Εκτεταμένους ελέγχους, αρχής γενομένης από την επόμενη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις καταστρατήγησης των μέτρων στήριξης, προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, στην υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης των επιχειρήσεων οι οποίες θα εμφανίσουν μεγάλη μείωση εσόδων στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2020, θα προβλέπεται ότι:
1. Θα διενεργηθούν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπιστούν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο περιεχόμενο των δηλώσεων ΦΠΑ που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις (σ.σ. το κλείσιμο του 2020 θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις ΦΠΑ που θα γίνουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου) αλλά και των στοιχείων που δηλώθηκαν στην εφαρμογή «τα έσοδά μου» (σ.σ. είναι η βάση δεδομένων βάσει της οποίας υπολογίστηκε το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που εισέπραξε η κάθε επιχείρηση).
2. Θα παραπεμφθούν σε έκτακτο φορολογικό έλεγχο όσες επιχειρήσεις εμφάνισαν «πιστωτικά τιμολόγια», ειδικά μετά τον Σεπτέμβριο. Η μέθοδος των «πιστωτικών τιμολογίων» έχει υιοθετηθεί κατά κόρον το τελευταίο διάστημα, καθώς πολλοί επαγγελματίες επέλεξαν και με αυτό τον τρόπο να εμφανίσουν τη μέγιστη δυνατή μείωση εσόδων στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου (συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), προκειμένου να λάβουν τόσο το μεγαλύτερο δυνατό ποσό δανεισμού όσο και τη μεγαλύτερη δυνατή επιδότηση.
Στην πράξη αποδεικνύεται ότι πολλοί έχουν εξαντλήσει την… εφευρετικότητά τους προκειμένου να λάβουν το μέγιστο των χρημάτων. Αναβλήθηκαν τιμολογήσεις υπηρεσιών (σ.σ. δηλαδή δεν εκδόθηκαν τα σχετικά παραστατικά) προκειμένου να… μεταφερθεί τζίρος στον επόμενο μήνα. Εγιναν συναλλαγές χωρίς παραστατικά και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις εκδόθηκαν ακόμη και πιστωτικά τιμολόγια εσόδων (σ.σ. δήθεν από επιστροφές προϊόντων κ.λπ.). Σε μια ακραία περίπτωση, εμφανίστηκε αιτών επιστρεπτέα προκαταβολή με… αρνητικό τζίρο στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, ο οποίος τελικώς δεν πήρε χρήματα λόγω των υποψιών που κίνησε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Οι πολλές υποψίες που γεννήθηκαν κατά την υποβολή των αιτήσεων στο πλαίσιο της 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η 5η επιστρεπτέα προκαταβολή να αφορά τελικώς μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη μείωση εσόδων στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Με αυτό τον τρόπο θα «μπλοκάρουν» όσοι επιτήδειοι μετέθεσαν τιμολόγια για τον επόμενο μήνα προκειμένου να αυξήσουν την επιδότηση. Το να μετατεθεί τζίρος για το επόμενο φορολογικό έτος, δεν είναι εύκολο, ενώ συνιστά και μεγάλη φορολογική παράβαση η οποία μπορεί εύκολα να εντοπιστεί μέσω των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών αλλά και των οριστικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Χιλιάδες καταστρατηγήσεις του μέτρου έχουν ήδη εντοπιστεί και όσον αφορά το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων. Εργαζόμενοι έρχονται σε συνεννόηση με τους εργοδότες τους για να μπουν σε αναστολή έστω και για ένα 24ωρο προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι του υποχρεωτικού «κουρέματος» ενοικίου. Αλλοι, ενοικιαστές επέβαλαν «κούρεμα» ενοικίου στους ιδιοκτήτες, χωρίς ωστόσο να είναι πληττόμενοι. Ετσι, οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση και να έχουν χάσει την έκπτωση φόρου που δικαιούνται και να έχουν υποστεί το «κούρεμα» του ενοικίου. Υπήρχαν βέβαια και οι προσπάθειες καταστρατήγησης και από την πλευρά των ιδιοκτητών. Εντοπίστηκαν περιπτώσεις ιδιοκτητών που δήλωσαν ότι έχουν υποστεί μείωση ενοικίου από ενοικιαστές που τύχαινε να είναι συγγενικά τους πρόσωπα με τα οποία δεν υπήρχε καν μισθωτήριο συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ.