Ναυτιλιακά Κέντρα: Στις πρώτες θέσεις φιγουράρει ο Πειραιάς

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Μία ακόμη θέση κέρδισε στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των διεθνών ναυτιλιακών κέντρων η Αθήνα (Πειραιάς) σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2024 Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development Index (ISCDI).

    Η Ελλάδα και η πρωτεύουσα της μαζί με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των διεθνών ναυτιλιακών κέντρων, μαζί με υπερδυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας και ναυτιλίας, όπως η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, τα κινεζικά λιμάνια,  φτάνοντας στην 7η θέση της σχετικής κατάταξης, από όγδοη πέρυσι, συνεχίζοντας ένα ανοδικό σερί καθώς το 2019 βρίσκονταν στη δέκατη θέση.

    Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της έκθεσης η χώρα μας εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στον παγκόσμιο ναυτιλιακό τομέα, με περισσότερα από 1.000 ναυτιλιακά γραφεία να έχουν έδρα είτε στην Αθήνα είτε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Από το 2022, περισσότερα από 5.500 πλοία ή περίπου το 22% του παγκόσμιου στόλου ανήκουν σε Ελληνες, σύμφωνα με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (UGS). Η δύναμη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας έχει βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, καθώς ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί περισσότερο από 50%. Η κυριαρχία της ελληνικής ναυτιλίας είναι αναμφισβήτητη καθώς ελέγχει το 31% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων, το 25% του στόλου των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, το 22% των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, το 15% των πλοίων μεταφοράς χημικών και προϊόντων και το 11% των πλοίων μεταφοράς υγραερίου. Ναυτιλιακά Κέντρα: Στις πρώτες θέσεις φιγουράρει ο Πειραιάς

    Η ελληνική ναυτιλία, τονίζει η έκθεση, διαδραματίζει επίσης έναν τεράστιο ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η μεταφορική ικανότητα του ελληνόκτητου στόλου αντιπροσωπεύει το 60% του ελεγχόμενου από την ΕΕ στόλου, με τον πλησιέστερο αντίπαλό της, τη Γερμανία, να βρίσκεται στο 12%. Υπό αυτή την έννοια, τονίζει η έκθεση, «η ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΕΕ εξαρτάται από την ελληνική ναυτιλία». Παράλληλα η ναυτιλία παραμένει ένας από τους πιο παραγωγικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, αφού το 2022, οι εισροές στο ελληνικό ισοζύγιο πληρωμών από τις θαλάσσιες μεταφορές ξεπέρασαν τα 23 δισ. δολάρια ΗΠΑ, η μεγαλύτερη συνεισφορά που έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια. Για την περίοδο 2012 – 2022, η ναυτιλία συνεισέφερε 162 δισ. δολάρια σε εισροές στην ελληνική οικονομία, φτάνοντας το 7% του ΑΕΠ της χώρας.

    Σύγχρονες λύσεις

    Ενα ακόμη ελπιδοφόρο στοιχείο που βελτίωσε τη θέση της Αθήνας στην παγκόσμια κατάταξη είναι το γεγονός ότι ελληνική πρωτεύουσα φιλοξενεί έναν αριθμό καινοτόμων και τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων που συνεργάζονται στενά με τη μεγάλη εφοπλιστική κοινότητα της Αθήνας για την ανάπτυξη μοναδικών και σύγχρονων λύσεων που ενισχύουν τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα των διαχειριστών στόλου. Τέλος η Ελλάδα ενισχύεται επίσης από τη θέση του λιμανιού του Πειραιά ως ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης. Στην έκθεση τονίζονται οι επενδύσεις που έγιναν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ο ρόλος της COSCO σε αυτή την αναπτυξιακή του πορεία.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Πλουσιότερη η Αχαϊα σε σχέση με τις καταθέσεις των κατοίκων της

    Πλουσιότερη η Αχαϊα σε σχέση με τις καταθέσεις των...

    ΠΑΤΡΑ: Μπράβο στον Χαράλαμπο Μπονάνο

    Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου πραγματοποιήθηκε στο...

    ΠΑΤΡΑ: Χωρίς νερό τρεις μέρες σε τμήμα στο αρκτικό διαμέρισμα

    Εξακολουθούν να παραμένουν και σήμερα Κυριακή, χωρίς νερό οι...

    ΠΑΤΡΑ: Οι ανήλικοι ρομά έχουν γίνει «πονοκέφαλος» στην περιοχή της πλατείας Ελευθερίας

    Οι ανήλικοι ρομά έχουν γίνει «πονοκέφαλος» στην περιοχή της...
    Best Shop