Δύο στους τρεις Ελληνες θεωρούν ακατόρθωτο να χτίσει κανείς περιουσία από το μηδέν στη χώρα, με τους νεότερους να κρατούν πιο αισιόδοξη στάση. Αυτό προκύπτει από πανελλαδική έρευνα της Focus Bari για τις αντιλήψεις γύρω από την ανάπτυξη πλούτου και τις οικονομικές πεποιθήσεις.
Αναλυτικά, πιο απαισιόδοξες ήταν οι γυναίκες έναντι των ανδρών με το 68% να δηλώνει ότι είναι δύσκολο να χτίσει κανείς μεγάλη περιουσία στην Ελλάδα. Στους άνδρες, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 62%. Ανάλογα με την ηλικία, προέκυψε ότι την πιο αρνητική στάση είχε η ομάδα των Ελλήνων μεταξύ 35 και 44 ετών, εκ των οποίων το 69% δήλωσε πως είναι ακατόρθωτη η δημιουργία περιουσίας από το μηδέν. Στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν και τα ποσοστά των ηλικιακών ομάδων μεταξύ 45-54 ετών (66%) και άνω των 55 ετών (68%).
Οι μικρότερες ηλικίες εμφανίζονται πιο αισιόδοξες, με μόλις τους μισούς (52%) ερωτηθέντες ηλικίας 18-24 ετών να λένε ότι είναι ακατόρθωτο, ένα 29% να έχει ουδέτερη στάση απέναντι στο ζήτημα και ένα 19% να υποστηρίζει ότι είναι εφικτό. Οι ελαφρώς μεγαλύτεροι, ηλικίας 25-34 ετών, φαίνεται να δείχνουν μεγαλύτερες επιφυλάξεις, με το 62% να λέει ότι είναι ακατόρθωτο, ένα 26% να είναι ουδέτερο και ένα 12% να πιστεύει ότι είναι εφικτή η δημιουργία περιουσίας στην Ελλάδα από το μηδέν.
Γενικευμένη απαισιοδοξία αποτυπώθηκε και σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προσδοκίες των Ελλήνων, με ένα 63% να δηλώνει πως τα πολλά χρήματα είναι προνόμιο των λίγων, ένα θέμα στο οποίο ξανά οι νέοι διατηρούν πιο αισιόδοξη στάση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Focus Bari εξέτασε και ηθικά ζητήματα, με την πλειονότητα των Ελλήνων (67%) να πιστεύει ότι είναι σπάνιο να βγάλει κανείς πολλά χρήματα με τελείως έντιμους ή νόμιμους τρόπους. Μάλιστα, αυτή η πεποίθηση φαίνεται πως ενισχύεται με τα χρόνια, καθώς υιοθετείται από το 70% των 45-54 ετών και το 73% των άνω των 55 ετών.
Παρά την απαισιοδοξία, όμως, σχεδόν ένα τέταρτο των Ελλήνων (24%) πιστεύει ότι υπάρχουν πλούσιοι άνθρωποι που είναι και καλοί. Ενα 28% των ερωτηθέντων διαφωνεί και το υπολειπόμενο 48% έχει ουδέτερη στάση.
Σύμφωνα με την Focus Bari, πάνω από έξι στους 10 Ελληνες που ρωτήθηκαν (64%) είπαν ότι η αξία τους δεν μπορεί να ανταμειφθεί ικανοποιητικά στην Ελλάδα. Κι όμως, ένα 57% πιστεύει ότι η σύγχρονη εποχή προωθεί και αναγνωρίζει τους οικονομικά ισχυρούς.
Πώς επηρεάζουν τα χρήματα την ψυχολογία του Ελληνα
Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (79%) αναφέρει ότι οι οικονομικές δυσκολίες επιβαρύνουν την ψυχολογία τους, μια πεποίθηση την οποία φέρουν ιδίως οι γυναίκες (82% έναντι 76% των ανδρών) και οι μεγαλύτερες ηλικίες. Παρόλα αυτά, ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων δεν ταυτίζει τα χρήματα με την ευτυχία. Συγκεκριμένα, το 41% θεωρεί ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, το 35% έχει ουδέτερη στάση και το 24% διαφωνεί.
Σχεδόν τριχοτόμηση παρατηρείται ανάμεσα στους ερωτηθέντες σχετικά με την οικονομική ασφάλεια, με το 33% να δηλώνει οικονομικά ασφαλές, το 30% να διαφωνεί και το υπολειπόμενο 37% να έχει ουδέτερη στάση. Σύμφωνα με τη Focus Bari, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην οικονομική τους ασφάλεια δείχνουν οι άνδρες έναντι των γυναικών (32% έναντι 27%) και οι νεότερες ηλικίες (36% των ατόμων 18-34 ετών έναντι 26% των ατόμων 45 ετών και άνω). Ανάλογα με την τοποθεσία στην Ελλάδα, οι Θεσσαλονικείς δείχνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην οικονομική τους ασφάλεια (33% έναντι 29% στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα).
Τέλος, μόνο ένας στους τέσσερις Έλληνες πιστεύει ότι η προσωπική και επαγγελματική ευτυχία μπορούν να συνυπάρξουν.