Μπαράζ πλειστηριασμών από εισπρακτικές: Στο “σφυρί” μέχρι και χλιδάτες κατοικίες στη Μύκονο

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    «Βροχή» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Τις επόμενες ημέρες και έως τις 22 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να βγουν στο «σφυρί» 1.285 ακίνητα!

    Το «παιχνίδι» των εισπρακτικών φτάνει μέχρι… Μύκονο  

    Η λίστα περιλαμβάνει από ημιτελή κτίσματα εντός αγροτεμαχίων ως και βιομηχανικούς χώρους και ξενοδοχειακές μονάδες με τίμημα που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, αλλά και πολυτελείς κατοικίες σε πλούσιες συνοικίες της πρωτεύουσας όπως η Βούλα ή κοσμοπολίτικα νησιά όπως η Μύκονος.

    Το «παιχνίδι» όλο πάντως των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν γίνεται πλέον από τα τραπεζικά ιδρύματα όπως θα περίμενε κανείς: Αντίθετα, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι τράπεζες ως επισπεύδοντες πλειστηριασμών, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τις έχουν υποκαταστήσει εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων… ή αλλιώς εισπρακτικές!

    Εξέλιξη βεβαίως που δεν είναι τυχαία, δηλαδή το να αρπάξουν τα ηνία των πλειστηριασμών από τις τράπεζες οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Και αυτό γιατί, μπορεί από το 2016 έως και τον Δεκέμβριο του 2021 τα «κόκκινα δάνεια» που είχαν συσσωρευτεί στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από 110 δισ. ευρώ περιορίστηκαν δραστικότατα στα μόλις 18 δισ., όμως περί τα 100 δισ. απλά «μετακόμισαν» από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις εισπρακτικές που είναι εκείνες που κάνουν πλέον το «παιχνίδι».

    Έρχονται και πλειστηριασμοί για χρέη προς την Εφορία

    Και αν καθημερινά βγαίνουν πλέον στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία για χρέη που έχουν περάσει σε εισπρακτικές, από φθινόπωρο σειρά παίρνουν και οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο και δη προς την Εφορία: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Κράτος θα επανεκκινήσουν στις 19 Σεπτεμβρίου μετά τη διακοπή του καλοκαιριού, με ένα διαμέρισμα και δυο οικόπεδα στην Θεσσαλονίκη.

    Το τέλος της «προστασίας» που είχε επιβάλει η πανδημία, οδηγεί την ΑΑΔΕ να ανεβάσει ταχύτητα προκειμένου να «πιέσει» τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών αφορά κυρίως τους 8.827 μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι έχουν χρέη στο Δημόσια τα οποία αγγίζουν τα 90 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα 113 δισ. των συνολικών οφειλών οι συγκεκριμένη ομάδα οφειλετών, όχι μόνο χρωστά τα περισσότερα αλλά αύξησε τα χρέη της κατά 2,597 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι το φετινό Απρίλιο. Αποτέλεσμα είναι οι συγκεκριμένοι οφειλέτες να είναι οι πρώτοι που θα έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

    Τι ισχύει για τις κατασχέσεις

    Όσον αφορά στις κατασχέσεις έχουν υιοθετηθεί μια σειρά από αλλαγές. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται:

    • Δεν θα κατάσχονται αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειας του τον οφειλέτη. Για πρόσωπα τα οποία με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, εξαιρούνται από την κατάσχεση, τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εργασία τους.
    • Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και του κατασχόντος ως προς τα αντικείμενα που θα κατασχεθούν εάν δηλαδή καλύπτουν ή όχι βασικές ανάγκες, τα συγκεκριμένα αντικείμενα κατάσχονται μεν, αλλά παραδίδονται στον οφειλέτη, «φέροντα πάσας τας ευθύνας του μεσεγγυούχου» ενώ η διαφορά λύνεται στο Ειρηνοδικείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί με αίτησή του ο οφειλέτης εντός πέντε ημερών, από της παραδόσεως ή επιδόσεως του αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως
    • Καταργείται η υποχρέωση σύνταξης έκθεσης εκτίμησης των εκποιουμένων από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και επισύναψης της στο Πρόγραμμα πλειστηριασμού
    • Επί εκποιήσεως περιουσίας του πτωχεύσαντος διά πλειστηριασμού (αναγκαστικού ή εκούσιου) ο επισπεύδων τον πλειστηριασμόν δανειστής ή σύνδικος υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητος αυτού, να κοινοποιήσει διά δικαστικού επιμελητού αντίγραφον του προγράμματος πλειστηριασμού.
    • Αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού κοινοποιείται και εις τους τυχόν αναγγελθέντος Διευθυντή Δημοσίων Ταμείων και Τελωνείων. Ομοίως κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών το αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού.
    • Επί απευθείας εκποιήσεως ο σύνδικος υποχρεούται να γνωστοποιήσει την ημερομηνία εκποιήσεως, το είδος και την αξία των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και στους προϊσταμένους των αναγγελθεισών Δ.Ο.Υ. και Τελωνείων, 20 ημέρες τουλάχιστον, πριν από την ημερομηνία έναρξης της εκποίησης.
    • Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής ή διαμένει στο εξωτερικό, προκειμένου να του επιδοθούν έγγραφα της Εφορίας, ο αρμόδιος υπάλληλος μέχρι τώρα θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον παπά της Ενορίας. Με τη νέα διάταξη καταργείται η αναφορά στον «ιερέα της Ενορίας» και θα παραδίδονται στους συγγενείς του υπόχρεους, μέχρι 4ου βαθμού. Αν αρνούνται να παραλάβουν, τότε το έγγραφο θα θυροκολλείται.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΑΧΑΪΑ: Ο Δημήτρης Παλούμπης συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο – ΦΩΤΟ

    Με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση...

    ΠΑΤΡΑ: Κοπή πίτας στην εταιρεία Φώτης Παπαθεοδώρου Autoparts

    Μέσα σε ένα ευχάριστο και ζεστό κλίμα, η εταιρεία Φώτης...

    Ανατροπή με εντολή ΕΕ για την προστασία των νοικοκυριών από τους παρόχους: Πότε θα απαγορεύεται να «κόβεται» το ρεύμα

    Ανατροπή στους κανόνες προστασίας των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει κοινοτική Οδηγία, η...

    Η MPDO στηρίζει την Ερασιτεχνική Παναχαϊκή

    Η MPDO στηρίζει την Ερασιτεχνική Παναχαϊκή μέσα από μια...
    Best Shop