ΝΔ: Τα Χριστούγεννα «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για προεδρική εκλογή και ανασχηματισμό

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Λύτρωση ή φαύλος κύκλος; Όσοι βρίσκονται εντός ή πέριξ του «γαλάζιου» οικοσυστήματος επιχειρούν να ιχνηλατήσουν την επόμενη ημέρα της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, διερωτώνται αν αυτή η εξέλιξη-τομή στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας θα εκτονώσει την εσωκομματική ένταση των προηγούμενων μηνών, επιτρέποντας στο κυβερνών κόμμα να επιστρέψει δριμύτερο στην παραγωγή πολιτικής και λύσεων στα μείζονα προβλήματα των πολιτών ή θα σημάνει την απαρχή ενός σπιράλ εσωστρέφειας, περιορίζοντας την επιρροή του σε ένα κατακερματισμένο και γεμάτο παγίδες πολιτικό σκηνικό.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και εκφράζει σε συνομιλητές του τη βεβαιότητα ότι -εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους «παίκτες» στην πολιτική σκακιέρα- εκείνος κρατά στα χέρια του το σοβαρότερο ατού. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι αυτός είναι εκ των συνθηκών ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, έχοντας για την ώρα μια άνετη και σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που μέχρι σήμερα στηρίζει χωρίς… φάλτσα την κυβερνητική πολιτική.

    Αυτό το δίλημμα, σε συνδυασμό με την προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν προτίθεται να θυσιάσει ή να επιτρέψει σε κανέναν θεσμικό ή μη παράγοντα να… πειραματιστεί με τη σταθερότητα, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία σε πολλές χώρες της Ευρώπης πνέουν άνεμοι αβεβαιότητας και αστάθειας, αναμένεται να επαναλαμβάνεται με ένταση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ρητή εντολή, λίγες μόλις ώρες μετά την κορύφωση του εσωκομματικού δράματος το απόγευμα του προηγούμενου Σαββάτου, να σταματήσουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, καθώς θα είναι επιζήμια για την πορεία της χώρας.

    Ωστόσο, η επίκληση της πολιτικής σταθερότητας είναι μια ενεργητική άσκηση, σημειώνει με νόημα στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και ξεκαθαρίζει στη Realnews πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επιτρέψει να καταστεί όμηρος πιέσεων, είτε από εξελίξεις είτε από πρόσωπα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανενός είδους εκβιασμό.

    Η κρίσιμη ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «R» και ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για τον Προϋπολογισμό, που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, δεν ανιχνεύεται κάποια κινητικότητα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που να δικαιολογεί φυγόκεντρες τάσεις βουλευτών μετά τη διαγραφή του Αντ. Σαμαρά.

    Σε αυτό το πλαίσιο, έμπειρα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως δεν αναμένεται -με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον- κάποια διαφοροποίηση στην ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι έχουν μιλήσει με «γαλάζιους» βουλευτές που θεωρούνται πολιτικοί φίλοι του Αντ. Σαμαρά. Αντιθέτως, άπαντες στρέφουν το βλέμμα στην προεδρική εκλογή. Η επιλογή του προσώπου που θα προτείνει ο πρωθυπουργός καθίσταται πλέον καθοριστικής σημασίας όχι μόνο γιατί θα φανερώσει τις γενικότερες πολιτικές προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τον εναπομείναντα έως τις εκλογές πολιτικό χρόνο, αλλά και γιατί πιθανές διαρροές από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν ευρύτερες εξελίξεις, ανάλογα και με το πολιτικό κλίμα της εποχής. Ειδικά εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής και όχι μια προσωπικότητα από τον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο.

    Και αν το προγραμματισμένο ταξίδι του Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ, ανήμερα της δημοσιοποίησης της μοιραίας, όπως απεδείχθη, συνέντευξής του στο «Βήμα της Κυριακής», υποδηλώνει ότι ο ίδιος πιθανώς να μην ανέμενε τέτοιας έντασης αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό δεν σημαίνει πως η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού κινείται στα… τυφλά.

    Εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα του Αντώνη Σαμαρά

    Ούτως ή άλλως, ο Αντ. Σαμαράς δέχεται εδώ και αρκετούς μήνες εισηγήσεις από συνεργάτες αλλά και πολιτικούς του φίλους να αναλάβει πρωτοβουλίες για να καλύψει το πολιτικό κενό, όπως λέγεται, που παρατηρείται στον συντηρητικό χώρο, είτε αυτός βρίσκεται εντός των τειχών της Ν.Δ. είτε εκτός. Η πολιτική ρητορική του φαίνεται, εξάλλου, πως διεισδύει με σχετική ευκολία σε εκλογικά ακροατήρια που φαίνεται πως έχουν πάρει εδώ και αρκετό καιρό οριστικό διαζύγιο με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και «φλερτάρουν» με σχηματισμούς που βρίσκονται δεξιότερα του κυβερνώντος κόμματος.

    Έμπειρα «γαλάζια» στελέχη προσκείμενα στον Αντ. Σαμαρά θεωρούν πως ο Μεσσήνιος πολιτικός δεν βιάζεται να κάνει την κίνησή του στην πολιτική σκακιέρα, ενώ διαψεύδουν με τρόπο κατηγορηματικό ότι ο ίδιος έχει καλέσει «γαλάζιους» βουλευτές να διαφοροποιηθούν από την κυβερνητική πλειοψηφία.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Τα ίδια πρόσωπα φαίνεται να συμφωνούν με την εκτίμηση ότι οι όποιες εξελίξεις στην ευρύτερη δεξιά πολυκατοικία θα πρέπει να αναμένονται από την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου και μετά, καθώς αυτή έχει εξελιχθεί πλέον σε μείζον πολιτικό ορόσημο για το κυβερνών κόμμα.

    Τέλος στη σύγχυση

    Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η αναπόφευκτη (λόγω των υπονοιών που άφησε ο πρώην πρωθυπουργός περί μειοδοσίας του υπουργού Εξωτερικών) αποπομπή του Αντ. Σαμαρά μπορεί να επιφυλάσσει και… καλά νέα για τη Νέα Δημοκρατία.

    Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε στην «R» ότι η ρήξη με τον πρώην πρωθυπουργό αίρει σε μεγάλο βαθμό τη σύγχυση που μέχρι πρότινος επικρατούσε για το κυβερνητικό στίγμα σε καίριας σημασίας ζητήματα, όπως είναι η στρατηγική κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η κυβερνητική θέση για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

    Τα πολιτικά όρια της Ν.Δ.

    Έτερη γραμμή κυβερνητικής πληροφόρησης επεσήμαινε ότι με τη διαγραφή Σαμαρά επαναπροσδιορίζονται με σαφήνεια τα πολιτικά όρια της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας ότι το κέντρο βάρους της πολιτικής στόχευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει το πολιτικό Κέντρο, πολλώ δε μάλλον που τώρα υπάρχει υπολογίσιμος αντίπαλος, ήτοι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Επιτελείς στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως οι ψηφοφόροι που έχουν ήδη επιλέξει κόμματα όπως η Ελληνική Λύση ή η Νίκη δεν φαίνεται πιθανό να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία και σημειώνουν πως κατά τη δική τους ανάγνωση δεν υπάρχει χώρος στα δεξιά για δημιουργία και άλλου κομματικού φορέα, ο οποίος μπορεί να διαδραματίσει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ρυθμιστικό ρόλο στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

    Τα δεδομένα

    Κατά την προσφιλή συνήθεια του πρωθυπουργού, στην ολιγοήμερη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα αναμένεται να σταθμίσει τα δεδομένα γύρω από το πρόσωπο που θα επιλέξει ως τον επόμενο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου. Πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά το κυβερνητικό παρασκήνιο παρατηρούν πως η διαγραφή Σαμαρά αποτελεί μια παράμετρο που θα πρέπει πλέον να συνεκτιμηθεί. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να ανοίξει τη συγκεκριμένη συζήτηση τον Ιανουάριο και προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει διάθεση να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες.

