας γύρισε το κορμί του και με προβολή νίκησε ξανά τον Μαρτίνες, για το 2-2 που έστειλε τον προημιτελικό στην παράταση, σχεδόν από το πουθενά!
Δοκάρι του Έντσο Φερνάντες!
Στην παράταση, οι σοκαρισμένοι Αργεντινοί και οι ανακουφισμένοι Ολλανδοί ήταν πολύ πιο συντηρητικοί, με τους δεύτερους να δίνουν την μπάλα στους πρώτους, ψάχνοντας και πάλι την κόντρα.
Μόλις φάση άξια αναφοράς στο πρώτο ημίχρονο του έξτρα ημίωρου, με φάουλ – γέμισμα του Μέσι και πλασέ εξ’ επαφής άουτ του Νικολάς Οταμέντι, σε ένα ματς που είχε… ξεφύγει πλέον από τον έλεγχο του Ισπανού διαιτητή, παρά τις 14 κίτρινες κάρτες (!) που έδειξε, με δύο κλοτσοπατινάδες μεταξύ παικτών και πολλή ένταση. Το διακύβευμα, άλλωστε, ήταν πολύ μεγάλο.
Η Ολλανδία έδειχνε να παίζει με το μυαλό μόνο στα πέναλτι, με την Αργεντινή να απειλεί και πάλι με το 3-2, ύστερα από εξαιρετική ενέργεια του Έντσο Φερνάντες και συρτή πάσα στον Λαουτάρο Μαρτίνες, το εξ’ επαφής σουτ του οποίου σταμάτησε πάνω στον Φαν Ντάικ, προτού καταλήξει σε κόρνερ (114’).
Οι Αργεντινοί συνέχισαν να πιέζουν, το σουτ του Έντσο Φερνάντες ύστερα από κόντρα στο σώμα του Βέγκχορστ έφυγε λίγο άουτ, ενώ και μια κεφαλιά του Χερμάν Πετσέλα ανησύχησε και πάλι τους Οράνιε, αν και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Στα τελευταία λεπτά, παρά την κρισιμότητα του αγώνα, η μπάλα πήγαινε πάνω – κάτω, με τον Λαουτάρο να αγγίζει και πάλι το γκολ με σουτ έξω από την περιοχή, και τον Νόπερτ να διώχνει σωτήρια, όπως και σε… απευθείας κόρνερ (!) του Άνχελ Ντι Μαρία.
Η ομάδα του Σκαλόνι συνέχισε να επιτίθεται και, βάσει θέλησης, άξιζε το γκολ της πρόκρισης, το οποίο άγγιξε στο.. παρά ένα, με σουτ του (συγκλονιστικού) Φερνάντες που σταμάτησε στο δεξί δοκάρι της ολλανδικής εστίας.
Εμιλιάνο Μαρτίνες, όπως… Μέσι!
Η Αργεντινή, η οποία κατάφερε να σταθεί όρθια παρά το τεράστιο ψυχολογικό χτύπημα στο φινάλε της κανονικής διάρκειας, έδειξε χαρακτήρα και στα πέναλτι. Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες, σπεσιαλίστας σε αυτή τη διαδικασία, απέκρουσε διαδοχικά τις εκτελέσεις των Φαν Ντάικ και Μπέργκχαους, βάζοντας τις βάσεις της πρόκρισης.
Παρά το άστοχο πέναλτι του (τρομερά κουρασμένου) Φερνάντες, ο Λαουτάρο Μαρτίνες… ρέφαρε για τις απίθανες χαμένες ευκαιρίες του κόντρα στην Αυστραλία και σφράγισε τη δραματική πρόκριση μιας ομάδας που απέχει πλέον μόλις δύο βήματα από το όνειρο…
Η διαδικασία των πέναλτι:
Φαν Ντάικ – απόκρουση
Μέσι 0-1
Μπεργκχάους – απόκρουση
Παρέδες 0-2
Κουπμάινερς 1-2
Μοντιέλ 1-3
Βέγχκορστ 2-3
Έντσο Φερνάντες – άουτ
Λούουκ Ντε Γιονγκ 3-3
Λαουτάρο Μαρτίνες 3-4
MVP: Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες. Δεν έφταιγε στα δύο γκολ της Ολλανδίας και στη διαδικασία των πέναλτι ήταν Κέρβερος, αποκρούοντας τα σουτ των Φαν Ντάικ και Μπέργκχαους. Ένας Μέσι κάτω από τα δοκάρια για την Αργεντινή.
ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Λιονέλ Μέσι. Απίθανη ασίστ και πέναλτι – γκολ, οδηγούσε εκ του ασφαλούς την ομάδα του στην τετράδα, μέχρι να κάνει η Ολλανδία το επικό come back. Ο Λέο, όλο και πιο κοντά στο όνειρο μιας ζωής…
Η ΓΚΑΦΑ: Η αμυντική αντίδραση της Αργεντινής στην ασύλληπτη κομπίνα της Ολλανδίας στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας. Το 1998, η Αλμπισελέστε είχε πετύχει ένα παρόμοιο γκολ κόντρα στην Αγγλία και τώρα ήταν η σειρά της να το δεχθεί.
ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Λιονέλ Σκαλόνι. Δεν έφταιγε όμως. Πήγαινε το ματς ιδανικά για 70 λεπτά, αλλά στο τελευταίο 20λεπτο ο (πολύ πιο έμπειρος) Φαν Χάαλ τον έδεσε… κόμπο. Οι παίκτες του, όμως, τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο.
ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Πολλή και σκληρή δουλειά είχε ο Ματέου Λαόθ, ο οποίος έχασε τον έλεγχο από ένα σημείο και μετά, δεν σταμάτησε να δείχνει κάρτες και άφησε μα παράπονα και τις δύο ομάδες.