«Μουσικές Οικογένειες – Πρωτομάστορες» Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 21:00

    Ημερομηνία:

    Στο νέο επεισόδιο της εβδομαδιαίας εκπομπής-ντοκιμαντέρ «Μουσικές Οικογένειες», που θα προβληθεί την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 21:00  στην ΕΡΤ3, ο Γιώργης Μελίκης μας συστήνει τους πρωτομάστορες στην κρητική μουσική δισκογραφία, που με τους δίσκους τους στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν μια πρωτοποριακή διαδρομή η οποία καταγράφεται στην εθνική μουσική- συλλογική μνήμη!

    Γνωρίζοντας εξ αρχής το εύρος αλλά και την ηχητική πολυμορφία της Κρητικής μουσικής, περιοριζόμαστε  στην περιοχή Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.  Με οδηγό μας τον νέο δεξιοτέχνη μουσικό Αλέξαντρο Παπαδάκη από την Άρδαχτο, κάνουμε αναφορά σε μεγάλες μουσικές οικογένειες της περιοχής, αλλά και της Κρήτης ολόκληρης.

    Το σημερινό επεισόδιο αναφέρεται στους:

    -Γιώργη  Μαρκογιώργη,  από το Σπήλι, γενάρχη των Μαρκογιάννηδων. Έπαιζε λύρα τις δεκαετίες του ‘20 και του ‘30. Ίσως η μεγαλύτερη φίρμα της εποχής για την περιοχή. Πρόλαβε και εποχές όπου έπαιζε σκέτη λύρα.

    «Μουσικές Οικογένειες – Πρωτομάστορες» Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 21:00

    -Γιάννη Μαρκογιαννάκη από το  Σπήλι. Ενεργός καί παιχτικά καί συνθετικά από την δεκαετία του ‘30 έως την δεκαετία 2010! Πρώτος γιός του Μαρκογιώργη, ο οποίος τον μύησε στο λαγούτο, μιας και στην περιοχή δεν ήταν πριν διαδεδομένο. Μάστορας  στην διαμόρφωση του κουρδίσματος του σύγχρονου κρητικού λαγούτου. Δημιούργησε δική του σχολή παιξίματος.

    GLEARNET

    -Βαγγέλη  Μαρκογιαννάκη, από  το Σπήλι. Είναι ο μικρός αδερφός του Μαρκογιάννη. Δημιούργησε επίσης δική του σχολή στο λαγούτο και «ευθύνεται» για τον εκμοντερνισμό του κρητικού λαγούτου παιχτικά, καθώς εισήγαγε τεχνικές τετράχορδου μπουζουκιού. Συνθέτης και δεξιοτέχνης κυρίως όσον αφορά την ταχύτητα των δαχτύλων.

    -Γεράσιμο Σταματογιαννάκη, από τα Ακούμια. “Διάδοχος” του Σκορδαλού, όσον αφορά το Αγιοβασιλιώτικο ηχόχρωμα.

    -Καραβίτη,  από το χωριό Ακτούντα. Ο μεγαλύτερος μουσικοσυνθέτης στο ντόπιο Αγιοβασιλιώτικο ηχόχρωμα προ Σκορδαλού.

    Μια μουσική καταγραφή με μορφή μουσικού οδοιπορικού σε μια περιοχή όπου οι μουσικοί της συγκαταλέγονται στους πρωτομάστορες της Κρητικής δισκογραφίας.

    «Μουσικές Οικογένειες – Πρωτομάστορες» Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 21:00

    Έρευνα, σενάριο, παρουσίαση: Γιώργης Μελίκης
    Σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας:Μανώλης Ζανδές
    Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
    Μοντάζ, γραφικά, κάμερα: Άγγελος Δελίγκας
    Μοντάζ:Βασιλική Γιακουμίδου
    Ηχοληψία και ηχητική επεξεργασία: Σίμος Λαζαρίδης
    Κάμερα: Άγγελος Δελίγκας, Βαγγέλης Νεοφώτιστος
    Script, γενικών καθηκόντων: Βασιλική Γιακουμίδου

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μοναχός στο Άγιο Όρος σκαρφαλώνει σε βράχια και γίνεται… viral

    Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τον μοναχό Βασίλειο, που σκαρφαλώνει με απίστευτη...

    Εσυ, τι επίπεδο σεξουαλικής ευεξίας έχεις;

    Οι περισσότεροι από εμάς, όταν σκεφτόμαστε το σεξ και...

    Παντρεύτηκαν λίγο πριν το μαιευτήριο – Λαμπερός γάμος στην ελληνική σόουμπιζ!

    Γαμπρός και σύντομα μπαμπάς ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Η χρονιά των μεγάλων...

    Γιατί τρώμε ποπ κορν όταν πηγαίνουμε στο σινεμά

    Πριν ακόμα σβήσουν τα φώτα της αίθουσας, η κινηματογραφική εμπειρία έχει...