    Σύμφωνα με έμπειρο κυβερνητικό παράγοντα, αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι το κατά πόσο μπορούν να συνδυαστούν στο ίδιο πρόσωπο η προ μηνών δήλωση του πρωθυπουργού περί προσωπικότητας ευρύτερης αποδοχής και το «αίτημα» βουλευτών της Ν.Δ. για υποψηφιότητα από τον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υποτιμούν τις υπόγειες δυναμικές που αναπτύσσονται στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, ωστόσο προειδοποιούν πως τυχόν διαρροές κατά την επικείμενη ψηφοφορία θα κοστίσουν -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- τη συμμετοχή των συγκεκριμένων βουλευτών στις λίστες των επόμενων εκλογών. Σύμφωνα με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στην πρωθυπουργική έδρα, ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε ασφαλή ύδατα, με στόχο να θωρακίσει την πολιτική σταθερότητα επιλέγοντας ένα πρόσωπο που δεν θα προκαλέσει θόρυβο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Σε μια τέτοια περίπτωση έχει βάση η υποψηφιότητα του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, κίνηση που θεωρείται ότι μπορεί να συσπειρώσει το σύνολο των «γαλάζιων» βουλευτών, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν πως δεν έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα της υποψηφιότητας του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια, παρά το «δεν ενδιαφέρομαι» που είχε πει σε συνέντευξή του προ ολίγων εβδομάδων. Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρωθυπουργός μπορεί να κινηθεί προς μια υποψηφιότητα εκτός της Κεντροδεξιάς, συνυπολογίζοντας σε κάθε περίπτωση τις αναμενόμενες αντιδράσεις από μέλη της «γαλάζιας» Κ.Ο.

    Το επιβεβλημένο restart της κυβέρνησης, μετά και τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, θα σηματοδοτηθεί, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, από έναν ανασχηματισμό μετά την προεδρική εκλογή, πιθανώς και έως το Πάσχα, με στόχο να διορθωθούν «ανορθογραφίες» στη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και να ανανεωθεί έως έναν βαθμό η ανθρωπογεωγραφία του υπουργικού συμβουλίου, πάντα με προτεραιότητα τη συμμετοχή σε αυτό μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

    «Κρυπτόμενοι υπουργοί»

    Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, εν μέσω της αναταραχής που προκάλεσε στη Ν.Δ. η διαγραφή Σαμαρά, η παρέμβαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έκανε λόγο για «κρυπτόμενους υπουργούς», οι οποίοι, αν και «δημοφιλείς», δεν τοποθετήθηκαν για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση. Η παρέμβαση φαίνεται ότι ήταν πρωτοβουλία του υπουργού και δεν αντανακλούσε κάποιον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό. Πηγές του Μαξίμου διευκρίνιζαν στην «R» πως ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς του και, ιδιαίτερα όταν το χαρτοφυλάκιο αφορά θέματα καθημερινότητας, παροτρύνει τους υπουργούς του να βγαίνουν σε ΜΜΕ και να εξηγούν την κυβερνητική πολιτική.

    Όπως επεσήμαιναν, πάντως, αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την παρέμβαση Γεωργιάδη. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, δεν σχεδιάζει, όπως είχε κάνει στο παρελθόν, να ζητήσει σε επόμενο υπουργικό συμβούλιο πιο έντονη παρουσία από τους υπουργούς στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

    Κώστας Καραμανλής: «Ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας»

    Εμμέσως πλην σαφώς κατά της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τη Ν.Δ. τάχθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής από την Πάτρα ο Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ» του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά. Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός διατήρησε ήπιους τόνους. «Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση, ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και, πάντως, δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της εθνικής γραμμής», είπε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος πάντως απέρριψε και την πρόταση του Αντ. Σαμαρά να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας: «Με τιμά η σκέψη, ιδίως όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό, αλλά το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει». Το Μαξίμου δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για την παρέμβαση του Κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. «Με ξεκάθαρες θέσεις για τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στέρεα θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται», τόνισε, ενώ ζήτησε να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε μεθυσμένος… με συνεπιβάτη τον ανήλικο γιο του

    Οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης έχοντας στη θέση του...

    Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Το νέο σύστημα κάνει “πρεμιέρα”

    Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 20 Ιανουαρίου επίσημα το νέο σύστημα της...

    Κίνα: Εκτελέστηκε ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης σε πλήθος

    Η Κίνα προχώρησε σήμερα στην εκτέλεση του δράστη επίθεσης με...

    ΤΑΣΟΣ ΑΡΝΙΑΚΟΣ: Αλκυονίδες μέρες: η μετεωρολογία, η ιστορία και οι μύθοι

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με τηn πρώτη...
    Best Shop