Μπαράζ επενδύσεων με άρμα το Ταμείο Ανάκαμψης

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Το μπαράζ επενδύσεων που τροφοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει μαζί με τον ούριο άνεμο της επενδυτικής βαθμίδας το βασικό άρμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την επόμενη χρονιά, στοχεύοντας σε έναν ρυθμό γύρω στο 3%, όπως καταγράφεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Σύμφωνα με το προσχέδιο, η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει τις 1,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2024. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των πραγματικών επενδύσεων, δε, αναμένεται να επιταχυνθεί σε 12,1% το 2024 σε σύγκριση με το 2023, κυρίως λόγω των αυξημένων ρυθμών επενδύσεων σε εξοπλισμό και κατασκευές εκτός κατοικιών.

    Το γεγονός ήδη δείχνει να επιβεβαιώνεται από την ουρά που κάνουν οι επιχειρήσεις ώστε να εντάξουν σειρά από επενδυτικά σχέδια στα ευνοϊκά προγράμματα του Ταμείου.

    Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να επισπευστούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες, κάτι που εκτιμάται ότι θα ξεκλειδώσει μια εξαιρετικά σημαντική επενδυτική δραστηριότητα που θα μεγεθυνθεί την επόμενη χρονιά.

    Επενδύσεις που πέραν των μεγάλων έργων του Δημοσίου αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον ιδιωτικό τομέα, καθώς βιομηχανίες, τουριστικές επιχειρήσεις, κατασκευαστικές, εταιρείες ενέργειας κ.ο.κ. επιχειρούν κυρίως μέσω του προγράμματος φθηνών δανείων να εκμεταλλευτούν το παράθυρο που έχει ανοίξει μέσα σε μία κατά τα άλλα δύσκολη χρηματοδοτικά συγκυρία και να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που υπό άλλες συνθήκες θα πάγωναν.

    Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους (επιτόκιο δανεισμού σταθερό 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες). Η ίδια συμμετοχή του επενδυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% και το δάνειο της τράπεζας τουλάχιστον 30%.

    240 συμβάσεις

    Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί στις τράπεζες 536 επενδυτικά σχέδια προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα φθηνής δανειοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξ αυτών έχουν υπογραφεί ήδη 240 δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού 8,51 δισ. ευρώ, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 1,93% και μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 13,5 έτη με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

    Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί αφορούν τον τομέα της Ενεργειακής Αναβάθμισης (ΑΠΕ) και την ηλεκτροκίνηση, τα οποία και φτάνουν τα 3,32 δισ. ευρώ (39% του συνόλου).

    Ακολουθούν ο εκσυγχρονισμός – επέκταση παραγωγικής δραστηριότητας και η Δημιουργία Logistic Centers με συμβασιοποιημένα επενδυτικά έργα συνολικού ύψους 2,17 δισ. ευρώ (ποσοστό 26%), ο Ψηφιακός μετασχηματισμός με 1,75 δισ. ευρώ (21%), ο Τουρισμός με 1,14 δισ. ευρώ (13%), η Ερευνα και Ανάπτυξη με 129,5 εκατ. ευρώ (2%).

    Πιο αναλυτικά, 70 συμβάσεις, ή το 29% επί του συνόλου, αφορούν επενδυτικά σχέδια για την ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Επίσης, 61 συμβάσεις (ποσοστό 25%) αφορούν επενδύσεις τουριστικών επιχειρήσεων, 48, ή ποσοστό 20%, βιομηχανιών, 27 συμβάσεις (11%) εμπορικών επιχειρήσεων, 30 συμβάσεις (13%) επιχειρήσεων στον κλάδο των υπηρεσιών και τέλος τέσσερις συμβάσεις (2%) στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

    Οι επενδύσεις των εταιρειών

    Στον κατάλογο των επιχειρήσεων με συμβασιοποιημένα επενδυτικά σχέδια, τον οποίο έχει στη διάθεσή του το «business stories», περιλαμβάνονται οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Avis, Sunlight, Public, Softone, Σκλαβενίτης, DEMO Φαρμακευτική, Μetro, ΕΛ.ΠΕ., Genepharm Φαρμακευτική, Attica Συμμετοχών, Βιομηχανία Χατζόπουλος, Spyridakos Group, Καυκάς, Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, Patmos Aktis, Χημική Βιομηχανία Megara Resins, Sunbeam Energy κ.ά.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μέσα από δύο δράσεις, η μία για την προώθηση ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών και αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς και η άλλη για τη δανειακή στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει κλειδώσει ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να προχωρήσει στα μεγάλα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης νήσων με το δίκτυο στην ηπειρωτική χώρα. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση φτάνει τα 303 εκατ. ευρώ.

