«Άρωμα» Χριστουγέννων έχουν τις τελευταίες ημέρες τα ζαχαροπλαστεία της Πάτρας, καθώς τα πρώτα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν βγει στις βιτρίνες των καταστημάτων.
Ειδικότερα για τα μελομακάρονα η ζήτηση είναι από τώρα μεγάλη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γνωστός και έμπειρος ζαχαροπλάστης, Αντώνης Δημακόπουλος από τις “Γλυκοτεχνίες”, μιλώντας στον Max Fm και στην Δήμητρα Μπαλαφούτη.
«Έχουμε δώσει ήδη 150 κιλά μελομακάρονα και έχουμε φροντίσει να διατηρήσουμε την άριστη ποιότητα των προϊόντων μας παρά τις αυξήσεις που υπάρχουν σε πρώτες ύλες αι σε ενέργεια».
Όπως τόνισε μόνο η ενέργεια, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, είναι διπλάσια σε τιμή. Παρόλα αυτά οι τιμές στις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές δεν θα έχουν σημαντικές αυξήσεις.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε ο κ. Δημακόπουλος στον Max και μιλώντας πάντα για το κατάστημα του, τα απλά μελομακάρονα (με το μέλι) θα είναι στην τιμή των 14 ευρώ το κιλό. Στα μελομακάρονα με τη σοκολάτα η τιμή θα φτάσει τα 16 ευρώ, ενώ στους κουραμπιέδες τα 15 ευρώ το κιλό.
Στις δίπλες (ακόμα βέβαια όπως επισήμανε και ο κ. Δημακόπουλος είναι νωρίς για αυτές) η τιμή τους θα είναι στα 18 ευρώ. Υπάρχει δηλαδή μια αύξηση που δεν ξεπερνάει σε όλα τα είδη το 1 ευρώ, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής για έναν ζαχαροπλάστη είναι διπλάσιο και τριπλάσιο σε σύγκριση με παλιότερα (έχουν ανέβει βούτυρο, γαλακτοκομικά, σοκολάτα κτλ από 30% και πάνω).
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρα από τα μελομακάρονα μεγάλη ζήτηση υπάρχει και στο γαλακτομπούρικο και σε άλλα γλυκίσματα που ο κόσμος έχει αγαπήσει μέσα από τις «Γλυκοτεχνίες» (Νόρμαν 50).