Ολοκληρώθηκε χθες ο γύρος καταθέσεων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος ήταν απαραίτητος προκειμένου να καταρτιστεί το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την καταστροφή στην αποθήκη πυρομαχικών της 111ης Πτέρυγας Μάχης, που αποφασίστηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια.
Το πόρισμα συμπληρώνεται από στοιχεία που προέκυψαν στην αυτοψία που πραγματοποίησαν οι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), το οπτικό υλικό από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου HERON και τις καταθέσεις των στελεχών τα οποία κλήθηκαν επί τούτου.
Δεδομένου ότι, με βάση τις υφιστάμενες πληροφορίες, η ΕΔΕ κινείται στα όρια του προβλεπόμενου, δηλαδή μιας τυπικής επιβεβαίωσης ότι όλοι οι κανόνες είχαν τηρηθεί κατά τα συνήθη, δεν είναι καθόλου παράδοξο ότι σε κεντρικό επίπεδο η κυβέρνηση συζητάει συνολική αναθεώρηση των κανόνων προστασίας των στρατοπέδων, με κεντρικό, βεβαίως, την επικαιροποίηση της πυρασφάλειάς τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν ότι οι εκρήξεις οφείλονται στις βόμβες αέρος-εδάφους γενικής χρήσης (iron bombs) που βρίσκονταν πρόχειρα αποθηκευμένες στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς.
Σε συνολική αναθεώρηση των κανόνων προστασίας των στρατοπέδων προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Από τις πρώτες καταθέσεις προκύπτει ο ισχυρισμός ότι η αποθήκευση έγινε κατά τρόπο «προβλεπόμενο» με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την πραγματική ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Επί της ουσίας φαίνεται ότι οι βόμβες ήταν εκτεθειμένες και η κάλυψή τους δεν ήταν επαρκής, ώστε να τις προστατεύσει από το αυξανόμενο θερμικό φορτίο. Αναφέρονται, πάντως, παραβάσεις των κανόνων αποθήκευσης πεπαλαιωμένων πυρομαχικών, όχι όμως σε σημείο όπου έγιναν εκρήξεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα μάλλον αμφιλεγόμενο εύρημα (με βάση τις εικόνες που έχουν ήδη κοινοποιηθεί μετά την έκρηξη στην αποθήκη) της ΕΔΕ είναι ότι είχαν γίνει οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης του στρατοπέδου και της περιμέτρου.
Επιπλέον, από τις καταθέσεις προκύπτει ότι η αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.) στις εκκλήσεις των στελεχών της Π.Α. ήταν αναντίστοιχη της κρισιμότητας της κατάστασης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι ο –αρμόδιος ιεραρχικά– διοικητής του ΑΤΑ στη Λάρισα Γιώργος Φασούλας είχε τηλεφωνήσει επανειλημμένως στην Πυροσβεστική από το πρωί, ζητώντας βοήθεια για την πυρκαγιά που μαινόταν. Πάντως, το απόγευμα της Πέμπτης, όταν έφυγαν από την αποθήκη οι δυνάμεις της Π.Α., στο στρατόπεδο βρίσκονταν και δυνάμεις της Π.Υ. που είχαν σπεύσει εκεί.
Χθες, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το ηθικό των στελεχών της Π.Α., που πλήρωσαν την περασμένη εβδομάδα με δύο ακόμη ζωές τη μάχη κατά των πυρκαγιών (του σμηναγού Χρήστου Μουλά και του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη), ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών στην Ελευσίνα όπου και προανήγγειλε πτητικό επίδομα 2.000 ευρώ στους ιπταμένους των εναερίων μέσων πυρόσβεσης. Απευθυνόμενος στα στελέχη ο κ. Δένδιας κατονόμασε και τους 19 ιπταμένους που έχουν σκοτωθεί από το 1977 σε αποστολές αεροπυρόσβεσης. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων που θα επιτρέψουν την αναβάθμιση των πυροσβεστικών CL-415 και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην προμήθεια νέων CL-515, όταν αυτό καταστεί εφικτό. «Εργάζεστε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να επιχειρούν, να συντρέχουν αποτελεσματικά στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας απευθυνόμενος στα στελέχη της 355 Μοίρας.