Η ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner, του διαβόητου Γεβγκένι Πριγκόζιν, ζήτησε νωρίτερα φέτος (χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση) να της σταλούν όπλα από την Κίνα, σημειώνουν οι Financial Times επικαλούμενοι έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε στο πλαίσιο της -μέσω των social media- πρόσφατης διαρροής πλήθους διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων.
Το ίδιο έγγραφο αναφέρει, ωστόσο, ότι η Wagner είχε επαφές και με την Τουρκία, με φόντο την ενδεχόμενη αποστολή οπλισμού.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, συνεργάτες της Wagner βρέθηκαν στην Αγκυρα για να διαπραγματευτούν το ενδεχόμενο απόκτησης drones, συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και πυροβολικού.
Οι τουρκικές επαφές τους, όμως, τους ενημέρωσαν, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των F.T., ότι δεν μπορούσαν να εξάγουν ορισμένα από τα οπλικά συστήματα που τους ζητούσαν.
Επαφές και στην Κίνα
Εκπρόσωποι της Wagner, η οποία ελέγχεται από τον στενό σύμμαχο του Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν, «ζήτησαν πυρομαχικά και εξοπλισμό» από την Κίνα στις «αρχές του 2023», σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο.
Το γεγονός ότι η Wagner έφτασε στο σημείο να επιχειρήσει να επικοινωνήσει άμεσα με την κινεζική πλευρά ζητώντας υλική στρατιωτική στήριξη, φανερώνει ότι η ρωσική μισθοφορική ομάδα είχε όντως πιστέψει πως υπήρχε πιθανότητα να λάβει αυτή τη στήριξη από την πλευρά του Πεκίνου, σύμφωνα με τους F.T.
Οπως σημειώνουν, ωστόσο, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη σχετική έκθεσή τους, η Κίνα «δεν είχε στείλει (σ.σ.: στην Wagner) κανένα όπλο, ούτε καν για δοκιμή, και δεν είχε καμία επαφή (σ.σ.: με τη Wagner) σχετικά με τις παραδόσεις όπλων».
Η αμερικανική ηγεσία έχει καταγγείλει δημοσίως ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τη Ρωσία με θανατηφόρα όπλα, ενισχύοντας έτσι τις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στο μέτωπο της Ουκρανίας, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Πεκίνο έχει παράσχει τέτοια βοήθεια, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Ο υπουργός Αμυνας της Κίνας βρέθηκε στο Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ κορυφαία στελέχη της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ήταν παρόντα και στις συναντήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στη Μόσχα κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε εκεί φέτος ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Ανησυχία στη Δύση
Οι επαφές αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων ότι η Κίνα, η οποία έχει ήδη βοηθήσει τη Ρωσία να μετριάσει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, μπορεί πια να είναι πιο κοντά στο να παράσχει και στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα.
Το Πεκίνο, από την πλευρά του, έχει αρνηθεί επανειλημμένως ότι έχει σχέδια να στείλει όπλα στη Ρωσία και, βγαίνοντας στην «αντεπίθεση», έχει κατηγορήσει το ΝΑΤΟ ότι τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία όταν ενισχύει στρατιωτικά το Κίεβο.
Σύμφωνα με την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλούνται οι Financial Times, οι μισθοφόροι της Wagner έχουν ήδη προμηθευτεί όπλα από τη Λευκορωσία, αλλά και από τη Συρία.