Μυτιλήνη: Άνοιξε για το κοινό το νέο υπαίθριο πάρκο απολιθωμάτων

    Ημερομηνία:

    Πρόκειται για μια από τις πρώτες θέσεις που έχουν αναδειχθεί κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής- Σιγρίου και υλοποιήθηκε στα πλαίσια της μεγαλύτερης σωστικής παλαιοντολογικής ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε και συνεχίζει να πραγματοποιείται στον Ελληνικό χώρο με μεθοδολογίες και τεχνικές που αποτελούν στοιχείο επιστημονικού ενδιαφέροντος διεθνώς.

    Μυτιλήνη: Άνοιξε για το κοινό το νέο υπαίθριο πάρκο απολιθωμάτων

    Ένα νέο πάρκο απολιθωμάτων λειτουργεί από την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Ακρόχειρας της δυτικής Λέσβου, επτά μόλις χιλιόμετρα από το δυτικότερο άκρο του νησιού το Σίγρι.

    Πρόκειται για μια από τις πρώτες θέσεις που έχουν αναδειχθεί κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής- Σιγρίου και υλοποιήθηκε στα πλαίσια της μεγαλύτερης σωστικής παλαιοντολογικής ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε και συνεχίζει να πραγματοποιείται στον Ελληνικό χώρο με μεθοδολογίες και τεχνικές που αποτελούν στοιχείο επιστημονικού ενδιαφέροντος διεθνώς.

    Το πάρκο και τα νέα ευρήματα παρουσίασε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και επικεφαλής των σωστικών ανασκαφών καθηγητής Νίκος Ζούρος σημειώνοντας ότι τα ολοκληρωμένα έργα στο νέο πάρκο απολιθωμάτων καθιστούν την θέση αυτή προσβάσιμη στο κοινό και αναδεικνύουν την αξία και την σημασία των εκατοντάδων ευρημάτων που ήλθαν στο φως και διατηρήθηκαν στην θέση εύρεσης τους.

    Ανάμεσα στα απολιθωμένα δένδρα έχουν αποκαλυφθεί εκατοντάδες κλαδιά ποικίλων διαστάσεων, κλαδίσκοι και πολύ μεγάλος αριθμός απολιθωμένων φύλλων που αποκαλύπτουν την μεγάλη βιοποικιλότητα που χαρακτήριζε τα μεγάλα υποτροπικά δάση της περιοχή κατά την γεωλογική περίοδο του Μειόκαινου.

    Να σημειωθεί ότι τα φύλλα αλλά και οι κορμοί των δένδρων μελετώνται συστηματικά από ειδικούς ερευνητές που συνεργάζονται με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου δάσους Λέσβου.

    Οι ανασκαφές για τα νέα ευρήματα στον Ακρόχειρα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης «Κατασκευή/ Αναβάθμιση Οδικού Άξονα Καλλονής Σιγρίου – ΥΠΟΕΡΓΟ 6: Έρευνες και εργασίες απολιθωμάτων».

    Η ανάδειξη των απολιθωματοφόρων θέσεων πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020 στα πλαίσια της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου».

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Φοινικούντα: Στην τελική ευθεία για την εξιχνίαση του διπλού φονικού

    Παρά τη σύλληψη των δυο νεαρών, η ανάκριση για...

    Αγγελική Νικολούλη: Το «ευχαριστώ» για τον θάνατο της μητέρας της – Χωρίς «Φως στο Τούνελ» την Παρασκευή

    Η Αγγελική Νικολούλη διανύει μία εβδομάδα πένθους αφού πριν λίγες μέρες...

    Αυτή είναι η χώρα που αγαπά περισσότερο τον γυμνισμό

    Μπορεί οι Γερμανοί να έχουν τη φήμη των πιο...

    Γυναίκα δουλεύει ως μοντέλο χεριών για μεγάλες εταιρείες και βγάζει 2.271 ευρώ την ημέρα

    Μία 35χρονη γυναίκα από τη Νέα Υόρκη, εργάζεται ως μοντέλο χεριών διαφημίζοντας...