Νάντια Κομανέτσι: Απίστευτες αποκαλύψεις με «χαστούκια και πείνα» σε βιβλίο

    Ημερομηνία:

    Λίγο καιρό μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις στην ελληνική ενόργανη γυμναστική, με περιστατικά κακοποίησης (σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική), ένα βιβλίο για τη ζωή της θρυλικής, Νάντια Κομανέτσι, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αυτή η «ασθένεια» στο χώρο, υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στις 18 Ιουλίου του 1976, η 14χρονη –τότε- Νάντια Κομανέτσι κατάφερε να αφήσει άναυδο τον παγκόσμιο αθλητισμό. Η νεαρή Ρουμάνα βαθμολογήθηκε με 10 από τους κριτές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Έγινε το πρώτο τέλειο δεκάρι στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής.

    Ο προπονητής της ήταν… σκληρός. Απαιτούσε το καλύτερο και το πήρε, αφού η Κομανέτσι «υπάκουσε» με… μεγαλοπρέπεια στις διαταγές του και άλλαξε για πάντα το άθλημα.

    Για την Κομανέτσι γράφτηκαν βιβλία και αναφέρθηκαν σε πολλές στιγμές της ζωής της, όπως το διαζύγιο που πήραν οι γονείς της, οι πράκτορες που την παρακολουθούσαν, η σχέση της με τον γιο του Τσαουσέσκου και η απόδραση από τη Ρουμανία.

    Τώρα όμως –σύμφωνα με όσα αναφέρει και η «Mirror»- έρχονται στο… φως νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις, σχετικά με τον τρόπο που έκανε προπόνηση (γίνεται αναφορά για χαστούκια και τακτικές… λιμοκτονίας από τους προπονητές της), από ένα νέο βιβλίο που βασίζεται σε έγγραφα που βρέθηκαν σε μυστικά αστυνομικά αρχεία από την πρώην κομμουνιστική Ρουμανία.

    Το βιβλίο ονομάζεται «Nadia and the Securitate» με συγγραφέα τον Ρουμάνο, Στέγιαρελ Ολάρου. (σ.σ. Σεκουριτάτε ήταν το όνομα με το οποίο ήταν γνωστή η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος).

    Όπως ο Ολάρου αναφέρει στο βιβλίο, οι μυστικοί αστυνομικοί ήταν αρκετές φορές σοκαρισμένοι από τη μεταχείριση που λάμβαναν οι νεαρές αθλήτριες από τον περίφημο προπονητή Μπέλα Καρολί και τη σύζυγό του Μάρθα.

    «Η λιμοκτονία των αθλητριών ήταν μια συνήθης πρακτική από τους Καρόλι» αναφέρει ο Ρουμάνος συγγραφέας. Τα κορίτσια έτρωγαν οδοντόκρεμα το βράδυ πριν κοιμηθούν. Τόσο πολύ πεινούσαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε συζήτηση, να πιουν νερό από την τουαλέτα στα κρυφά, επειδή συχνά δεν τους επιτρεπόταν να πιούν νερό.

    Μερικές κατέληξαν να πάσχουν από βουλιμία. Έγιναν ειδικοί στην κλοπή τροφίμων, τα οποία έκρυβαν σε μέρη που νόμιζαν ότι κανείς δεν θα ανακαλύψει, όπως το στρίφωμα της κουρτίνας» επισημαίνεται.

    Σε μια αδημοσίευτη συνέντευξη που περιείχε το βιβλίο, η Κομανέτσι ισχυρίστηκε ότι την είχαν χαστουκίσει και πως έζησε σε συνθήκες λιμοκτονίας για περίπου τρεις ημέρες.

    Την ίδια στιγμή, τα συγκεκριμένα έγγραφα μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν πως κάποιες φορές ο Καρόλι έτρωγε γεύματα -όπως μπριζόλα και πατάτες- μπροστά από κορίτσια που ήταν υποσιτισμένα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πελάτες ετών 6: Κέρδη εκατομμυρίων για τα παιδικά καλλυντικά

    «Μαμά, όταν μεγαλώσω θα φοράω και εγώ κραγιόν». Αυτή...

    Aυτά είναι τα εντυπωσιακά γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026

    Η εικόνα είναι πολύ γνώριμη στους ποδοσφαιρόφιλους, την περιμένουν...

    Η ΕΚΘΕΣΗ ΨΥΧΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΥ: Πώς σκότωνε τα παιδιά! Η 25χρονη κατηγορεί τη μάνα της ότι… την εξέδιδε

    Σοβαρά στοιχεία προκύπτουν από την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη για την...

    Κύπρος, Patriot και ελληνική ισχύς: Η στρατηγική κίνηση Μητσοτάκη που ενεργοποίησε την ευρωπαϊκή αντίδραση

    Ο «Κίμων» στην πρώτη γραμμή της Ανατολικής Μεσογείου εξελίχθηκε στον καταλύτη...