    Αντίστοιχα, ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό που φτάνει περίπου τα 291 εκατ. ευρώ έχει κλειδώσει η ΔΕΗ μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες. Χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος δανειακής στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης που χρησιμοποιεί προκειμένου να αναπτύξει το δίκτυο οπτικών ινών το οποίο έχει εξαγγείλει.

    Σε ό,τι αφορά τις οπτικές ίνες, κρίσιμη είναι η χρηματοδότηση 129,6 εκατ. ευρώ που έχει κλειδώσει η ΤΕΡΝΑ Fiber, κοινοπραξία των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και Grid Telecom, για την υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ «Ultra Fast Broadband» (UFBB), όπου κηρύχθηκε ανάδοχος. Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, προβλέπει τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα υπερυψηλής ταχύτητας Internet σε 4 απ’ τις 7 περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων.

    Το UFBB θεωρείται ένα σημαντικό έργο προκειμένου η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας 2023, με κυρίαρχο την καθολική κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών όλων των Ευρωπαίων πολιτών, ικανά για ταχύτητα σύνδεσης 1 Gbps. Υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν από αυτό περίπου 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) και 10.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας κ.λπ.), σε περιοχές που δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για να γίνουν επενδύσεις από τους παρόχους.

    Περίπου με ίδιο αντικείμενο, τα έργα υποδομής ευρυζωνικού δικτύου -κυρίως εκτός Αθηνών- αλλά και το μεγάλο project σύνδεσης με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fibre-to-the-Home), αφορούν οι δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει ο ΟΤΕ για επενδυτικά σχέδια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά η χρηματοδότησή του μέσα απ’ το πρόγραμμα φθηνής χρηματοδότησης φτάνει τα 93,75 εκατ. ευρώ.

    Μεταξύ άλλων, οι πόροι θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου του ΟΤΕ ώστε περίπου 371.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε 12 περιοχές της χώρας (Αχαΐα, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Εβρος, Λάρισα, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Τρίκαλα και Ξάνθη) να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH έως το 2027.

    Για αντίστοιχα έργα δικτύωσης έχει κλειδώσει χρηματοδότηση ύψους 49,5 εκατ. ευρώ περίπου με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και η θυγατρική της Nova, Hellenic Fiber.

    Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η χρηματοδοτική στήριξη των επενδυτικών σχεδίων των δύο εταιρειών ενοικιάσεως αυτοκινήτων για την αντικατάσταση του στόλου τους με ηλεκτρικά οχήματα και την κατασκευή απαραίτητης υποδομής, Olympic A.E. (Avis) και Autohellas (Hertz). Οι δύο εταιρείες για το επενδυτικό τους σχέδιο έχουν πρόσβαση σε 200 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα μέσω του προγράμματος δανεισμού με ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Εξίσου μεγάλη είναι και η χρηματοδότηση με 200 εκατ. ευρώ της Ελληνικός Χρυσός, τα οποία διατίθενται για τη λειτουργία και ανάπτυξη της μονάδας στις Σκουριές.

    Χρήσιμη χρηματοδότηση έχει λάβει ήδη και η φαρμακοβιομηχανία DEMO, η οποία έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο και πολυεπίπεδο επενδυτικό σχέδιο άνω των 360 εκατ. ευρώ ως το 2027. Μεταξύ των προβλέψεών του είναι η κατασκευή παραγωγικού hub στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης, όπου θα παράγονται πρώτες ύλες και τελικά φάρμακα, επένδυση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης φτάνει τα 109,9 εκατ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τον χώρο του φαρμάκου, το Ταμείο Ανάκαμψης, επίσης, ενισχύει τα επενδυτικά σχέδια που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής, των Elpen (30 εκατ. ευρώ), Bennett Φαρμακευτική (23,7 εκατ.), Win Medica (19,2 εκατ. ευρώ) Genepharm (18 εκατ. ευρώ).

