Το απόλυτο ελληνικό φαγητό, για μένα, το πιο παραδοσιακό, το πιο πλούσιο και αυτό που δείχνει την αγάπη και τη φροντίδα του μάγειρα.
Ο ελληνικός μουσακάς, ξακουστός και αγαπητός σε όποιον, τον δοκιμάσει, θεωρείται το εθνικό μας φαγητό, στην βαριά και μπελαλίδικη κατηγορία, των φαγητών ταψιού.
Ποιες ήταν οι αλλαγές που έφερε στον μουσακά, ο Τσελεμεντές; πρόσθεσε τη γαλλική σάλτσα, μπεσαμέλ και μείωσε τα πολλά ανατολίτικα μπαχαρικά.
Φτιάξτε τον, έστω μία φορά, στο σπίτι, με τα χεράκια σας, αξίζει πραγματικά τον κόπο.
Μουσακάς
Υλικά:
Λαχανικά:
- 5 φλάσκες μελιτζάνες
- 5 πατάτες μεγάλες
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι – Πιπέρι
Σάλτσα κιμά:
- 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελ. σκόρδο
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 ξύλο κανέλας
- 1/3 φλ. κονιάκ
- 1 πρέζα ζάχαρη
- Αλάτι-Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μπεσαμέλ:
- 1 1/2 lt γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
- 6 κ.σ. κορν φλάουρ
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 αυγά
- 2 – 3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
- 1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
- Αλάτι – Πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με τη σάλτσα του κιμά: Καβουρδίζουμε τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και αφού αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τη βάση της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα να βγουν τα αρώματα της ντομάτας. Σβήνουμε με το κονιάκ.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε για περίπου, 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, να πιει τα υγρά του και σβήνουμε τη φωτιά.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά: Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε φέτες μισού εκατοστού. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα απλώνουμε, ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνοντας τα.
Τα ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 15 λεπτά να μαλακώσουν, αλλά όχι να ξεραθούν. Οι πατάτες θέλουν περισσότερη ώρα για να μαλακώσουν, οπότε ξεκινάμε με αυτές.
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί. Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει και να δέσει σε μέτρια φωτιά. Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά. Μετά από λίγα λεπτά, προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, με το σύρμα.
Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί.
Στήνουμε το φαγητό μας στο ταψί για να μπει στον φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 180ºC με 200ºC, στις αντιστάσεις.
Στο μεγάλο βαθύ ταψί, κάνουμε μια στρώση με τις πατάτες. Από πάνω βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.
Αδειάζουμε σε μια στρώση όλον τον κιμά. Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με τη σάλτσα μπεσαμέλ.
Ψήνουμε για 50 λεπτά, περίπου και προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.
Μόλις ψηθεί, βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε τον μουσακά να σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά, πριν βγάλουμε το πρώτο κομμάτι.
Tip: Μόλις αφαιρέσουμε το πρώτο κομμάτι βάζουμε, στη θέση του ένα χοντρό κομμάτι ψωμί, που θα ρουφήξει τα περιττά υγρά και λάδια.
