Μπιλ Γκέιτς: Δοκίμασε φιλικό στο περιβάλλον βούτυρο φτιαγμένο από… κοπανιστό αέρα

    Ημερομηνία:

    Η νεοφυής εταιρεία Savor με έδρα την Καλιφόρνια ισχυρίζεται ότι έχει επεξεργαστεί μια πολύπλοκη διαδικασία που εξαλείφει την ανάγκη για τη χρήση ζωικών υλικών για την παρασκευή γαλακτομικών προϊόντων με τη γεύση τους να διατηρείται σε παρόμοια επίπεδα με τα κανονικά προϊόντα.

    Η εταιρεία που υποστηρίζεται οικονομικά από Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε ότι δημιούργησε βούτυρο από διοξείδιο του άνθρακα με τον δισεκατομμυριούχο συνιδρυτή της Microsoft να δοκιμάζει σε βίντεο το προϊόν και να δηλώνει ότι δεν μπορεί να το ξεχωρίσει από το κανονικό βούτυρο.

     

     

     

     

    Ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει εδώ και πολλά χρόνια σημαντικά κεφάλαια σε διάφορα πρότζεκτ ανάπτυξης διαφόρων ειδών τεχνολογιών φιλικών στο περιβάλλον. Έχει διαπιστωθεί ότι η κτηνοτροφία βρίσκεται στην κορυφή των δραστηριοτήτων με το μεγαλύτερο αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, είναι με απλά λόγια ο κορυφαίος ρυπαντής στον πλανήτη.

    Η διαδικασία

    Η Savor πειραματίζεται με τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων χωρίς γαλακτοκομικά για το παγωτό, το τυρί και το γάλα, χρησιμοποιώντας μια θερμοχημική διαδικασία που δημιουργεί μόρια λίπους, δημιουργώντας αλυσίδες διοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου.  Η εταιρεία λέει ότι τα προϊόντα της έχουν σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα ζωικά. Τα στελέχη της Savor λένε ότι το βούτυρο τους θα μπορούσε φτάσει στην αγορά με λιγότερο από 0,8 γρμ. ισοδύναμο CO2 ανά θερμίδα. Το τυπικό κλιματικό αποτύπωμα του κανονικού ανάλατου βουτύρου με 80% λιπαρά είναι περίπου 2,4 γρμ. ισοδύναμο CO2 ανά θερμίδα.

    Το ερώτημα τώρα είναι αν οι αγοραστές θα ακολουθήσουν διατροφή με τέτοια συνθετικά λίπη. Το να κάνετε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα αγαπημένα τους γαλακτοκομικά και κρεατικά για πιο «πειραματικά» τρόφιμα θα είναι σίγουρα μια πρόκληση.

    Υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία ο Μπιλ Γκέιτς ανέφερε σε ανάρτηση του: «Η ιδέα της μετάβασης σε λίπη και έλαια που παράγονται στο εργαστήριο μπορεί να φαίνεται περίεργη στην αρχή. Αλλά οι δυνατότητές τους να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα είναι τεράστιες. Αξιοποιώντας αποδεδειγμένες τεχνολογίες και διαδικασίες, φτάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών μας στόχων. Η διαδικασία δεν απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου, δεν χρησιμοποιεί γεωργική γη και χρησιμοποιεί λιγότερο από το ένα χιλιοστό του νερού που κάνει η παραδοσιακή κτηνοτροφία. Και το πιο σημαντικό, έχει πολύ καλή γεύση όπως το αληθινό, γιατί από χημική άποψη είναι».

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    «Έπεσαν» τα συστήματα σε τράπεζες, αεροπορικές και μέσα ενημέρωσης διεθνώς λόγω προβλήματος με τη Microsoft

    Επιχειρήσεις όπως τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τηλεοπτικοί και...

    Πληρότητες στο 76% και μέση τιμή στα €142 το δίκλινο στα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα

    Με οριακά αυξημένη πληρότητα αλλά παράλληλα αύξηση στη μέση τιμή διάθεσης του δικλίνου δωματίου...

    Λάδι: Πού θα κινηθούν φέτος οι τιμές – Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή

    Παρά τις υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα, ευοίωνες...

    Michelin: Πώς μια εταιρεία ελαστικών έφτασε να ελέγχει την παγκόσμια γαστρονομία

    Στους διαδρόμους του μεγάλου κτιρίου, που βρίσκεται στο Νο23 της...