    Παραγωγικές επενδύσεις

    Στις μεγαλύτερες συμβάσεις με παραγωγικό αντικείμενο ξεχωρίζουν:

    O Ομιλος Sunlight με δανειακή σύμβαση σχεδόν 60 εκατ. ευρώ για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της Ξάνθης και 37,8 εκατ. ευρώ για την επέκταση της δυναμικότητας του εργοστασίου στο Κιλκίς (Sunlight Technosystems).

    Επίσης, η Fulgor του Ομίλου Cenergy με δανειακή σύμβαση 25 εκατ. ευρώ που ενισχύουν ένα ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα 110 εκατ. ευρώ για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας υποβρυχίων καλωδίων στο εργοστάσιο της εταιρείας.

    Χρηματοδότηση 23,45 εκατ. ευρώ κλείδωσε και για τη Matrix Pack για το νέο εργοστάσιό της.

    Συνολικά μεταξύ των μεγαλύτερων συμβάσεων που ξεκίνησαν ή ξεκινούν να τρέχουν είναι:

    • Attica Συμμετοχών (67,92 εκατ. ευρώ)
    • Εγνατία Wind (58 εκατ. ευρώ)
    • Solarlab (49,31 εκατ.)
    • Sunrider (40,9 εκατ.)
    • Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης (37,9 εκατ. ευρώ)
    • Καράτζη Ανανεώσιμες «Θεσσαλία 3» (34 εκατ. ευρώ)
    • Καράτζη Ανανεώσιμες «Θεσσαλία 1» (33,9 εκατ. ευρώ)
    • Αμύνταιο Φωτοβολταϊκό Πάρκο 6 (29,74 εκατ. ευρώ)
    • Γκολφ Ρεζιντένσις ΑΕΞΤΕ (29,67 εκατ. ευρώ)
    • Καράτζη Ανανεώσιμες «Θεσσαλία 2» (28,5 εκατ. ευρώ)
    • Μότορ Οϊλ (25,8 εκατ. ευρώ)
    • Κολοσσός Α.Ε. ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων (25,64 εκατ. ευρώ)
    • Μετρό ΑΕΒΕ (24,6 εκατ. ευρώ)
    • Olympic Air (23 εκατ. ευρώ)
    • Αμύνταιο Φωτοβολταϊκό Πάρκο 5 (22,88 εκατ. ευρώ)
    • Ξενοδοχεία Ελλάδος Mitsis Company (22,36 εκατ. ευρώ)
    • ΕΚΤΕΡ (21,32 εκατ. ευρώ)
    • Hellenic Petroleum Digital (20,89 εκατ. ευρώ)
    • New NE Solar Developments 2 (20,83 εκατ. ευρώ)
    • ΤΙΤΑΝ (18,73 εκατ. ευρώ)
    • Αμύνταιο Φωτοβολταϊκό Πάρκο 3 (18,42 εκατ. ευρώ)

    Από εκεί και πέρα υπάρχουν και μικρότερες συμβάσεις που μετουσιώνονται σε παραγωγικές ή άλλες επενδύσεις, όπως η χρηματοδότηση απ’ το Ταμείο (3,7 εκατ. ευρώ) που έλαβε η εταιρεία τροφίμων Δωδώνη για τη δημιουργία νέων και αναβάθμιση παλαιών εγκαταστάσεων και η χρηματοδότηση με 9 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου της Αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος για την αναβάθμιση του εργοστασίου της.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κώστας Τουρνάς: «Πεισματάρα θαυμάστρια κατάφερε να μπει στην οικογένεια και να… μας μπερδέψει»

    Καλεσμένος του Μάνου Νιφλή στην εκπομπή «Στιγμές» στο ΟΝΕ...

    Η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς ομήρους – «Έχουν δώσει τα χέρια» λέει ο Τραμπ

    Η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει 33 ομήρους κατά τη διάρκεια της...

    HELLENIC TRAIN: Τι λέει για το ατύχημα με το ΙΧ – Γιατί ήταν ανεβασμένες οι μπάρες;

    Η Hellenic Train ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι σήμερα το πρωί, στις...
    Best Shop