Μπαίνουν οι πατάτες στην κατάψυξη;

    Ημερομηνία:

    Πόσες φορές έχετε βρει τις πατάτες σας αλλοιωμένες μέσα στη σακούλα; Μήπως η αποθήκευση στην κατάψυξη αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να διατηρηθούν φρέσκιες; Αν ψάχνετε τρόπο να τις συντηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μείνετε μακριά από τις χαμηλές θερμοκρασίες και ακολουθήστε τον παρακάτω συνοπτικό οδηγό για τη σωστή αποθήκευση και συντήρησή τους.

    Η ψύξη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γεύση και την υφή τους. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ένα ένζυμο που περιέχεται σε αυτές προκαλεί τη διάσπαση της φυσικής ζάχαρης (σουκρόζη) σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Αυτή η χημική αντίδραση αλλάζει τη γεύση της πατάτας – της προσδίδει γλυκύτητα –  κάνοντας παράλληλα την υφή της τραχιά. Οι αλλαγές δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία. Εντούτοις, επηρεάζουν το γευστικό αποτέλεσμα σε ένα πλήθος συνταγών.

    Τι ισχύει για τις γλυκοπατάτες;

    Οι γλυκοπατάτες είναι λίγο πιο ευαίσθητες. Όπως και με τις πατάτες, χρειάζεται να αποφεύγεται η αποθήκευσή τους στο ψυγείο. Η χαμηλή θερμοκρασία συνήθως σκληραίνει το εσωτερικό τους ενώ παράλληλα αλλοιώνει τη γεύση τους. Ωστόσο, όταν μαγειρευτούν, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 5 έως 7 ημέρες. Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται να τοποθετηθούν άμεσα στο ψυγείο μόλις κρυώσουν για την αποφυγή ανάπτυξης βακτηρίων.

    Μπαίνουν οι πατάτες στην κατάψυξη;

    Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης

    Κρατάμε λοιπόν τις πατάτες μακριά από την κατάψυξη και το ψυγείο και για να τις κρατήσουμε φρέσκιες για καιρό ακολουθούμε τα παρακάτω απλά βήματα:

    1. Διαλέγουμε το σωστό κουτί αποθήκευσης: Βάζουμε τις πατάτες σε ένα χάρτινο κουτί ή ένα δίχτυ τροφίμων ώστε να αερίζονται σωστά.
    2. Φροντίζουμε να τις κρατάμε μακριά από την ακτίνες του ήλιου: Το φως επιταχύνει τη βλάστησή τους ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες τις αλλοιώνουν. Συνεπώς, τις βάζουμε ένα σκοτεινό, καλά αεριζόμενο χώρο, όπως όπως ένα ντουλάπι ή ένα δροσερό μέρος στην κουζίνα σας.
    3. Φροντίζουμε να τις αποθηκεύουμε ξεχωριστά από τα κρεμμύδια καθώς αυτά απελευθερώνουν αιθυλένιο που επιταχύνει την ωρίμανση της πατάτας. Από την άλλη πλευρά, η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία που περιέχουν οι πατάτες αλλοιώνει την υφή των κρεμμυδιών.
    4. Ελέγχουμε τις πατάτες τακτικά για μούχλα ή βλαστάρια. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να αφαιρέσουμε τα αλλοιωμένα σημεία τα κατά το καθάρισμα της πατάτας.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σκάνδαλο με θύμα πασίγνωστο επιχειρηματία της Πάτρας! Την πάτησε από 4 άτομα! Ενας υποψήφιος με τη ΝΔ στις εκλογές

    Χθεσινό δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Documento», που υπογράφει ο Μάκης...

    Πολυτεχνείο 1973: Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών (εικόνες)

    Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 ήταν η...

    Δυτική Ελλάδα: “Εφυγε” ο γιατρός της Αλίκης Βουγιουκλάκη – φωτό

    Στο πένθος βυθίστηκε ο Πλάτανος Ναυπακτίας από την είδηση...

    «Είμαι αυτοδημιούργητη» δήλωσε η Πάρις Χίλτον και προκάλεσε αντιδράσεις – «Είσαι σε παραλήρημα» της γράφουν

    Αντιδράσεις προκάλεσε στα social media δήλωση της Πάρις Χίλτον ότι είναι...